≫ 

HOROR U MJANMARU SE NASTAVLJA: Zbog eksplozije kod džamije, počeli novi sukobi

S obzirom na to da je vlada blokirala pristup zoni sukoba, teško je proveriti tvrdnje o tome ko izaziva nemire

  • 3

Glavni komandant mjanmarske vojske optužio je danas ekstremiste iz muslimanskog naroda Rohingja za eksploziju ispred džamije u mjanmarskoj državi Rakajn, dok grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju vojsku da u tom regionu podmeće požare kako bi sprečila povratak izbeglica.

Muslimanski pobunjenici napali vojnu bazu u Mjanmaru: Najmanje 71 poginulih, u državi vlada haos! (FOTO)

Glavni komandant mjanmarske vojske Min Aung Hlaing objavio je danas na Fejsbuku saopštenje u kojem navodi da su ekstremisti iz naroda Rohingja postavili "improvizovanu minu" koja je juče eksplodirala između džamije i medrese u mestu Butijadaung na severu Rakajna, prenosi AFP.

On je optužio ekstremiste da su pokušali da oteraju oko 700 meštana koji su ostali u tom selu.

- Pošto naši seljani nisu želeli da napuste svoje domove, teroristi su aktivirali bombu tokom molitve kako bi ih terorisali - navodi se u saopštenju, u kojem se kaže da je to delo terorističke grupe ARSA - grupe Rohingja ekstremista čiji su napadi na policijske položaje u avgustu izazvali žestok vojni odgovor.

U eksploziji kod džamije niko nije povređen, napominje francuska agencija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

S obzirom na to da je vlada blokirala pristup zoni sukoba, teško je proveriti tvrdnje o tome ko izaziva nemire, zbog kojih su raseljene i desetine hiljada budističkih i hunduističkih stanovnika.

Međutim, grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da postoje mnogobrojni dokazi da vojska koristi oštre mere protiv ekstremista kako bi sistematski "očistila" sa svoje teritorije 1,1 milion pripadnika naroda Rohingja koji nemaju svoju državu.

Juče je organizacija "Amnesti internešenel" saopštila da su novi video i satelitski snimci potvrdili da požari i dalje gore po selima naseljenim Rohingjama, od kojih su mnoga već potpuno izgorela.

I organizacija "Hjuman rajts voč" danas je ponovila ranije tvrdnje da mjanmarske bezbednosne snage postavljaju mine duž granice sa Bangladešom koju prelaze stotine hiljada pripadnika naroda Rohingja tražeći utočište.

Do novih nemira dolazi nekoliko dana nakon što je liderka Mjanmara Aung San Suu Chi izjavila da su trupe okončale operacije u pograničnoj oblasti koje su primorale više od 430.000 pripadnika Rohingja naroda da pobegnu u Bangladeš za manje od mesec dana, konstatuje AFP.

Vojska tvrdi da na nišan uzima samo ekstremiste iz tog muslimanskog naroda koji su napali policijske punktove 25. avgusta, ali je vojna operacija toliko snažna i brutalna da su UN saopštile da je verovatno reč o "etničkom čisćenju" muslimanske Rohingja manjine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Putin R.S

    23. septembar 2017 | 12:48

    Vreme je da Amerika bombarduje i ovu drzavu. Ne razumem kako mogu ovako dugo da cekaju. Americka demokratija mora da se namece svim zemljana, inace je neprijatelj Amerike i demokratije. Ajmo Ameri avioni, podmornice, bombarderi, tenkovi i vojna sila za uspostavljanje zapadne demokratije.

  • Marijana Bakov

    23. septembar 2017 | 22:40

    A kada su ti militanti , godinama cinili teror, prema miroljubivim budistima amerika je cutala.A kada je vojska reagovala, sto je i normalno, amerika se sad buni.U nekim stranim medijima pise, da su unistavali budisticke samostane i u jednom mestu srusili kip Bude.Sukob traje vec 10 godina, svakom strpljenju dodje kraj.Amerika je cutala kada su silovali i ubijali budiste,sta se sada buni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA