2 miliona muslimana u Meki, ima i Bosanaca i Crnogoraca: Ranije su tamo ginuli u stampedu, a sada je sve počelo misterioznom smrti (FOTO)

Stotine hiljada vernika okupiće se sutra pre zore kako bi se popeli na Mont Arafat, što se smatra vrhuncem hadža

  • 14

Više od dva miliona muslimana iz celog sveta doći će na hadžiluk u Meku, a ove godine doći će i šiiti iz Irana, nakon jednogodišnje pauze zbog diplomatske prepirke sa regionalnim rivalima 2015. godine.

NAJSVETIJI KAMEN ISLAMA JE STVARNO PAO S NEBA?! Evo šta kaže nauka (FOTO)

Na platou ispred velike džamije u Meki veliki broj vernika iz celog sveta skupljaju se za hodočašće, koje se svim muslimanima preporučuje da obave bar jednom u životu.

Stotine hiljada vernika okupiće se sutra pre zore kako bi se popeli na Mont Arafat, što se smatra vrhuncem hadža, prenosi AFP.

Pre toga, oni će morati da izvedu ritualnu šetnju tavaf, tokom koje sedam puta moraju da obiđu oko crne zidane kocke uvijene u svileno platno izvezeno zlatom, sa stihovima Kurana.

Prošle godine, hodočasnici iz Irana nisu prisustvovali hadžu, jer sa regionalnim suparnicima nisu uspeli da se dogovore oko bezbednosti i logistike.

Ove godine hodočasnici će doći iz svih muslimanskih zemalja, uprkos krizi između bloka predvođenog saudijskom Arabijim i Katara.

Zdravstveni zvaničnici u Saudijskoj Arabiji su rekli da su spremni da se suoče sa novim stampedom ili izbijanjem bilo kakvih bolesti, prenosi Independent.

Ovo hodčašće je jedan od pet stubova islama i svi njegovi sledbenici su u obavezni da jednom u svom životu odu na ovo hodočašće, ako im zdravlje i finansije to dozvoljavaju.

Foto: Tanjug/AP

Kada se hodočašće održava?

Održava se svake godine između 8. i 12. poslednjeg meseca islamskog kalendara. Za razliku od gregorijanskog kalendara koji se primenjuje na zapadu, islamski kalendar je zasnovan na kretanjima Meseca.

Hodočašće će ove godine trajati od 30. avgusta, do 4. septembra, potvrdio je visoki sud u Saudijskoj Arabiji.

Pravila tokom hodočašća

Muslimani moraju da se pridržavaju strogih pravila tokom petodnevnog događaja. Svi koji putuju u Meku moraju da nose belu odeću koja simbolizuje njihovu čistoću.

Tada je zabranjeno brijanje, upotreba mirisnog sapuna, svađa i seks. Kada uđu u Veliku Džamiju u Meki, otpočeće Tavaf, tokom kojeg će oni napraviti sedam krugova oko Kabe, a zatim kleknuti da se pomole.

Kaba je crna svilenkasta kocka u centru džamije, koju je prema islamskom verovanju izradio Abraham u biblijska vremena.

Foto: Tanjug/AP

Tokom drugog dana, muslimani će se uputiti na planinu Arafat u istočnom delu grada, gde je Muhamed održao svoju poslednju propoved, prenosi express.co.uk.

Nakon zalaska sunca oni će ostatak dana provesti sakupljajući kamenčiće, koje će ceremonijalno bacati na tri zida pod nazivom Jamarat, kako bi simbolično "kamenovali đavola". Tokom tih dana muslimani će živeti, jesti i moliti se u šatorima.

Na platou Velike džamije, zvane na arapskom Masdžid al-Haram (sveta džamija) prskalice sa vodom čine vrućinu podnošljivijom. Nekoliko puta dnevno radnici, većinom Azijati, čiste plato vodom.

Hodočašće je neporeciv izvor prihoda za saudijsko kraljevstvo. Plan ekonomskih reformi "Vizija 2030.", zacrtan u kontekstu pada cene nafte, obuhvata razvoj verskog turizma.

Foto: Tanjug/AP

Stampedo tokom hodočašća

Pre dve godine na hodočašću u Meki dogodila se tragedija kada je 2.300 hodočasnika poginulo u stampedu, od čega 464 iz Irana, zbog čega je Teheran oštro napao Saudijsku Arabiju zbog loše organizacije.

Tragedija je uticala na obnavljanje tenzija u odnosima između Saudijske Arabije i Irana, koji prošle godine nije poslao hodočasnike prvi put u poslednje skoro tri decenije.

I ove godine bezbednost je pojačana u najvećem islamskom svetilištu, gde policajci sa crvenim beretkama i vojnici u kamuflažnim uniformama kontrolišu masu na plastičnim barikadama.

Prema izjavi koju je objavila Saudijska civilna zaštita direkcija, stampedo se dogodio u 09:00 po lokalnom vremenu na spoju između ulica 204 i 223 kada su hodočasnici bili na putu za Jamarat most. Nagli porast broja hodočasnika na putu ka Mini izazvao je stampedo.

Guverner regiona Meka i šef centralnog komiteta hadždža princ Khaled al-Faisal je za stampedo okrivio pojedine hodočasnike iz Afrike.  Saudijski ministar zdravlja Khalid A. Al-Falih je izjavio da je stampedo nastao zbog ne pridržavanja službenih pravaca dodajući da je raspored koje su uspostavile vlasti ignorisan.

Irfan al-Alavi, izvršni direktor fondacije istraživačke islamske baštine, rekao je da je "katastrofa rezultat lošeg upravljanja od strane vlade, s obzirom na broj katastrofa iz prošlosti. Ovo je najsmrtonosnija nesreća da se dogodila tokom ovog hodočašća od 1990. godine na kojem je poginulo 1.426 hodočasnika.

Foto: Tanjug/AP

Misteriozne smrti

Najmanje 31 hodočasnik umro je 13. avgusta na hodočašću u Saudijskoj Arabiji.

Saudijska novinska agencija (SPA) javila je da su svi preminuli hodočasnici strani državljani, ali do sada nije objavljeno od čega su umrli.

Muslimani iz BiH na hodočašću

Prva grupa je krenula ka Meki još 17. avgusta. Planirano je da ove godine čak 1.800 hadžija iz Bosne poseti Meku. Direktor kancelarije za hadž i umru Nezim ef. Halilović je rekao da je ove godine veće interesovanje za hodočašće nego prethodne.

Foto: Tanjug/AP

Planirano je da prijave traju sve dok ima slobodnih mesta, a letovi će trajati od 17. do 21. avgusta. Povratak se planira od 6. do 10. septembra.

- Ove godine imamo bebu koja je stara sedam meseci i sedam dana, Imran Ramić iz Sarajeva, rođen 2016. godine. Emira Huremović, rođena 1935. godine je najstarija osoba koja će ove godine putovati put Meke - izjavio je Halilović.

I ranije su imali maloletnika koji su se odlučili da obave jednu od pet islamskih dužnosti ali Halilović je kaže da nisu imali bebu ove starosne dobi.

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo zdravlja Federacije Bosne i Hercegovine i Zavod za zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine krajem jula su ih obavestili da nisu u mogućnosti do 2. augusta ove godine obezbede vakcine za kandidate na hadočašće u tekućoj godini, međutim, taj problem je rešen, prenosi evropamagazin.com.

- Mi smo u poslednjih nekoliko godina konstantno imali probleme sa vakcinama, vezano za umru i hadž. Ove godine smo na vreme upozorili Ministarstvo zdravstva BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH da bi moglo biti problema jer smo imali veći broj zainteresovanih. Međutim, nikad nismo dobili zvaničan odgovor osim što smo imali više telefonskih razgovora i usmenih obećanja da će to biti na vreme završeno - pojasnio je Halilović.

Foto: Tanjug/AP

Odlazak muslimana iz Crne Gore u Meku

Ove godine se za hodočaće prijavilo 83 vernika iz Crne Gore, što je više nego prošle godine. Cena aranžmana je veća za 300 evra, pa sada iznosi 3.500 evra.

Redžep Ljuljanović iz Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori za Anadoliju kaže da će vernici iz Crne Gore na hodočašće putovati zajedno sa vernicima iz Albanije.

U okviru aranžmana čija je vrednost 3.500 evra, budućim hadžijama obezbeđena je povratna avionska karta, prevoz autobusom do aerodroma, prevoz autobusom do Meke i Medine, hotelski smeštaj, hrana, kurban, ihram, pratnja vodiča, teologa i lekara, prenosi monteislam.com.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    30. avgust 2017 | 20:41

    Nemoj da se vracaju neka tamo ostanu

  • Cika Velja

    30. avgust 2017 | 22:41

    Jedan hadzija iskesira 1500 evra,njih ima koliko vidimo,pa se posle pitamo otkud pare da se zene po Bosni pokrivaju??? Biznis,politika,a bog ih odavno naoustio!?

  • Tajna

    31. avgust 2017 | 09:39

    Јадни људи,правац добровољни пакао,када би истинити Бог Исус Христос и њима отворио очи да виде празнину у камењу коме се клањају ко идолу,и да не вичу,аве камену,већ да се поклоне живом Богу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA