≫ 

Česi smislili kako da spreče napade vozilima i kamionima: Teroristima se ne piše dobro!

Specijalni armirani beton uz elemente kojima se učvršćuje, prema proračunima naučnika iz Brna i Praga, morao bi da izdrži i udar kamiona od 22 tone koje se približava brzinom od 100 kilometara na čas

  • 3

Češki naučnici sa Univerziteta odbrane u Brnu i Tehničkog univerziteta u Pragu smislili su specijalne žardinjere od nove vrste betona sa žicom i betonske klupe protiv terorističkih napada kamionima i vozilima, koje za razliku od običnih efikasno zaustavljaju i teške kamione kojima bi teroristi hteli da pregaze masu.

Ovo su vozila koja seju smrt po Evropi: Isti scenario se ponavlja peti put, koji grad je sledeća meta? (FOTO) (VIDEO)

- Prepreke koje se obično koriste ne moraju da spreče napad. Kada teretno vozilo polako udari u barijeru tešku jednu i po tonu, pomeriće je i može da nastavi vožnju. Naša žardinjera je u stanju da apsorbuje ogromnu količinu kinetičke energije. Kamion će se razbiti udarom u nju - rekao je češkom dnevniku Lidove novini Pavel Manjas iz Univerziteta odbrane.

Specijalni armirani beton uz elemente kojima se učvršćuje, prema proračunima naučnika iz Brna i Praga, morao bi da izdrži i udar kamiona od 22 tone koje se približava brzinom od 100 kilometara na čas.

Od istog armiranog betona češki naučnici su smislili, a preduzeće Institut zaštitinih betonskih konstrukcija proizvelo za tržište i specijalne gradske klupe koje povezane po dve takođe treba da predstavljaju efikasnu barijeru protiv terorista, pre svega eksplozija na aerodromima i železničkim stanicama.

Za specijalne antiterorističke žardinjere zainteresovano je nekoliko čeških gradova, među njima konkretno Ostrava i Plzen, a svetsku premijeru imaće na sajmu „Armi2017" u Rusiji naredne sedmice.

Printskrin: Idnes.cz

(Telegraf.rs/Beta/video.idnes.cz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milann

    18. avgust 2017 | 15:08

    Decenijama takve "zardinjete" stitile ambasadu SAD u Beogradu. Bas su smislili.

  • čarls bronson

    18. avgust 2017 | 15:39

    Teroristi ne bi bili to što jesu da nemaju "Plan B" .

  • Skiner

    19. avgust 2017 | 00:19

    Strah je poenta terorizma. Plan odbrane od terorizma znači postojanje straha. To je uspeh za njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA