Maduro proglasio pobedu: Opozicija osporava rezultate izbora, ulične borbe se nastavljaju, Amerikanci poručili da su uz narod (FOTO)

Prema navodima vlasti, tokom sukoba život je izgubilo 10 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u aprilu počeli protesti u zemlji

  • 1

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je danas pobedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu.

Presudan dan za Venecuelu: Opozicija poziva na bojkot izbora i najavljuje proteste, optužuju Madura da samo želi da učvrsti vlast

- Imamo Ustavotvornu skupštinu - rekao je Maduro obraćajući se na stotinama pristalica u Karakasu, nakon što je izborna komisija saopštila da je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata, preneo je AFP.

Foto: Tanjug/AP

Opozicija, međutim, navodi da je izlaznost bila oko 12 odsto, dodajući da je vlast spremna da saopštio da je na izborima glasalo 8,5 miliona birača.

Foto: Tanjug/AP

- To je najveća pobeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj istoriji - rekao je Maduro.

Foto: Tanjug/AP

Tokom glasanja demonstranti su se sukobljavali sa bezbednosnim snagama, dok je veliki broj Venecuelanaca bojkotovao glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je levičarski predsednik Maduro obećao da će početi "novu eru borbe" u zemlji pogođenoj krizom.

Prema navodima vlasti, tokom sukoba život je izgubilo 10 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u aprilu počeli protesti u zemlji, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na jučerašnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlašćenja, uprkos pretnji američkim sankcijama i višemesečnim protestima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odloži buduće izbore i izmeni izborna pravila kako bi sprečio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj zemlji članici OPEK-a, navodi Rojters.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio je želju da nova Ustavotvorna skupština ukine imunet poslanicima opozicije kako bi im se sudilo.

Foto: Tanjug/AP

- Dosta je sabotiranja parlamenta. Treba da se uvede red i ukine imunitet opozicionim poslanicima koji mesecima bojkutuju rad parlamenta - rekao je Maduro.

Predsednik Venecuele nije naveo razlog eventualnog suđenja opoziciji koju je ranije optužio za "parlamentarni puč" i podsticanje nasilja u kojima je tokom protesta od 1. aprila poginulo 120 osoba.

Foto: Tanjug/AP

Opozicioni aktivista ubijen je danas u Karakasu u protestima organizovanim na otvaranju birališta.

Foto: Tanjug/AP

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine, upucan je Rikardo Kampos, omladinski sekretar opozicione Stranke demokratske akcije, prenosi BBC.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli poručila je večeras putem Tvitera da su izbori za Ustavotvornu skupštinu koje je u Venecueli organizovao predsednik Nikolas Maduro "još jedan korak ka diktaturi" i da SAD "neće prihvatiti nezakonitu vladu" u Karakasu, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Agencija navodi da je ovo bio prvi zvanični odgovor iz Vašingtona na glasanje organizovano u nedelju u trenutku kada protesti u kojima ima mrtvih potresaju Venecuelu i birači u velikoj meri bojkotuju izbore.

Foto: Tanjug/AP

- Madurovi lažni izbori još jedan su korak ka diktaturi. Nećemo nezakonitu vladu. Venecuelanski narod i demokratija će nadvladati sve - navela je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra uvođenje sankcija naftnom sektoru Venecuele koji je od vitalnog značaja za tu državu, kao odgovor na izbore za ustavotvornu skupštinu koji su održani u nedelju, a koje su SAD već okarakterisale kao "lažno" glasanje, saopštili su američki zvaničnici.

Foto: Tanjug/AP

Ne očekuje se da nove mere podrazumevaju zabranu naftnih isporuka brodovima iz Venecuele u SAD, što bi bila jedna od najoštrijih opcija, ali mogla bi da se obustavi prodaja lakše američke sirove nafte, koju Venecuela meša sa teškom, a potom je tako mešanu izvozi dalje, rekli su zvaničnici za Rojters.

Iako konačna odluka nije doneta, neimenovani zvaničnici su naveli da bi SAD mogle da nametnu sankcije i visokim venecuelanskim zvaničnicima.

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Američke Države stoje uz narod Venecuele i njihove ustavne predstavnike u njihovom naporu da obnove svoju zemlju kao potpunu i prosperitetnu demokratiju, navedneo je u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Foto: Tanjug/AP

SAD su se založile za snažno i brzo delovanje protiv arhitekata autoritarizma u Venecueli, među kojima i protiv onih u nacionalnoj Ustavotvornoj skupštini, koja je rezultat manjkavih izbora, stoji u saopštenju Stejt departmenta, preneo je Rojters.

Stejt department je osudio nasilje venecuelanskih vlasti protiv demonstranata i zatražio od vlada u regionu i širom sveta da smatraju odgovornima za nasilje, reprsiju i korupciju one, koji unazađuju demokrtaiju i negiraju ljudska prava.

Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA