≫ 

Nakon nasilnih protesta, sud poništio predsedničke izbore u Keniji: U roku od 60 dana moraju da se održe novi

"Predsednički izbori održani 8. avgusta nisu bili u skladu sa Ustavom"

  • 0

Vrhovni sud Kenije poništio je reizbor predsednika Uhurua Kenijate, navodeći kao razlog nepravilnosti na izborima prošlog meseca i naložio da novi izbori budu održani u roku od 60 dana.

Na ulicama u Keniji odzvanjaju pucnjevi i vriska: Nemiri nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora (FOTO)

Kako navodi Rojters, odluka o poništavanju izbornih rezultata je prva takve vrste u istoriji Kenije.

- Predsednički izbori održani 8. avgusta nisu bili u skladu sa ustavom - izjavio je sudija David Maraga, presudivši u korist opozicije koja je osporavala pobedu Kenijate.

Maraga je rekao da je šestočlano sudsko veće odluku donelo većinskim glasanjem, pri čemu su za odluku bila četvorica, a protiv dvojica sudija.

Foto: Tanjug/AP

AFP sudsku odluku naziva šokantnom, navodeći da je to redak primer poništavanja izbornih rezultata, pri čemu je Maraga rekao da je izborna komisija "napravila propuste, pokazala zanemarivanje ili odbila da sprovede predsedničke izbore u skladu sa ustavom".

Sudija Maraga je potvrdio argument lidera opozicije Raile Odinge da je bilo "neregularnosti i nezakonitosti", pre svega u prenošenju izbornih rezultata što je, kako je naveo, ugrozilo "integritet celokupnih predsedničkih izbora". Advokati predsednika Kenije nazvali su odluku suda "krajnje političkom odlukom", prenosi AP.

S druge strane, lider kenijske opozicije Raila Odinga pozdravio je današnju sudsku odluku kao istorijsku.

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je istorijski dan za narod Kenije, ali i za narod celog afričkog kontinenta -  istakao je on, dodavši da je opozcija spremna za nove izbore, ali da nema poverenja u izbornu komisiju za čije članove je naveo da "im je mesto u zatvoru".

Današnjom odlukom suda otvara se nova predsednička trka između Kenijate i Odinge, navodi Rojters, koji podseća da najveća ekonomska zemlja istočne Afike ima istoriju spornih izbora pri čemu su posle izbora 2007, čiji je ishod Odinga osporio nakon što je proglašen poraženim, usledilo višenedeljnio krvoproliće u kojem je više od 1.200 ljudi ubijeno.

Britanska agencija navodi i da je Odigna osporio rezultate tri poslednja izbora i svaki put izgubio, ali napominje da se mnogi glasači na zapadu Kenije, Odinginom uporištu, i duž obale gde tradicionalno opozicija uživa veliku podršku, smatraju zanemarenim od strane centralne vlade.

Foto: Tanjug/AP

Podsetimo, u Keniji je nakon objavljivanja rezultata izbora došlo do protesta na ulicama koji su eksalirali u nasilje.

Izborna komisija u Keniji 11. avgusta proglasila je da je dosadašnji predsednik Uhuru Kenijata pobednik izbora. Opozicija osporava zvanične rezultate tvrdeći da su izbori namešteni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA