≫ 

Pirova pobeda Merkelove - njena najveća noćna mora: Trijumf desničara uvod za haos koji je u Nemačkoj tek počeo (FOTO)

Nemački mediji ne štede kancelarku te zemlje dok politički akteri grozničavo i ćutke razmenjuju snage

  • 2

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, na jučerašnjim parlamentarnim izborima, osvojila četvrti mandat, ali je njenu pobedu "pomračio" ulazak u parlament krajnje desničarske i otvoreno antiimigraciono nastrojene stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

OKONČANI NAJVAŽNIJI IZBORI U EVROPI: Merkelova osvojila četvrti mandat, desnica ulazi u parlament

Prema zvaničnim preliminarnim rezultatima objavljenim na "Dojče veleu" (DW), demohrišćani su osvoji 33 odsto glasova, a prate ih socijaldemokrate sa 20,5 odsto. Na trećem mestu nalazi se AfD sa 12,6 odsto glasova, nakon kojih se nalazi Slobodna demokratska partija sa 10,7 odsto. Levica je osvojila 9,2 odsto, dok su zeleni osvojili 8,9 odsto glasova.

Dan posle šokantnih izbora nemačka štampa piše isključivo o usponu desnicara koji će "promeniti Nemačku".

- U čemu su drugi pogrešili, koliko su oni doprineli tome što je AfD postala tako jaka? Na to pitanje odgovor neće tražiti samo istoričari koji se budu bavili ovim vremenom. Jer, tek sada sve počinje. Zar nije ova stranka popunila praznine? - piše danas "Frankfurter algemajne cajtug" i dodaje:

- Sada će ta partija (AfD) imati istaknuto mesto u plenumu Bundestaga i voditi komisije, čak i ako neki poslanici drugih partija budu pružali poslednji, tužni otpor. Ta partija sada može da zaposli stotine ljudi i da sa državnim novcem nameće svoje teme. Sada ona ima demokratski pečat - navodi se u tekstu.

Foto: AP/Tanjug

"Rajniše post" (Diseldorf) je najdramaticniji: "24. septembar 2017. datum koji oznacava kraj umerene posleratne Nemačke u kojoj je vladao konsenzus. Zemlja skreće udesno."

"Gubitnik izbora se zove Angela Merkel", jasno piše "Švebiše cajtung" (Ravensburg), a i "Berliner cajtung" piše da ovi izbori menjaju Nemačku.

- Ne, oni neće promeniti ulogu Nemačke u svetu jer ce uprkos svemu Angela Merkel ostati kancelarka. Međutim, ovi izbori mogu promeniti reputaciju Nemačke u svetu. Nekim našim susedima je sigurno krajnje neprijatno što sedamdeset godina nakon završetka rata i desni radikali kreiraju politiku u Rajhstagu u Berlinu u kojem je sada sedište Bundestaga - navodi se u tekstu.

"AFP" ističe da nemačka štampa za Merkelovu kažu da je izvojevala "pobedu iz noćne more". Sa druge strane "Špigl" optužuje Merkelovu da je vodila "neinspirativnu kampanju" i da je ignorisala izazove koje predstavlja desnica. "Zaslužila je ovaj poraz", navodi se u tekstu "Špigla".

Foto: AP/Tanjug

- Alternativa za Nemačku (AfD) postala je prva krajnje desničarska i otvoreno antiimigraciono nastrojena stranka koja je osvojila desetine mesta u parlamentu u posleratnom periodu, srušivši tabu uprkos pozivima političara na vlasti da se ovi "nacisti" zaustave. AfD je na izborima prvi put ušla u parlament, obećavši da će "promeniti zemlju", a osvojila je između 13 i 13,5 odsto glasova i postala treća politička snaga u Nemačkoj - prenosi "AFP" uz ocenu da je to zapanjujući rezultat za stranku koja je osnovana pre samo četiri godine.

Aleksander Gauland, jedan od dva glavna kandidata AfD, najavio je da će prioritet te stranke biti da pokrene parlamentarnu istragu protiv kancelarke Angele Merkel zbog njene odluke 2015. da u zemlju primi milion tražilaca azila.

Foto: Tanjug/AP

Jedini spas su "Jamajka koalicija" ili novi izbori?

U Nemačkoj, dan posle izbora na kojima su demohrišćani pobedili sa najlošijim rezultatom od 1953. godine, postoje pobednici i "pobednici", a jedina mogućnost, "Jamajka koalicija", zapravo je i poslednja opcija, jer Angela Merkel, čini se, nema "plan B", ocenjuju nemački analitičari.

Nemačka kancelarka je uspela da izgubi između 8 i 9 posto glasova u odnosu na prethodne izbore, ali i dalje ostaje na vlasti. Merkel je očito oslabljena, ali i dalje nezaobilazna. Sledi joj prilično težak zadatak sastavljanja vladajuće koalicije, za koju - po trenutnim najavama - ne može računati na socijaldemokrate, koji su sa 20 posto osvojenih glasova doživeli istorijski debakl i odmah najavili odlazak u opoziciju. To je dobro i za njih i za nemačku demokratiju jer je Nemačkom od 2005. u dva mandata vladala velika koalicija crnih i crvenih, što očito nije bilo dobro za nemačku demokratiju te je i otvorilo prostor za uspon i uspeh AfD-a.

Foto: AP/Tanjug

Šta će se događati u Nemačkoj narednih dana i meseci, kada će Berlin dobiti vladu u bojama zastave Jamajke, između demohrišćana (crni), liberala (žuti) i zelenih (zeleni), kakvu još nikada u svojoj istoriji nije imao, kako će Merkelova uspeti da uskladi politička shvatanja liberala na čelu sa mladim Kristijanom Lindnerom, sa stavovima partije Zelenih, koji i sami kažu da još ne stvaraju sopstveni uspeh - sve su to otvorena pitanja, koja će se rešavati.

U momentu kada je Socijaldemokratska partija (SPD), posle istorijski najlošijeg rezultata sa dvadesetak odsto glasova donela odluku da ide u opoziciju, postalo je jasno da je "jamajka-opcija" jedina. Ukoliko bi i "Jamajka koalicija" propala novi izbori bi bili neizbežni. Niko od učesnika, međutim, ne želi da rizikuje, između ostalog i zato što bi to samo ojačalo Alternativu za Nemačku (AfD).

Foto: Tanjug/AP

Za sada su sve strane uzdržane oko pitanja koalicije, a zbog komplikovanih procedura špekulise se već danas o personalnim rešenjima i ocenjuje da bi oko Božića, Nemačka već trebalo da ima novu vladu.

NEMAČKA BERZA TONE

Inače, frankfurtska berza je danas počela trgovanje u minusu, pri čemu je glavni indeks berze DAX 30 pao za 0,2 odsto, nakon što je krajnje desničarska stranka AfD na izborima osvojila desetine mesta u nemačkom parlamentu. Evro je, takođe, oslabio prema dolaru na 1,1912 dolara sa 1,1945 dolara od petka, prenosi agencija Frans pres.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • acko

    25. septembar 2017 | 14:21

    ..Nemačka je jaka..al'nemočna da izazove svetski haos..

  • Pera Kojot # 1

    25. septembar 2017 | 20:46

    Sto je bilo bilo je, istorija se ponavlja, I nista nije slucajno !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA