≫ 

OKONČANI NAJVAŽNIJI IZBORI U EVROPI: Merkelova osvojila četvrti mandat, desnica ulazi u parlament

Samo na portalu Telegraf.rs pratite sva dešavanja iz Nemačke - kako će ovi izbori uticati na svet, a kako na Srbiju

  • 14

U Nemačkoj je jutros u 8.00 sati počelo glasanje na parlamentarnim izborima na kojima kancelarka Angela Merkel ima velike izglede da osvoji istorijski četvrti mandat, dok bi u Bundestag po prvi put posle više od pola veka mogli da uđu ultradesničari, što mnogi analitičari vide kao opasnost po ceo kontinent - budući da dolazi do uzdizanja desnice širom Evrope.

Ko će vladati Nemačkom i Evropom? Očekuje se pobeda Merkelove, ali nije isključena repriza američkog primera

Prema anketama, konzervativni blok Merkelove na putu je da ostane najveća poslanička grupa, ali bi moglo da joj bude teže nego ranije da formira vladajuću koaliciju.

22:43 - PROTESTI ŠIROM NEMAČKE

Protesta je bilo i u Kelnu, Frankufrtu, Hamburgu, Minehnu i Diseldorfu. Prema podacima policije, u centru Kelna na prijavljenom skupu okupilo se oko 400 ljudi, dok je u Frankfurtu njih oko 300 izašlo na ulice, prenose nemački mediji.

22:21NACISTIČKE SVINJE, CEO BERLIN VAS MRZI: Protest u Berlinu protiv desničara koji su danas prvi put ušli u Bundestag!

Foto: Tanjug/AP

22:18 - Nemačka kancelarka Angela Merkel, čiji demohrišćani su osvojili najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima, ali nedovoljno za samostalno vladanje, poručila je večeras da želi stabilnu vladu, te da veruje da ona može biti formirana do kraja godine.

20:52MERKELOVA JE VEČITA KANCELARKA: Ismevali su je kao "kraljicu stroge štednje", a drugi su joj klicali jer je "spasiteljka izbeglica"!

20:51 - JEVREJI POZIVAJU NA BOJKOT AfD

Jevrejske grupe u Evropi i SAD izrazile su zabrinutost zbog uspeha krajnje desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), na današnjim izborima u toj zemlji, i pozvale druge partije ne sa njima ne ulaze u koaliciju.

Foto: Tanjug/AP

- Užasno je da partija AfD, sramni reakcionarski pokret koji se poziva na sve najgore iz nemačke prošlosti, sada ima mogućnost da promoviše svoju zlu platformu unutar nemačkog parlamenta - rekao je predsednik Svetskog jevrejskog kongresa sa sedištem u Njujorku, Ronald Lauder.

19:59 - ZAPADNA I ISTOČNA NEMAČKA DRUGAČIJE GLASAJU

Ukoliko se rezultati izbora u Nemačkoj analiziraju demografski može se videti jasna podeljenost između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, piše BBC. Kako navode, to se najbolje vidi po rezultatima antiimigracione i desničarske stranke Alternative za Nemačku (AfD).

Oni su na teritoriji nekadašnje Zapadne Nemačke osvojili 11% glasova, a na Istoku zemlje čak 21,5 procenata.

19:42 - LE PENOVA ČESTITALA AfD

Foto: Tanjug / AP

Francuska liderka krajnje desničarske stranke Nacionalni front, Marin Le Pen, čestitala je nemačkoj krajnje desničarskoj stranci Alternativi za Nemačku (AfD) na ostvarenim rezultatima na današnjim izborima.

- Bravo za naše AfD saveznike na istorijskom nastupu. Ovo je novi znak da se narod Evrope budi - napisala je Le Penova na svom Tviter nalogu.

19:30 - AfD: PROMENIĆEMO NEMAČKU

Nemačka antiimigraciona i krajnje desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na današnjim izborima prvi put ušla u parlament, obećala je da će "promeniti zemlju".

- Krenućemo za Merkelovom. Povratićemo našu zemlju i naš narod - rekao je jedan od lidera AfD Aleksander Gauland, koja je osvojila između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj, prenosi AFP.

19:25 - VUĆIĆ ČESTITAO MERKELOVOJ

Pritnskrin: RTS

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas iskrene i srdačne čestitke kancelarki Savezne Republike Nemačke Angeli Merkel na izbornoj pobedi.

- Dozvolite mi da Vas uverim da će Srbija ostati pravi partner i saveznik Nemačke u nastojanjima da očuva principe demokratije, kao i stabilnost i bezbednost svih građana starog kontinenta - ističe se u čestitki predsednika Vučića.

18:55 - U Berlinu je počelo okupljanje demonstranata koji će protestovati protiv ulaska antimigrantske Alternative za Nemačku u Bundestag.

18:53 - Pratite uživo obraćanje Merkelova nakon pobede na parlamentarnim izborima.

18:22 - MERKELOVA ČETVRTI PUT KANCELARKA

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je na današnjim izborima četvrti mandat, pokazuju ankete objavljene posle zatvaranja biračkih mesta.

18:15 - PRVI PUT U PARLAMENTU I ALTERNATIVA ZA NEMAČKU

Antimigrantska stranka Alternativa za Nemačku ušla je po prvi put u Bundestag.

18:08 - Posle Merkelove stranke ide Alternativa za Nemačku sa 13,5, Liberali sa 10,5, dok su Zeleni osvojili 9,5%, a Levica devet.

Foto: AP/Tanjug

18:05 - MERKELOVA UBEDLJIVO VODI

Stranka Angele Merkal je prema trenutnim informacijama osvojila je 32% glasova.

18:02 - BIRALIŠTA ZATVORENA

Biračka mesta u svih 299 okruga su zatvorena i time je završeno glasanje na izborima za 19. posleratni saziv Bundestaga, na koje je bilo pozvano 61,5 miliona birača s pravom glasa. 

Prema prvim informacijama stranka Angele Merkel vodi. 

Foto: AP/Tanjug

15.25  GLASALA I  MERKELOVA

- Kancelarka Angela Merkel zajednom sa suprugom Joakimom Zauerom glasala u Berlinu oko 14.30. časova

14.26  ODZIV BIRAČA BOLJI NEGO NA PROŠLIM IZBORIMA

Odziv birača na nemačkim saveznim izborima je prema prvim, neobjedinjenim procenenama, u mnogim izbornim mestima veća nego na prošlim izborima 2013. godine, javljaju nemački međi.

Izlaznost u Minhenu je do podne bila oko 57 odsto, u Hamburgu 37 odsto, što je oko dva procenta više nego u isto vreme 2013. godine, u Nirnbergu je glasalo 29,6 odsto, dok je na prošlim izborima glasalo 26,4 odsto birača, pokazuju neobjedinjene procene, dok se prvi sveobuhvati podaci o izlaznosti očekuju nešto pre 16.00 sati.

Foto: AP/Tanjug

13:19- Glasao i  predsednik Nemačke Štajnmajer

Frank Valter Štajnmajer, predsednik Nemačke, posle današnjeg poziva da Nemci izađu na parlamentarne izbore ispunio je svoju dužnost. On je zajedno sa svojom suprugom glasao u Berlinu.

Foto: AP/Tanjug

12.39 - 30 ODSTO GRAĐANA NEMAČKE GLASALO POŠTOM

Oko 30 odsto građana Nemačke glasalo je poštom, javlja "Blicova" reporterka koja se nalazi u Berlinu. U Nemačkoj postoje posebni glasački listići za spele i slabovide, a oni koji odluče da glasaju poštom, komplete za glasanje naručuju mejlom, a oni potom stižu na kućnu adresu. Kada se završi sa glasanjem, listić se šalje izborim jedinicama. Na fotografiji naše reporterke možete videti kako izgledaju koverte u kojima se šalju glasački listići.

Foto: AP/Tanjug

11.39 - VAŽNI IZBORI ZA IZRAEL

-  Parlamentarni izbori u Nemačkoj imaju izuzetnu važnost za Izrael, jer je Nemačka jedna od najvažnijih saveznica jevrejske države u Evropskoj uniji, navode izraelski mediji. Ultradesna Alternativa za Nemačku koja bi mogla da osvoji 13 odsto glasova, izazvala je zabrinutost medju relativno malom jevrejskom zajednicom zbog svoje navodne ksenofobije i antisemitizma, kao i nedavnog veličanja nemačkih vojnika za vreme holokausta u Drugom svetskom ratu u kome je ubijeno šest miliona Jevreja.

Foto: AP/Tanjug

11.37 - Predsednik Nemačke Frank Valter Šatanmajer pozvao je građane  Nemačke da izađu u što većem broju na izbore.

- Ko ne glasa prepušta drugima da odlučuju o njegovoj sudbini, rekao je Štanmajer u razgovoru za Bild nedeljom  i dodao da je na ovim izborima "više nego ikada jasno da se radi i o budućnosti demokratije i budućnosti Evrope".

10.40 - Kandidat za kancelara Martin Šulc glasao je zajedno sa svojom suprugom Inge u Vurselenu.

Foto: AP/Tanjug

9.40 Sve ovo o Merkelovoj niste znali: Živela je ilegalno, vrbovali su je da postane špijun, a sad joj Nemci zameraju jedan potez (FOTO) (VIDEO)

9.30 KAKO SE BIRA KANCELAR I KO GA BIRA

Za razliku od predsedničkog sistema u Sjedinjenim Američkim Državama, glasači u Nemačkoj ne biraju direktno kancelara, koji je na čelu vlade i koji ima najveća ovlašćenja.

Najčešeće vladu formira kandidat iz stranke koja osvoji najviše glasova. Predsednik, koji je zvanično šef države i ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, predstavlja tu osobu kao kandidata za kancelara, koji novoizabrani poslanici potom izglasavaju tajnim glasanjem. Kancelar dobija mandat na četiri godine. U Nemačkoj ne postoji ograničenje u broju mandata koji jedan kancelar može da vrši u nizu.

Novi parlament mora se sazvati prvi put najkasnije u roku od mesec dana nakon glasanja. To može biti i ranije ukoliko pregovori o koaliciji budu završeni ranije. S obzirom da su ovogodišnji izbori 24. septembra, novu vladu Nemačka će dobiti do 24. oktobra.

9.15 PENZIONERI SU KLJUČ ZA OVE IZBORE

 Najdiciplinovaniji birači u Nemačkoj su građani stariji od 50 godina. Sa druge strane, manje od deset odsto mladih izlazi na izbore. Statistike pokazuju da gotovo trećina glasača, oko 22 miliona, čini populacija starija od 60 godina, što bi moglo da znači da će upravo oni biti odlučujući faktor kada je ishod izbora u pitanju. Upravo ova starosna grupa najčešće se učlanjuje u stranke.

8.45 KOJA GENERACIJA JE GENERACIJA MERKEL U NEMAČKOJ

Takozvana "generacija Merkel" su mladi ljudi koji su ove godine stekli pravo glasa. Nadimak su stekli jer ne pamte vreme pre aktuelne kancelarke koja već 12 godina obavlja tu dužnost. Oni su uglavnom nezainteresovani za politiku, a statistike pokazuju da tek oko deset odsto mladih glasa.

Slična sitaucija bila je u Velikoj Britaniji u vreme Bregzita, kada su stariji birači prema očekivanjima izašli u velikom broju i a mahom su glasali za izlazak iz Unije, dok su mladi uglavnom bili za ostanak u Unii. Bregzit je izglasan, a njegovi protivnici danas smatraju da je za odluku o budućnosti države koja mladima ostaje kriva starija generacija. Analitičari smatraju da bi upravo ta činjencia mogla da pokrene mlade i u većem broju izvede ih na birališta 24. septembra.

Foto: Tanjug / AP

8.30 KAKO IZGLEDA NEMAČKI IZBORNI SISTEM - Nemački izborni sistem izuzetno je komplikovan i često se može čuti da ga ni sami Nemci ne razumeju.

Sistem je složena kombinacija većinskog i proporcionalnog sistema koji se u Nemačkoj naziva "personalizovani proporcionalni sistem". To znači da jedan birač ima dva glasa, odnosno prvo glasa za kandidata u svojoj izbornoj jedinici po većinskom sistemu, a potom za izbornu listu političke partije po proporcionalnom sistemu.

Polovina mandata u Bundestagu osvaja se direktno, sistemom relativne većine u 299 izbornih jedinica. U Bundestag ide kandidat sa osvojenim najvećim brojem glasova, što jako pogoduje velikim strankama.

Drugi glas birači dodeljuju jednoj stranačkoj listi u svakoj saveznoj pokrajini. Tada nastupa proporcionalni sistem, a izborni prag od pet odsto do sada je sprečavao da neonacisti uđu u parlament. Birač može glasati dva puta za istu stranku, ali i ne mora, što često i nije slučaj.

Trenutno, pet stranka je zastupljeno u nemačkom parlamentu: CDU aktuelne kancelarke Angele Merkel, njena sestrinska partija Hrišćansko socijalna unija (CSU), Socijaldemokrate (SPD), Leva partija i Zeleni. Očekuje se da sve ove stranke ponovo uđu u Bundestag, a deo novog saziva trebalo bi da bude i AfD. Ukoliko u parlamentu bude zastupljeno šest stranaka, to će biti prvi put nakon 1990. godine da toliko partija uđe u Bundestag.

Dosad je najduže na vlasti bio Helmut Kol, 16 godina. Ukoliko osvoji četvri mandat kako što se veruje da hoće, Angela Merkel, koja je vlasti već 12 uzastopnih godina, stićiće svog idola.

Foto: AP/Tanjug

8.20 U KOJEM DELU NEMAČKE IMA NAJVIŠE GLASAČANa ovogodišnjim izborima, 61,5 miliona građana Nemačke starijih od 18 godina ima pravo glasa, podaci su nemačke Federalne kancelarije za statistiku. Od tog broja 31, 7 miliona glasača su žene i 29,8 miliona muškaraca, a prvi put na izbore izlazi oko tri miliona ljudi. Najveći broj građana sa pravom glasa živi u zapadnoj državi Severna Rajna-Vestfalija (13,2 miliona), zatim južnim državama Bavarskoj (9,5 miliona) i Baden-Vurtembergu (7,8 miliona).

8.00 OTVORENA BIRALIŠTA, POČELO GLASANJE

Daljinac

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    24. septembar 2017 | 18:33

    Celicna bakica😉

  • Šestić

    24. septembar 2017 | 10:01

    Za mene nisu najvažniji niti mi u Srbiji imamo šta od toga ko će tamo dobiti izbore, ko god dobio ništa se ne menja kao i u slučaju Tramp gde se pola Srbije nadalo nečemu boljem a vidi se da se njihova politika ne menja prema nama ko god da vlada.

  • Serbe

    24. septembar 2017 | 18:22

    Narod ovde u Njemackoj zivi sve teze i jako su razocarani sve manje posla a nema ni stanova.Kriminal i lopovluk je porastao a azilanti cuda prave sve polako propada samo da nedode do sukoba.Spremam se za povratak nakon 30 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA