Američki naučnici dobili Nobelovu nagradu za fiziku (FOTO)

U timu od gotovo 1.000 naučnika iz 14 različitih zemalja koji su radili na tom projektu, bio je i dr Vuk Mandić sa Univerziteta u Minesoti, inače poreklom iz Priboja

  • 0

Američki naučnici Rajner Vajs, Beri Bariš i Kip Torn osvojili su ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku za doprinos posmatranju gravitacionih talasa, čije je postojanje prvi predvideo Albert Ajnštajn pre jednog veka, saopštila je danas švedska Kraljevska akademija nauka.

Milionče na ravne časti: Nobelovu nagradu za medicinu dobila tri Amerikanca

Foto: Tanjug/AP

- To je nešto potpuno novo i različito i otvara neviđene svetove. Velika otkrića čekaju one koji uspeju da snime talasa i tumače njihove poruke - navodi se u saopštenju Akademije o dodeli nagrade vredne devet miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Sva tri naučnika igrala su vodeću ulogu u eksperimentu LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), zahvaljujući kom su u septembru 2015. prvi put detektovani gravitacioni talasi.

Foto: Tanjug/AP

Vajs, profesor fizike u penziji Tehnološkog instituta u Masačusetsu, najviše je doprineo konceptu, dizajnu i izgradnji LIGO, prenosi theguardian.com.

Kip Torn, profesor teoretske fizike Kalifornijskog tehnološkog instituta je obavio teorijski deo posla i izveo ključne pretpostavke o tome kako gravitacioni talasi izgledaju i kako prepoznati njihove signale u podacima koje prikupi teleskop.

Foto: Tanjug/AP

Beri Bariš, bivši fizičar čestica na Tehnološkom institutu u Kaliforniji (sada emeritus profesor), mnogo je doprineo pokretanju eksperimenta. On je sprečio gašenje LIGO-a 1994. koje mu je pretilo zbog nedostatka sredstava i pratio njegovu izgranju, kao i merenja tokom prve tri godine rada.

U timu od gotovo 1.000 naučnika iz 14 različitih zemalja koji su radili na tom projektu, bio je i dr Vuk Mandić sa Univerziteta u Minesoti, inače poreklom iz Priboja.

Foto: Tanjug/AP

Ronald Drever, škotski fizičar koji je sa Vajsom i Tornom zajedno radio na projektu LIGO, umro je u martu od demencije, manje od 18 meseci nakon prvog detektovanja gravitacionih talasa. Nobelova nagrada se uglavnom ne dodeljuje posthumno.

Prošlogodišnju nagradu dobila su tri britanska fizičara za rad na egzotičnim stanjima materije, koji je otvorio put kvantnim računarima i drugim revolucionarnim tehnologijama, prenosi theguardian.com.

Foto: Tanjug/AP

U ponedeljak je saopšteno da su tri američka naučnika podelila Nobelovu nagradu za medicinu, zbog njihovog rada na otkriću principa unutrašnjeg časovnika.

Dobitnik Nobelove nagrade u oblasti hemije biće poznat u sredu.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA