Propao Trampov plan: Senat odbacio ukidanje Obamakera

Kada bi Obamaker bio ukinut i zamenjen drugim zakonom, milioni Amerikanaca mogli bi da izgube osiguranje

  • 0

Američki Senat odbacio je u utorak uveče plan o ukidanju zakona o zdravstvenom osiguranju usvojenom za vreme mandata bivšeg predsednika Baraka Obame i zameni tog zakona drugim, na kojem su republikanci u Senatu mesecima radili.

Tramp: Ukrajinci su se mešali u predsedničke izbore, sabotirali su mi kampanju

Senat je prethodno izglasao početak formalne debate o zakonu o zdravstvu, ali plan o novom zakonu nije dobio 60 glasova koliko je potrebno za njegovo usvajanje, jer su 43 članova Senata glasala za, dok je 57 njih - među kojima devetoro republikanaca - glasalo protiv nove mere, prenosi danas Rojters.

To je bilo prvo u nizu očekivanih glasanja ove nedelje o ukidanju ili zameni elemenata zakona o zdravstvu sa Obaminim potpisom, napominje britanska agencija.

Plan o novom zakonu predviđao je duboke rezove u programu "Medikejd" - programu zdravstvenog osiguranja za siromašne, kao i smanjenje subvencija koje podrazumeva takozvani Obamaker za ljude sa nižim primanjima.

Kada bi Obamaker bio ukinut i zamenjen drugim zakonom, milioni Amerikanaca mogli bi da izgube osiguranje, objašnjava Glas Amerike.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA