Deci odsecaju glave, muškarce žive spaljuju: Tužna sudbina najprogonjenije manjine na svetu čije pripadnike svakodnevno masakriraju (FOTO) (VIDEO)

U Burmi živi oko milion Rohindža muslimana, ali oni su već godinama suočeni sa lošim tretmanom vlade, koja ih ne priznaje za građane

  • 5

Deca pripadnici Rohindža naroda masakrirana su, odsecane su im glave, a muškarci su živi spaljivani, tvrde svedoci dok vojne i paravojne formacije Mjanmara (Burme) čine genocid nad muslimanskom manjinom u provinciji Rakin na zapadu zemlje. Veruje se da je oko 60.000 izbeglica prebeglo preko zapadne granice zemlje u Bangladeš. 

OVAJ NAROD MOŽE POTPUNO DA NESTANE: Žive u najtajanstvenijoj državi na svetu, tamo ih siluju i ubijaju, oni koji pobegnu - nestaju (FOTO) (VIDEO)

Šef britanske diplomatije Boris Džonson pozvao je na prekid nasilja, navodeći da odnos prema Rohindža muslimanima "šteti reputaciji Burme", poznatoj i kao Mjanmar. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, otišao je i korak dalje, optužujući vojne snage Burme za genocid. Posmatrači veruju da će se broj izbeglih ljudi povećavati, navodi Independent.

Burmanska vojska navodi da je 400 militanata ubijeno u sukobima sa njihovim snagama. Civili koji su pobegli preneli su kakve sve zločine čine burmanski vojnici i druge naoružane grupe.

Čovek po imenu Abdul Rahman (41) rekao je da je preživeo petosatni napad na njegovo selo. On je ispričao da su vojnici okupili Rohindža muškarce i zatvorili ih u kavez od bambusa, koji je potom zapaljen.

- Moj brat je poginuo, burmanski vojnici su ga zapalili - kaže Rahman. - Druge članove porodice smo pronašli na poljima. Na telima su imali rupe od metaka, a neki su bili i masakrirani. Moja dva rođaka, glave su im odsečene. Jedan je imao 6 godina, drugi 9. Moja snaja je upucana.

Drugi muškarac iz istog sela, Sultan Ahmed (27) rekao je da je nekim ljudima odsečena glava, a da su mnogi umrli od rana nanesenih nožem. Krili smo se u kući dok su napolju naoružani meštani iz drugog sela odsecali ljudima glave. Kada smo to videli, iskrali smo se kroz zadnji deo kuće i pobegli.

Preživeli iz drugih sela u regionu takođe su opisali da su videli ljude kojima su odsečene glave ili koji su zaklani.

Prema rečima Metjua Smita iz humanitarne organizacije "Fortify Rights", ne može se dovoljno naglasiti koliko je situacija urgentna.

Foto: AP/Tanjug

- Vlasti Mjanmara ne uspevaju da zaštite civile i da sačuvaju živote. Međunarodni pritisak je neophodan.

Hjuman rajts voč objavio je satelitske snimke na kojima se vidi da je 700 građevina spaljeno u Rohindža selu. Ali to je samo jedno od 17 mesta gde su se paljenja desila.

Burmanska vlada je novinarima i posmatračima zabranila pristup ugroženim područjima.

Boris Džonson je apelovao na Aung San Su Kji, bivšu disidentkinju koja je osvojila Nobelovu nagradu za mir i sada je državni sekretar svoje zemlje, da se umeša. Ona je za sada nema na ekstremno nasilje koja se odvija unutar njene zemlje.

Foto: AP/Tanjug

Burmanske vojne i paravojne snage otpočele su operaciju kada je ARSA (Arakan rohindža armija spasa) napala vojne kampove u Rakinu, 25. avgusta. ARSA tvrdi da se bori za Rohindža narod, ali je takođe i optužena da je sprečila civile da napuste zonu konflikta.

U Burmi živi oko milion Rohindža muslimana, ali oni su već godinama suočeni sa lošim tretmanom vlade, koja ih ne priznaje za građane. Takođe se suočavaju i sa diskriminacijom u odnosu na budističku većinu i često ih zovu Bengalisima, čime se potencira da su oni u stvari ilegalni migranti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Петар Ј. Ветар

    4. septembar 2017 | 06:44

    Ако је тако онда те звери треба побити. Али не могу да се отмем утиску да пропагандна машинерија која је демонизовала Србе, ради опет за нечије интересе.

  • Binge

    4. septembar 2017 | 02:41

    Sta su im deca kriva,zlotvorsku im m...u

  • nata

    4. septembar 2017 | 00:29

    A gde su ovi "heroji" sto se njustre po evropi ? Aha da... Nije to to u pitanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA