≫ 

Zbog čega se američka vojska nalazi na srpskim granicama?

"Svakog jutra kada se probudimo, znamo šta je naša najveća pretnja"

  • 6

Posle više od decenije koju su proveli boreći se sa islamskim pobunjenicima u Iraku i Avganistanu, američka vojska upoznaje se sa veštinama iz Hladnog rata kako bi se što bolje pripremili za potencijalne pretnje od Rusije u Istočnoj Evropi, teritoriju koju je ranije branila sovjetska armija, piše "Njujork tajms".

Kakva drama na baltičkom nebu: Tri ruska aviona letela su svojim putem, kada su shvatili da ih prati NATO lovac

Na stotine borbenih tenkova i oklopnih vozila moralo je da bude prefarbano u tamno zeleno kako bi se uklopili u evropski teren. Vojnici koji su navikli da rade iz velikih, sigurnih baza u Iraku i Avganistanu, sada moraju da se kamufliraju, sakriju svoje pozicije i da nauče da se razbiju u male grupe ukoliko dođe do napada dronom.

Za razliku od prioritetnog pristupa kopnu Avganistana i Irana, američka vojska ne poseduje neograničena prava na vazdušnu teritoriju Evrope. U Evropi su granice vojne.

Nedavno je na austrijskoj granici zaustavljen konvoj američke vojske, koji je prevozio municiju od Nemačke do Rumunije, i na njoj je bio zadržan ceo vikend zbog ograničenja vojnih konvoja tokom letnjih odmora.

Foto: foter/Flickr/expertinfantry

U julu je na desetodnevnom treningu u bivšim članicama Varšavskog pakta, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, učestvovalo 25.000 američkih i savezničkih vojnika. Na tim treninzima, stariji vojni komandanti proučavali su unapređene taktike i strategije koje su se nekad koristile u borbi protiv sovjetskih trupa, tenkova i artiljerije.

Amerika je sa saveznicima iz NATO pakta pozicionirala 4.500 vojnika u Poljsku i tri baltičke zemlje, s tim što planiraju da nekoliko hiljada zadrže u Evropi zbog potencijalne ruske pretnje.

Zbog toga što je Moskva rasporedila svoje oružane snage uz granicu sa Zapadnom Evropom, i kako piše "Njujork tajms", pored toga su regrutovane Ukrajina i Sirija, ministarstvo odbrane SAD ovim potezom odgovara na pretnje Rusije.

Foto: AP/Tanjug

Saveznice su pojačale vazdušne, pomorske i podmorske kontrole od Baltičkog do Crnog mora, a sve u cilju da se adekvatno i pravovremeno reagovalo na aktivnost ruske vojske na periferiji NATO-a.

- Svakog jutra kada se probudimo, znamo šta je naša najveća pretnja. Veoma smo usresređeni na Rusiju i pretnje koje dolaze sa istoka - rekao je pukovnik Patrik Elis.

(Telegraf.rs / Izvor: New York Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    17. avgust 2017 | 15:40

    Teroristi vas urnisu,a tek ce,a vi se plasite Rusa,kao djavo krsta?! 😂

  • VAN

    17. avgust 2017 | 15:49

    Ameri su kolektivno bolesni od paranoje i umišljene pretnje Rusije. Pojedinac tako isto i narod počini ubistva samo iz straha.

  • Sašo

    17. avgust 2017 | 16:19

    Ма хајде! То је само начин да се држе под контролом европске земњље. И жртвују!? Ако "затреба"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA