≫ 

SRPKINJA POBEDILA BELU KUĆU! Srušila je stroga Trampova pravila i donela veliku promenu u Americi (FOTO) (VIDEO)

"Šta znači biti novinar? Koja je uloga i odgovornost medija? Koje vrednosti mi zastupamo kao profesija? Odgovor javnosti koji je stigao je odličan pokazatelj na koji način američko društvo želi da bude informisano, šta je to šta oni najviše cene?"

  • 24
Foto: William Moon

Srpska novinarka Ksenija Pavlović, koja je prekršila pravila Bele kuće jer je na konferenciji za novinare koristila aplikaciju Periskop i uživo na internetu emitovala zvučni snimak brifinga portparolke Sare Sanders, svojim potezom pomerila je krute granice Trampove administracije.

Progovorila srpska novinarka koja je prekršila Trampovo pravilo: Sve o pretnjama i čitavom haosu! (FOTO)

Nakon burnih reakcija koje je njen potez izazvao u američkoj, ali i svetskoj javnosti ona je na svojoj Fejsbuk stranici objavila status da je izvojevala pobedu.

Foto: William Moon

- Pobeda! Brifinzi Bele Kuće će opet biti transparenti za javnost! Živeo Prvi amandman! - napisala je ona.

Ksenija je za Telegraf objasnila ovaj svoj status, tačnije pobedu nad dosadašnjim pravilima Bele kuće.

- Jako mi je drago da je doneta odluka da se vrati direktan audio i video prenos dnevnih brifinga Bele kuće. Ovo je odličan pokazatelj da je moj apel, koji je odjeknuo širom sveta, imao smisla. Ovo je odličan pokazatelj snage javne reči, medija i javnog mnenja, i demokratskog procesa u kome se politički lideri ne oglušavaju na glas javnosti, već ga slušaju i u skladu sa njim deluju. Ono što posebno treba naglasiti je da ti dnevni brifinzi ne sadrže nikakve tajne ili poverljive informacije. Audio i video prenos preko društvenih mreža je najiskreniji način da se da pristup javnosti Beloj kući i da im se omogući da čuju informacije direktno od pres sekretara uključujići i naša pitanja, i jako je dobro što je ta vrsta izveštavanja vraćena - objasnila je Ksenija za Telegraf.

Foto: William Moon

Takođe, ona se osvrnula na položaj medija i u Srbiji nekada, a i uporedila ih je sa stanjem u Americi.

- Ja duboko verujem u otvoreno društvo i postulate slobode koje je postavio Džon Stjuart Mil. U trenutku kada prihvatite cenzuru, automatski se gasi svetlo na demokratiju i dolazi do pacifikacije intelektualnog izražavanja što sprečava progres društva. Iz svog iskustva odrastanja u Miloševićevoj Srbiji, jako rano sam shvatila značaj slobode štampe i izražavanja, i šta znači pravo da živite u demokratiji. Ja pripadam generaciji koja ne prihvata cenzuru ni pod kakvim uslovima. Setite se samo protesta na koje smo svi odlazili i lupanja u šerpe u vreme dnevnika, i svih onih novinara poput Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović koji su dali svoje živote boreći se za istinu i slobodu štampe. Novinari poput njih, širom sveta, dali su veliku žrvu za čovečanstvo, za slobodu otvorenog društva i to ne smemo da zaboravimo.

Slobode koje danas uživamo u Americi, postoje zbog prethodnih generacija imigranata koje su pre nas uradile težak posao i doše u Ameriku vođeni snom da izgrade otvoreno i demokratsko društvo. Prava demokratija uvek poziva na transparentnost. Kada bi Bela Kuća zatvorila brifigne za javnost, šta bi onda moglo da spreči druge režime širom sveta da urade isto? U tom smislu, jako je dobro što su kamere vraćene i ova promena je pozitivna i jako značajna - dodala je ona za Telegraf.

Foto: William Moon

Podsetimo, na "spornom" snimku uživo, u trajanju od oko 17 minuta, čula se Sanders kako predstavlja direktora za zakonodavna pitanja Marka Šorta, nakon čega je Pavlović na Tviteru objavila link za novi snimak, koji je trajao 31 minut. To je izazvalo burnu reakciju američke javnosti budući da je prenošenje uživo zabranjeno i da su novinari kritikovali nedavno uvedena ograničenja za izveštavanje sa konferencija za medije iz Bele kuće i pozvali predsednikov tim za komunikacije da omogući emitovanje sadržaja uživo, ali napominje da su novinari uvek poštovali pravila Bele kuće.

Foto: Facebook/Ksenija Pavlovic

Ksenija Pavlović, koja je inače osnovala novinski sajt "Pavlovic tudej" (Pavlovic Today), oglasila se i za američki "CBC News" objasnila svoj čin, koji je "Vašington post nazvao "aktom pobune, koji označava značajan razvoj u odnosima Bele kuće sa medijima.

Bela kuća nije uložila nikakvu žalbu na nove odluke i Pavlović je ostala prisutna na narednim konferencijama za novinare.

- Novinari pres kora Bele kuće postoje da bi očuvali i zagarantovali transparentnost i pozivali na odgovornost, jer to je uloga i svrha medija. Nisam dobila nikakve žalbe od Bele kuće, moja akreditacija je netaknuta i upravo mi je potvrđena stolica za konferenciju za štampu predsenika Trampa i premijera Libana koja se održava danas u Roz Garedenu u Beloj kući o čemu ću izveštavati na svojoj nezavisnoj platformi The Pavlovic Today. Nastavljam da objektivno izveštavam i analiziram iz Bele kuće kao član pres kora - istakla je.

Pavlović je dobila podršku i svojih kolega širom sveta, kao i običnih građana, posle poteza koji se komentarisao u mnogim medijima.

- Dobila sam ogromnu podršku od građana Amerike, kao i od kolega novinara širom sveta. Od Arijane Hafington, PEN Amerika, britanskog Independenta, Hila, CBC i Vašington Posta. Ovaj događaj je pokrenuo važan razgovor koji mi, kao profesija, zaslužujemo da imamo. Šta znači biti novinar? Koja je uloga i odgovornost medija? Koje vrednosti mi zastupamo kao profesija? Odgovor javnosti koji je stigao je odličan pokazatelj na koji način američko društvo želi da bude informisano, šta je to šta oni najviše cene? Oni su poslali važnu poruku da žele da budu uključeni u konverzaciju na dnevnim brifinzima u Beloj kući, i to je nešto na šta svi moramo da obratimo pažnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA