≫ 

Uragan Marija munjevito ojačao, počeo da razara ostrva i ono što je od njih ostalo: "Izgubili smo sve što se novcem može kupiti" (FOTO) (VIDEO)

"Marija" se kreće skoro istom putanjom kao i uragan "Irma", koji je ranije ovog meseca protutnjao ovim područjem

  • 9

Uragan "Marija" se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.

Uragan Marija prešao u opasnu petu kategoriju: Ojačao tokom noći, Dominika je uništena!

Uragan Marija dostigao četvrtu kategoriju: Munjevito se kreće istim putem kao Irma, svakog momenta se očekuje udar na Karibe

Uragan, koji se u ponedeljak kasno uveče sručio na ostrvo, odneo je svojim snažnim vetrovima i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Rozou, prenosi danas portal "Nejšen njuz" (Nation News).

- Molim vas, recite svetu da je Dominika uništena - rekao je Skerit tom portalu.

On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vetar odneo krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao - ostali bez krova nad glavom, prenosi AFP.

- Izgubili smo sve što se novcem može kupiti - napisao je premijer na Fejsbuku, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povređenih, te da je sada fokusiran na spasavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povređenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.

- Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste - poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procene razmere štete.

Uragan nazvan "Marija" je tokom većeg dela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi uveče, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuska ostrva Martinik i Gvadelupe.

Pred ponoć je, pred dolazak "Marije", na više karipskih ostrva proglašeno upozorenje na uragan, uključujući i Sent Kits i Nevis, Monserat, Američka devičanska ostrva, Portoriko i Britanska devičanska ostrca.

"Marija" se kreće skoro istom putanjom kao i uragan "Irma", koji je ranije ovog meseca protutnjao ovim područjem.

Trenutno je na putu ka Portoriku, sa maksimalnim udarima vetra od 260 kiloimetara na sat, izjavio je američki Nacionalni centar za uragane. Ako ostane pri sadašnjoj snazi, "Marija" će biti najjača oluja koja će pogoditi Portoriko u 85 godina.

Guverner Portorika Rikardo Roselo pozvao je stanovnike ostrva da slušaju uputstva preko medija i pripreme se za dolazak oluje.

Portoriko je izbegavao udar uragana Irma pre dve nedelje, koji je dostigao petu kategoriju pa je rangiran kao najmoćnija atlantska oluja, a u centru za uragane procenjuju da će "Marija" nastaviti da jača u iduća dva dana i da će biti izuzetno opasan uragan.

Stanovnici nekih karipskih ostrva već su napustili svoje domove bežeći pred olujom.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. septembar 2017 | 11:27

    Ovo nije prirodno.ovo je izazvano tehnologijom

  • Black 91

    19. septembar 2017 | 12:06

    Ne slaviti tudjoj nesreci,eto i kod nas je bila oluja i nikad se ne ponovila.

  • Miki

    19. septembar 2017 | 11:57

    Nekome se ostvarila kletva bog nije macka sad je progledao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA