Španija: Ekstremisti kupili noževe i sekiru između dva napada

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su deo terorističke ćelije, izvedeni su pred sud u Madridu zbog sumnje da su umešani u planiranje ili izvođenje dva napada u Kataloniji

  • 0

Sudska dokumenta pokazuju da su članovi španske ekstremističke ćelije kupili noževe i sekiru između prvog i drugog fatalnog napada u Kataloniji, koje su prošlog četvrtka izveli s razmakom od samo osam sati.

Mačevi zabodeni u beli kombi smrti i toreador: Šarli Ebdo opet udario na žrtve novom karikaturom napada u Barseloni (FOTO)

Kraj konfuzije u Barseloni: Ubijen Marokanac osumnjičen da je vozio kombi smrti

Ovi detalji su izneti na videlo nakon što je sudija španskog nacionalnog suda Fernando Andreu izdao naloge da se dvojica prezivelih osumnjičenih zadrže u zatvoru bez prava na kauciju, a da se treći privremeno pusti na slobodu, dok je četvrtom određen policijski pritvor u trajanju od još 72 sata, prenosi AP.

U dokumentima se navodi da je ekstremistička ćelija bila primorana da improvizuje napade ili da realizuje alternativne planove za nasilje nakon što je kuća u kojoj su pravili eksplozivne naprave eksplodirala u sredu uveče.

- Eksplozija je osujetila prvobitni plan terorista i ubrzala sled naknadnih događaja - rekao je sudija u odluci koju je sud kasno večeras objavio.

Foto: Tanjug/AP

Posle eksplozije, u kojoj su neki ekstremisti poginuli, preostali napadači su iznajmili kombi i izveli napad u Barseloni u četvrtak po podne, a potom napad noževima u Kambrilsu, usmrtivši ukupno 15 osoba i ranivši više od 130 ljudi.

Sudija Andreu je saopštio i da je u ruševinama kuće u Alkanaru, jugozapadno od Barselone, policija pronašla nekoliko avionskih karata za Brisel na ime imama koji je osumnjičen da je vodio ćeliju, a koje je izdala španska aviokomopanija "Vueling", prenosi Rojters.

Takođe je, kako se navodi u saopštenju, nađena poruka na arapskom pod naslovom "Kratko pismo vojnika Islamske države u zemlji al-Andalus za krstaše, one koji su puni mržnje, grešnike, nepravedne i iskorumpirane".

Foto-ilustracija: pixabay.com

Al-Andalus je bio islamski naziv za Španiju u Srednjem veku kada je većina te teritorije bila pod muslimanskom kontrolom, objašnjava britanska agencija.

Prema odluci Visokog suda u Madridu, Mohamed Huli Šemlal i Dris Ukabir ostaće u zatvoru pod optužbom za članstvo u terorističkoj organizaciji i ubistvo. Treći osumnjičeni Salh El Karib, koji je vodio internet kafe u Ripoliju gde je većina osumnjičenih živela, ostaće u pritvoru dok bude trajala istraga, a četvrti osumnjičeni Mohamed Ala biće oslobođen pod određenim uslovima.

Foto: Tanjug/AP

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su deo terorističke ćelije, izvedeni su pred sud u Madridu zbog sumnje da su umešani u planiranje ili izvođenje dva napada u Kataloniji.

Trojica su uhapšena 17. i 18. avgusta u gradu Ripolu na severu Katalonije, a četvrti u Alkanaru, gde je u eksploziji u jednoj kući, u kojoj su, kako se kasnije ispostavilo, ekstremisti planirali napade i pravili bombe, poginuo marokanski imam, Abdelbaki Es Sati, za koga se veruje da je radikalizovao mlade koji su počinili terorističke napade u Španiji.

Španska policija je u ponedeljak potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barseloni, a reč je o Marokancu Junesu Abujakubu (22).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA