"Želimo da umremo": Stotine džihadista natrpano u ćelijama u Mosulu, Sunce ne vide, ne mogu ni da hodaju (FOTO)

Irački oficir koji je zadužen za zatvor navodi da je u njemu trenutno oko 370 zatvorenika

  • 22

Stotine ljudi za koje se sumnja da su džihadisti ISIS-a boravi u pretrpanom zatvoru u blizini Mosula, pošto su ih zarobile iračke snage dok su oslobađale grad. Izveštači agencije AP videli su više od 100 zatvorenika natrpanih u jednu mračnu prostoriju, poređanih rame uz rame na podu. Nema struje ni ventilacije, uprkos dnevnim temperaturama koje idu i preko 45 stepeni Celzijusa.

Ovo su "neveste džihadista" sa Kosova, članice odreda smrti ISIS-a: Spremaju velike borbe, rodile su 37 dece i imaju još jedan tajni zadatak (VIDEO)

Irački oficir koji je zadužen za zatvor navodi da je u njemu trenutno oko 370 zatvorenika. On navodi da su zatvori pretrpani pritvorenicima jer su iračke snage, ranije ovog meseca, očistile zadnja uporišta džihadista u gradu, posle devetomesečne kampanje.

Foto: Tanjug/AP

- Zatvorenici su inficirani raznim bolestima, imaju mnogo problema s kožom, jer nisu izloženi Suncu. Veći deo njih ne hoda. Noge su im otečene jer ne mogu da mrdnu - navodi ovaj oficir.

Za protekla tri meseca, više od 1.150 pritvorenika je prošlo kroz zatvor. Na dalju istragu u Bagdad poslato je njih 540. Južno od Mosula, u bazi Kajara, je ostali deo zarobljenih, njih oko 2.800. Stotine drugih drže u manjim objektima.

Dok su iračke snage, potpomognute SAD-om, osvajale deo po deo grada, džihadisti su okupili civile i koristile ih kao ljudski štit. Mnogi borci su pobegli iz grada krijući se među stanovništvom koje je bežalo.

Zatvorenici koje je intervjuisao AP insistiraju na tome da su nevini.

Foto: Tanjug/AP

- Među ovim ljudima nećete naći 10 pravih članova ISIS-a. Svi oni su ovde više od 6 meseci. Od kada sam ja ovde, već 8 meseci, samo jednom sam video Sunce - tvrdio je jedan.

On je rekao i da su dva zatvorenika umrla u pretrpanoj ćeliji, dodajući da nekim pritvorenicima "gnoj curi iz rana, pa se, kad jednom odu u bolnicu, iz nje vraćaju amputirasnih nogu ili ruku".

- Stvarno želimo da umremo. Niko od nas nije imao posete, rođaci nam ne dolaze ni članovi porodica. Oni čak i ne znaju da smo ovde - kaže drugi pritvorenik.

Užasavajuće slike iz oslobođenog Mosula, ove nedelje, pokazuju izgladnelu decu izvučenu iz ruševina, pošto su se njihovi fanatični roditelji razneli bombama. Učenica iz Nemačke, koja je pobegla da se pridruži ISIS-u, pronađena je juče u Mosulu, gde je navodno bila deo ženskog snajperskog odreda smrti. U ruševinama su pronađeni dokumenti koji su otkrili kako šefovi ISIS-a kontrolišu prodaju žena kao seksualnih robinja.

(Telegraf.rs / Izvor: thesun.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA