Rusija ugrožava bezbednost u Evropi: NATO i Amerika stoje uz Ukrajinu, spremni da isporuče UBOJITO ORUŽJE ako bude potrebno

- Mi smo aktivno sarađivali kako bismo izgradili strateško partnerstvo sa Rusijom. Međutim, agresivno ponašanje Rusije je narušilo stabilnost i bezbednost u Evropi posle perioda Hladnog rata - rekao je Stoltenberg na konferenciji o odbrani i miru u Italiji

  • 27

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg optužio je Rusiju da "ugrožava stabilnost i bezbednost u Evropi svojim agresivnim ponašanjem", dok je američki ministar odbrane Džejms Matis optužio Rusiju da želi da menja evropske granice i signalizirao da bi podržao zahtev Ukrajine za isporuku defanzivnog ubojitog oružja.

SPREMA LI SE PUTIN ZA RAT? Počinje najveća vojna vežba od Hladnog rata, učestvovaće čak 100.000 ruskih vojnika!

- Mi smo aktivno sarađivali kako bismo izgradili strateško partnerstvo sa Rusijom. Međutim, agresivno ponašanje Rusije je narušilo stabilnost i bezbednost u Evropi posle perioda Hladnog rata - rekao je Stoltenberg na konferenciji o odbrani i miru u Italiji, prenosi AFP.

Stoltenberg je naveo da ruska "ilegalna aneksija Krima" predstavlja "prvi slučaj da je posle Drugog svetskog rata neka evropska zemlja uzela silom teritoriju druge zemlje".

- Rusija nastavlja da destabilizuje istočnu Ukrajinu. To je konflikt u kojem je gotovo 10.000 Ukrajinaca ubijeno i to je u ogromnoj meri promenilo bezbednosni kontekst - kazao je on.

Šef NATO je, ipak, dodao da on ne želi konfrontaciju sa Rusijom i da snažno veruje u dijalog.

Isporučivanje ubojitog oružja Ukrajini

Foto: Tanjug/AP

Matis, koji je u četvrtak prisustvovao svečanosti povodom 26. godišnjice nezavisnosti Ukrajine, takođe je rekao da Trampova administracija ne prihvata i neće prihvatiti rusko pripajanje Krima.

- Ne sumnjajte. Sjedinjene Države stoje uz Ukrajinu - rekao je Matis na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, prenosi AP.

Matis je oštro kritikovao Rusiju rekavši da njegovo prisustvo u Kijevu treba da pokaže duboku američku privrženost suverenitetu Ukrajine.

- Uprkos negiranju Rusije, mi znamo da oni nastoje da silom promene međunarodne granice - rekao je Matis dodavši da takva ambicija Moskve ugrožava suverene evropske nacije i podstiče tenzije.

Foto: Tanjug / AP

Na pitanje da li se slaže sa stavom Obamine administracije da bi prodaja ofanzivnog ubojitog oružja Ukrajini provocirala Moskvu, Matis je odgovorio da "defanzivno oružje nije provokacija osim ako niste agresor".

On nije želeo eksplicitno da kaže šta bi preporučio Beloj kući po tom pitanju.

Kako navodi AP, on nije to rekao, ali poznato je da su Pentagon i Stejt department preporučili da se nastavi da transferima defanzivnog oružja Ukrajini.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    25. avgust 2017 | 08:34

    Velika satana nam je otela kosovo ona menja granice otima pljacka i ubija a ne Rusija

  • Jekac

    25. avgust 2017 | 08:47

    Ne verujem šta čitam! Ko destabilizuje svet? Ko je izazvao na stotine ratova od 1946,pa na ovamo? Nisu Rusi,garant!

  • brana

    25. avgust 2017 | 08:35

    Ameri su spremni da ako treba i pogine Evropa!Neki cete da poginete a neki cemo i da se vratimo,stara dobra izreka u ratovanju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA