Dan uoči najvažnijih izbora u Evropi: I proročice predviđaju pobedu Merkelove, ali borba će trajati do poslednjeg minuta!

- Merkelova će u naredne četiri godine vladati. To je do sledećih izbora. Neće biti jednostavno, ona je ambiciozna i neće pre vremena otići ili dati ostavku. Demohrišćani će osvojiti 36 odsto glasova - predviđa jedna proročica

  • 4

Dan uoči izbora u Nemačkoj, gde ne postoji izborna ćutnja, političke partije kako vodeće, tako i skoro anonimne, koriste poslednju priliku da privuku na svoju stranu naročito neodlučne birače, a sama kancelar Angela Merkel, čija je pobeda sasvim izvesna, pozvala je svoje demohrišćane u borbu za svaki glas.

Udarac uoči izbora: Optužuju Merkelovu da je kršila zakon zbog izbeglica, ukoliko izgubi - pokreće se istraga?

Sve ovo o Merkelovoj niste znali: Živela je ilegalno, vrbovali su je da postane špijun, a sad joj Nemci zameraju jedan potez (FOTO) (VIDEO)

- Mnogi se odlučuju (za koga će glasati) tek u poslednjim satima - rekla je Merkel danas u Berlinu, dok je u svojoj pokrajini, Meklenburg-Prednjoj Pomeraniji, smeštenoj na Baltiku i granici prema Poljskoj, učestvovala u jednoj, kako ocenjuju nemački mediji, neobičnoj akciji "spasavanja života".

Ona je na bini, pred publikom, u žutom sakou i crvenom prsluku ozbiljno, kao što, izgleda, sve radi, na modelu lutke demonstrirala spašavanje života reanimacijom.

Foto: Tanjug / AP

Nemačke partije su danas u mnogim gradovima imale svoje izborne pultove sa propagandnim materijalom i po, uglavnom lepom i sunčanom danu, pokušavale još lepšim obećanjima da privuku neodlučne birače.

Takvih je puno i oni, prema ocenama analitičara, mogu biti jedan faktor rizika i narušavanja očekivanih rezultatata anketa.

I lider socijaldemokrata Martin Šulc, koji prema rezultatima najnovije ankete pred sutrašnje izbore, počinje da pristiže Merkelovu, pozvao je, isto kao i ona, u borbu za svaki glas.

Šulc, "izazivač" Merkelove na sutrašnjim izborima, pozvao je i na smenu vlade.

Foto: Tanjug / AP

- Mi se borimo do poslednje minute - rekao je Šulc u njegovoj izbornoj pokrajini Servernoj Rajni Vestfaliji.

On je kazao da bi trebalo sprečiti jednu vladu "socijalne hladnoće" i uspeh desničarske "Alternative za Nemačku" (AfD) i krupnim rečima ukazao na slabljenje demokratije.

AfD je partija evroskeptika i desničara koja će, prema anketama, ovaj put ući u Bundestag i, najverovatnije, postati treća po snazi politička partija. Ona svoje glasove i političke poene sakuplja na pitanju izbeglica, broja stranaca u Nemačkoj, kao i na temi proširenja Evropske unije, pa čak i "snova" o povratku "dobre, stare nemačke marke" i ukidanju evra.

Iako dan uoči izbore ankete pokazuju da se razlika između Merkelove i Šulca smanjuje, njen izborni uspeh važi kao sasvim izvestan.

Foto: Tanjug / AP

Kada bi Nemci direktno mogli da biraju kancelara, za Merkelovu bi glasalo 45 odsto Nemaca, a za Šulca 32 i time je razlika između njih dvoje smanjena sa 29 odsto, koliko je bilo pre četiri sedmice, na svega 13 odsto danas.

U izbornu pobedu Merkelove ne sumnjaju ni analitičari ni mediji, a sudeći prema tabloidima, ni proročice.

Nemački tabliod "Bild", uticajan i moćan, objavio je danas što o nemačkim izborima misle proročice - i tu je, izgleda, sve jasno.

- Merkelova će u naredne četiri godine vladati. To je do sledećih izbora. Neće biti jednostavno, ona je ambiciozna i neće pre vremena otići ili dati ostavku. Demohrišćani će osvojiti 36 odsto glasova - predviđa jedna proročica koja smatra da će Šulc biti šef diplomatije i vicekancelar, a njegova partija osvojiti 24 odsto glasova.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

U 299 izbornih okruga će Nemci sutra, do 18 časova, glasati za novi saziv Bundestaga.

Pobednik izbora, kako prognoze kažu, trebalo bi da budu demohrišćani kancelara Merkelova, druga po snazi partija bi trebalo da budu socijaldemokrate, a treća "AfD" ili, možda, premda su izgledi mali, liberali, kojima je pečat dao bivši šef diplomatije Hans-Ditrih Genšer.

Kada je reč o postizbornim koalicijama, analitičari ukazuju da najveće šanse ima nastavak aktuelne "velike koalicije" demohrišćana i socijaldemokrata, na čelu sa Merkelovom.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki moj!

    23. septembar 2017 | 18:01

    Nemački državni budzet ima VIŠAK od 50mlrd.E i ne znaju šta će sa tim parama...

  • Nikolas

    23. septembar 2017 | 19:05

    VAZNO JE DA POBEDI ENDZI U PROTIVNOM OJACACE NEONACISTI I DOCE DO RATA U EVROPI!!! NEMACKA JE MOTOR EU I AKO SKRENE U DESNO DOCE DO EKONOMSKOG KOLAPSA I HAOSA-TO ZNAJU I NEMCI I VERUJEM U NJENU POBEDU!!!

  • Izvnite

    23. septembar 2017 | 18:43

    Je li ovo 21. vek ?! Proroci nam kolo vode , kao u Staroj Grckoj !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA