Francuz koji obožava Srbe odveo decu sa Kosmeta da prvi put vide more (FOTO)

Za Srbe kaže da su kao hrast - možeš ih iseći, ali ne i saviti...

  • 16

Francuz Arno Gujon, osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" i ove godine odveo je srpsku decu sa Kosova i Metohije da prvi put vide more, a istu akciju ponavlja unazad već šest godina.

U ovom hrvatskom selu nekada je živelo 800, a danas samo 80 Srba: Tragična sudbina ljudi čiji su domovi pretvoreni u ruševine (FOTO)

- Danas su 42 mališana iz kosovskih enklava prvi put videla more i otkrila čari kupanja, daleko od svoje posebno teške svakodnevice - napisao je Arno na svom Tviter nalogu, gde svakodnevno objavljuje fotografije i informacije sa njihovog zajedničkog letovanja.

Foto: Twitter/@ArnoGujon

Prema onome što možemo da vidimo, deca su presrećna i razdragana, a ove godine letovanje je organizovano u Tivtu.

Za decu se svake godine na moru organizuje niz aktivnosti kako bi se što više opustila i rasteretila i uponala decu iz drugih krajeva sveta i generalno proširila svoja iskustva.

Organizacija "Solidarnost za Kosovo" osnovana 2004. broji preko šest hiljada donatora iz cele Francuske i oko 30 volontera koji učestvuju u radu ove organizacije.

Ovaj Francuz je i oženio Srpkinju, Ivanu, koju je vrio u Granačnici a sa kojom danas živi u Beogradu, a za Srbe kaže da su kao hrast - možeš ih iseći, ali ne i saviti.

Foto: Twitter/@ArnoGujon

Arno je inače odlikovan medaljom kralja Stefana Dečanskog, a napisao je i knjigu "Svi moji putevi vode ka Srbiji" i to na srpskom jeziku, i posvetio ju je svim Srbima. U njoj objašnjava razlog svog angažmana, šta ga je dovelo do toga da se jedan mladi Francuz bez srpskih korena angažuje za Srbe na Kosmetu, da nauči njihov jezik i na kraju odluči da se nastani u Srbiji i živi među Srbima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joro

    6. avgust 2017 | 14:19

    Bog ti zdravlja dao brate.

  • Спас-а

    6. avgust 2017 | 15:38

    Мали велики човек,човек још већег срца, које тако несебично дели српском народу.Господин Гујон је за српски народ, посебно на Космету, учинио тако много, а да је учинио и само једно од тога-пуно је: Зато свака похвала! Mersy, mersy, mersy mon amy!

  • Raki

    6. avgust 2017 | 13:33

    Bravo za ovog coveka!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA