Za tango je potrebno dvoje, SAD uporno igraju brejkdens: Lavrov još jednom izdominirao kada su ga pitali za odnos prema Americi

"Mi ćemo oštro reagovati na apsolutno jednakoj osnovi na one stvari koje nam nanose štetu i koje su samo motivisane željom da se pokvare naši odnosi sa Sjedinjenim Americkim Državama"

  • 0

Moskva ne traži svađu sa Sjedinjenim Americkim Državama i uvek će biti prijateljski nastrojena prema američkom narodu, ali za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši americki partneri iznova igraju individualni brejkdens, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Tinja diplomatski rat: Ovo je američka krađa usred bela dana! Lavrov zagrmeo zbog skandala sa konfiskovanjem imovine

- Kako je predsednik (Vladimir Putin) više puta rekao, mi ne tražimo svađu sa tom državom. Uvek smo bili prijateljski nastrojeni prema americkom narodu, pa smo i sada otvoreni za konstruktivnu saradnju tamo gde to odgovara ruskim interesima - rekao je Lavrov obraćajući se studentima Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose, prenosi Sputnjik.

- Mi ćemo nastaviti da promovišemo pozitivan program i pristup uzajamnog poštovanja - dodao je Lavrov.

Najnovije korake SAD prema Rusiji pokrenuli su oni koji sprečavaju američkog predsednika Donalda Trampa da ispuni svoja predizborna obećanja, rekao je Lavrov.

- Želim da kažem da cela ova priča sa razmenom sankcija nije počela od nas, već ga je započela administracija (bivšeg americkog predsednika Baraka) Obame. Započeta je upravo u cilju podrivanja rusko-američkih odnosa i ne dozvoljava Trampu konstruktivne predloge, kako bi što više otežali da ispuni svoje predizborne izjave o potrebi normalizacije odnosa sa Rusijom -naglasio je ruski ministar.

- Mi ćemo oštro reagovati na apsolutno jednakoj osnovi na one stvari koje nam nanose štetu i koje su samo motivisane željom da se pokvare naši odnosi sa Sjedinjenim Americkim Državama - naglasio je Lavrov.

Rusija je zabrinuta zbog napora NATO-a da promeni vojnopolitičku situaciju na evroatlantskom području, izjavio je ministar spoljnih poslova prilikom obraćanja studentima.

- Posebno zabrinjavaju stalni napori NATO-a da promeni vojno-političku situaciju u evroatlantskom regionu, uključujući povećanje vojnog prisustva i infrastrukture u regionima koji se graniče sa Rusijom, uključujući, naravno, stvaranje evropskog segmenta američke globalne protivraketne odbrane - rekao je Lavrov.

Foto: pixabay.com

Moskva se nada da će zdrav razum omogućiti i da se obnove odnosi Rusije i Evropske unije, rekao je ministar Lavrov.

Moskva će reagovati na odluku SAD da zatvori generalni konzulat Rusije u San Francisku čim završi analizu ovog poteza Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

- Mi smo tek sinoć dobili detaljnu notu i bavimo se time. Reagovaćemo čim završimo ovu analizu - naglasio je Lavrov.

Foto-ilustracija: Wikimedia, Tanjug/AP

Sjedinjene Americke Države su u četvrtak najavile nova ograničenja u radu ruskih diplomatskih predstavništava u SAD, prema kojima se od 2. septembra zatvara generalni konzulat Ruske Federacije u San Francisku i konzularni objekti u Vašingtonu i Njujorku.

Ranije je Moskva kao odgovor na zatvaranje diplomatskih objekata u SAD i proterivanje diplomata naložila Vašingtonu da smanji broj diplomatskih predstavništava u Rusiji na 455 osoba, čime su po broju izjednaceni sa ruskim osobljem u Sjedinjenim Americkim Državama.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA