Najveća laž zemljotresa u Meksiku: Devojčica Frida Sofija zarobljena u ruševinama zapravo NE POSTOJI?! (FOTO) (VIDEO)

"Televisa" je jedina imala pristup lokaciji srušene škole, a svi ostali mediji, uključujući inostrane, prenosili su priču o devojčici verujući da je istinita

  • 0

Meksiko je nekoliko dana bio potpuno zaokupljen sudbinom devojčice nazvane Frida Sofija, koja je živa zarobljena u ruševinama osnovne škole urušene u zemljotresu. Ona je izazvala frenetičnu trku s vremenom spasilaca u nastojanju da joj spasu život, ali izgleda da ta devojčica nikada nije ni postojala.

Videli su ruku devojčice kako viri ispod ruševina! Pitali su da li je živa, a ona je mahnula. Tada je počela borba za život! (FOTO) (VIDEO)

Iako se o devojčici naveliko pisalo u svetskim medijima, vladini službenici zapravo nikada nisu potvrdili njen identitet. Devojčica s tim imenom nije bila upisana u srušenu školu.

Ministarstvo obrazovanja nije nikako moglo da pronađe roditelje ili rođake devojčice o kojoj su mediji izveštavali kao o 12-godišnjoj Fridi Sofiji.

Štampani mediji i meksička televizija "Televisa" javljali su danima da su spasioci nakon razornog zemljotresa magnitude 7,1 po Rihteru uspeli da uspostave komunikaciju sa devojčicom, koja im je rekla kako su u blizini još dva učenika, ali nije znala da kaže jesu li živi. Spasioci, tvrdili su mediji, kazali su kako su videli njenu ruku kako izviruje iz ruševina i na pitanje da li živa, micala je prstima.

Juče popodne meksička mornarica, čiji su spasioci bili zaduženi za tu lokaciju, objavila je da nema nikakvih znakova da pod ruševinama trospratnice u kojoj je bila škola još ima živih.

Foto: Tanjug/AP

- Sva deca su na broju, ili, nažalost, mrtva ili sigurna u svojim domovima - rekao je državni sekretar za mornaricu Angel Enrike Sarmijento, dodajući da vlada nikad nije niti imala saznanja o devojčici koja je navodno živa zarobljena pod ruševinama, preneo je Index.hr.

Zbunjujuća priča o Fridi dobila je nekoliko sati kasnije još čudniji zaplet. Sarmijento se ponovo pojavio pred kamerama i kazao da je ipak "mornarica distribuirala izveštaj o devojčici pod ruševinama, temeljena na svedočanstvima spasilaca" i time protivrečio vlastitoj ranijoj izjavi. Nije ponudio nikakvo objašnjenje za svoje kontradiktorne izjave, ali se izvinio.

- Izvinjavam se Meksikancima što sam ranije rekao da mornarica nije imala nikakva saznanja o maloletnici koja je preživela tragediju.

Foto: Tanjug/AP

Sarmijento je rekao da je iz ruševina izvučeno nekoliko tela i da su možda njihovi prsti bili ti za koje su spasioci mislili da se miču. Demantovao je da su mornarica ili on lično hteli da zavaraju javnost.

"Televisa" je jedina imala pristup lokaciji srušene škole, a svi ostali mediji, uključujući inostrane, prenosili su priču o devojčici verujući da je istinita.

Informacija da Frida Sofija zapravo ne postoji u Meksiku je izazvala bes. Na Tviteru je odmah postavljen haštag "Fake News", a korisnici se žale kako je medijska pažnja na ovaj slučaj odvukla pažnju sa stvarnih akcija spasavanja na drugim lokacijama.

Uprkos svoj tehnologiji dopremljenoj do ruševina škole, uključujući termalne kamere, senzore i skenere greška se verovatno dogodila zbog nekoliko previše entuzijastičnih spasilaca koji su jedan po jedan puzali tunelima od razmaknutih ruševina do unutrašnjosti škole.

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da nije bilo zle namere. Oni su želeli da veruju da negde dole još ima žive dece - kaže analitičar Alehandro Houpe.

Jecaj dečaka koji je preživeo kobni zemljotres zbog najvažnije odluke: Za 30 sekundi škola se srušila, shvatio sam da su svi mrtvi (VIDEO)

U školi je poginuo 21 učenik, a sveukupno u Meksiku najmanje 282 ljudi je nastradalo.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA