• 6

Novi seks skandal u Vatikanu: U horu papinog brata silovano 67 dečaka, učitelji im se uvlačili u krevete i terali ih na bolesne stvari (VIDEO)

Dečaci su opisivali hor, čiji je dirigent bio Georg Racinger, brat penzionisanog pape Benedikta XVI, kao „zatvor, pakao, odnosno konclogor“. To su im bile „najgore godine u životu, prožete strahom, nasiljem i bespomoćnošću“

  • 6

Vatikan tresu ozbiljni skandali, kako zbog novca i korupcije unutar samih vatikanskih zidina, tako i zbog silovanja i fizičkog zlostavljanja dece u crkvenom horu u Regensburgu, čiji je dirigent bio Georg Racinger, brat penzionisanog pape Benedikta XVI.

Još jedan seks skandal u Vatikanu: Bliski papin saradnik se predozirao na homoseksualnim orgijama!

Izveštaj iz Regensburga odjeknuo je kao bomba. Za istragu se, doduše, znalo, ali njen ishod je zastrašujući. Advokat Ulrih Veber, zadužen za nezavisnu istragu, izneo je zaključak da je od 1945. do 1992. najmanje 547 dečaka iz crkvenog hora “Domšpacen” bilo izloženo fizičkom nasilju, a najmanje 67 njih je silovano, piše " bild.de" a prenosi "jutarnji.hr".

Veber tvrdi da su nekadašnji dečaci opisivali hor kao „zatvor, pakao, odnosno konclogor“, te da su im to bile „najgore godine u životu, prožete strahom, nasiljem i bespomoćnošću“. Dečaci odabrani da pevaju u horu živeli su i školovani u crkvenoj školi, daleko od porodice. Katolička crkva je prošle godine žrtvama ponudila odštetu u iznosima od 5.000 do 20.000 evra, a definitivan iznos naknade odrediće druga instanca.

Veber je, kako navodi, identifikovao 49 krivaca. Zasad nije navedeno da li je među njima Georg Racinger. On je pre nekoliko godina priznao da je neki put znao da “ćušne“ nedisciplinovane dečake, zaklinjući se da to nije smatrao greškom, jer su tako i njega odgajali, ali je a priori porekao da je znao za seksualno napastvovanje dečaka, a kamoli učestvovao u njemu.

Aleksander Probst (57) navodi da se pridružio horu “Domšpacen” 1968, u trećem razredu, te da je dve godine kasnije primljen u horsku gimnaziju, gde ga je nastavnik uvrstio u „tajnu grupu“ u kojoj su dečaci pili pivo, pušili i gledali porniće. Učitelj je, kaže, noću ulazio u spavaonicu, zavlačio se u njegov krevet i s njime imao polne odnose „ne manje od sto puta“. Na letnjem raspustu Probst je to ispričao ocu, koji ga je odmah ispisao iz hora i škole.

Nijedan počinilac nije odgovarao za svoja nedela, jer su, prema rečima advokata, svi njemu poznati slučajevi zastareli.

Jedno poglavlje izveštaja posvećeno je vođi hora Georgu Racingeru (93), koji je 30 godina (1964-1994) bio na njegovom čelu. Njemu se naročito stavlja na teret to “što je godinama žmurio na ono što se događa i nije intervenisao, iako je znao za to”.

Žrtva zlostavljanja Aleksander Probst obelodanio je skandal 2010, o Georgu Racingeru kaže:

- Bio je notorni nasilnik, a ne dobroćudni deka. To je moja slika o Racingeru.

Ostale žrtve su navele da je bio “strog, perfekcionista i naprasit”, da mu je “u napadu besa ispala proteza”, da “smo za njega bili glasovni materijal, a ako bismo zakazali kao pevači, trpeli smo poniženja”.

Mihael Ziber (60), bivši član hora, rekao je u utorak:

- Pre hora sam se u početku toliko bojao da sam sebi perorezom sekao podlaktice i butine tokom pevanja, nadajući se da će Bog skratiti čas ako se žrtvujem. Imao sam 11 godina. U školama hora “Domšpacen” vladala je atmosfera straha, bilo je kao u logoru. Batine koje smo bili prisiljeni da trpimo bile su gore od svega što je 1960-tih godina bilo uobičajeno. Kada vam uši krvare, to je više od šamara.

Vest iz Regensburga donekle je bacila u zasenak događaj dana u Vatikanu: početak suđenja finansijerima “faraonske” rekonstrukcije stana u vatikanskoj Palati Sv. Karla za penzionisanog kardinala i sekretara Svete stolice, salezijanca Tarčizijja Bertonea (koji nije optužen). Optuženi su Đuzepe Profiti i Masimo Spina, predsednik, odnosno blagajnik fondacije “Đezu Bambino” u vreme kada je ona, inače, zadužena za finansiranje vatikanske istoimene Pedijatrijske bolnice, isplatila 422.005,16 evra građevinskom preduzetniku Đamantoniju Banderi za luksuzno uređenje stana ukupne površine od 604 kvadratna metra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok