OPOZICIJA VENECUELE RUŠI NIKOLASA MADURA: Pozvali građane da se suprotstave diktaturi

Opozicija je oko sedam sati po lokalnom vremenu otvorila referendum na oko 2.000 mesta širom države, kao čin građanske neposlušnosti

  • 2

Opozicija u Venecueli danas drži nezvanični referemndum kako bi pojačala pritisak na predsednika te države Nikolasa Madura u trenutku kada on traži osnivanje specijalnog tela što njegovi suparnici nazivaju konsolidacijom diktature.

Lider opozicije u Venecueli prebačen u kućni pritvor: Maduro pozdravio premeštanje, Lopes poziva na nastavak protesta

Simbolični referendum na kom će pitanja biti o tome da li građani žele prevremene izbore, ima za cilj da dodatno utiče na Madurov legitimitet u vremenu ekonomske krize i protesta protiv Madurove vlasti koji u toj državi traju već tri meseca odneo 100 osoba.

Foto: Tanjug/AP

Opozicija je oko sedam sati po lokalnom vremenu otvorila referendum na oko 2.000 mesta širom države, kao čin građanske neposlušnosti koju prati "nulti čas" što je, kako navodi agencija, mogući nagoveštaj državnog udara ili neke druge akcije protiv Madura.

Foto: Tanjug/AP

Maduro (54) navodi da je današnji plebiscit ilegalan i beznačajan. Umesto toga on se zalaže se za zvaničan referendum 30. jula o formiranju nove skupštine, a koji će omogućiti ustavne izmene.

Foto: Tanjug/AP

Glasači će na referendumu danas odgovarati na tri pitanja: da li odbijaju skupštinu, da li žele da oružane snage brane postojeći ustav i da li žele da izbori budu održani pre nego što Maduru istekne mandat 2018. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA