• 9

Preminuo Japanac koji je preživeo Nagasaki i svakog dana svedočio o strahotama: Gledao sam ljude kojima otpada meso i ispadaju utrobe

Postao je jedan od simbola bombardovanja Nagasakija nakon što ga je jedan američki marinac fotografisao dok se oporavljao u bolnici

  • 9

Sumiteru Taniguči, poštar čija fotografija je postala simbol patnje nakon bacanja atomske bombe na Nagasaki, umro je u 88. godini. Sumiteru je bio kandidat za Nobelovu nagradu za mir, a preminuo je od raka.

Pronađen najčuveniji ratni brod na svetu: Posle 72. godine otkriven USS Indianapolis, koji je potonuo sa 1.196 članova posade (FOTO)

U vreme napada imao je 16 godina i pretrpeo je strašne opekotine na leđima, od kojih se godinama lečio. U trenutku kada je na Nagasaki bačena atomska bomba, Sumiteru je vozio svoj bicikl na udaljenosti od 1,8 kilometara od epicentra eksplozije.

- Odjednom, ugledao sam bljesak svjetlosti u duginim bojama koji je stigao otpozadi, a snažan udar me odbacio na tlo. Kada sam se osvestio, koža na mojoj levoj ruci od ramena do vrhova prstiju je visila poput krpe. Stavio sam ruku na leđa i shvatio da nemam odeće, a na ruci mi je ostala sluzava, izgorena koža - opisao je na ceremoniji komemoracije za žrtve Nagasakija održanoj 2015. godine.

Foto: Tanjug/AP

- Crna tela, glasovi koji zovu upomoć iz srušenih zgrada, ljudi kojima otpada meso i ispadaju utrobe... Ovo mesto postalo je more vatre. Bio je to pakao - opisao je potresne trenutke nakon bombardiranja Nagasakija.

Postao je jedan od simbola bombardovanja Nagasakija nakon što ga je jedan američki marinac fotografisao dok se oporavljao u bolnici. Fotografija spaljenog mesa na njegovim leđima obišla je svet.

Taniguči se u bolnici lečio tri i po godine nakon bombardovanja, a nakon što je izašao postao je jedan od najvećih zagovornika protiv nuklearnog oružja, te je širom sveta govorio o svom iskustvu.

Foto: Tanjug/AP

- Bojim se da ljudi, posebno mladi, gube interes. Želim da nove generacije zapamte kako nuklearno oružje nikada neće spasiti svet. Verovanje da će nas nuklearni kišobran zaštititi je iluzija - porucio je u intervjuu za AFP 2003. godine.

SAD su prvu atomsku bombu bacile na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, pri cemu je preminulo 140.000 osoba. Među njima su i osobe koje su preživele samu eksploziju, ali su posle umrle od posledica radijacije.

Tri dana kasnije, SAD su bacile bombu na Nagasaki, i tada je poginulo 74.000 ljudi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • cko

    Pa znamo ko baca nuklearne bombe, unistava i pljacka kontinente, narode i drzave, uspust im umesto sopstvenog kulturnog i moralnog nasledja ostavljajuci svoj izopaceni i besmisleni oportunizam...

  • Земунац Алекса

    Почивају у миру мучениче.

  • Ćikakure

    Amerika je četvrti rajh @

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima