Najskandalozniji govor u UN-u nije Trampov: Kastro satima pričao, Ugo Čavez se krstio, dok je Gadafi osuo paljbu po svima (VIDEO)

Kada se 193 lidera okupi na Generalnoj skupštini UN, svašta se može očekivati

  • 2

Američki predsednik Donald Tramp zadovoljan je svojim prvim obraćanjem na Generalnoj skupštini UN u kojem je zapretio potpunim uništenjem Severne Koreje, a koji je izazvao uznemirenje kod svetskih lidera. Ipak, obraćanje slično njegovom čulo se i u prošlosti.

Vučić se PRVI PUT KAO PREDSEDNIK SRBIJE obratio Ujedinjenim nacijama: Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu su uslov za razvoj

Na koje tri države je Tramp osuo paljbu i označio ih neprijateljima, a ko mu se najviše šlihtao na Generalnoj skupštini UN-a? (FOTO) (VIDEO)

- Mislim da je govor prošao veoma dobro. Rekao sam ono što sam morao da kažem - rekao je Tramp novinarima po izlasku iz sale.

On je dodao i da misli da Ujedinjene nacije imaju veliki potencijal.

- Ako ga ostvare biće to nešto izuzetno. Mislim da UN imaju veliki potencijal koji im treba upravo sada više nego ikad - rekao je Tramp.

O njegovom govoru dugom 41 minut već danima pišu mediji, analizirajući njegove pokrete telom i rečenice. Ali, iako je svet samim izborom za američkog predsednika šokirao, slično je uradio za govornicom Ujedninjenih nacija ponavljajući već ono što su svi čuli tokom predizborne kampanje.

Foto: AP/Tanjug

Međutim, kada se 193 lidera okupi na Generalnoj skupštini UN, svašta se može očekivati. Tramp tako nije prvi predsednik koji je oštro govorio za govornicom, mnogi pre njega su svojim izjavama izazvali "buru" u svetu.

U teoriji, govor bi trebalo da bude dugačak najviše 15 minuta, mada je to nije striktno određeno, što lideri iskorišćavaju. Tako se govori od 15 minuta produže u sate.

Bivši kubanski lider Fidel Kastro  je držao govor čak 4,5 sata, dok je libijski vođa Moamer Gadafi 2009. je za svoje obraćanje iskoristio sat vremena i 36 minuta.

Tokom tih govora bilo je i izlazaka iz sale, hrabrih izjava, rivalskih govora...

Ipak, jedan od upečatljivijih nastupa imao je pokojni predsednik Venecuele, Ugo Čavez. Naime, dan pre njega, Generalnoj skupštini UN obratio se tadašnji američki predsednik Džordž Buš mlađi.

Sutradan, kada je za govornicom stao Čavez, njegovo reči su sve šokirale.

- Juče je đavo bio ovde... i dalje se oseća sumpor - kazao je Čavez dok se u međuvremenu prekrstio.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA