Austrija je pred velikim zaokretom udesno: Skandali i optužbe za prljavu kampanju, Kurcova stranka favorit na izborima

- Ja sam taj koji je zatvorio Balkansku rutu - često je isticao Kurc na svojim predizbornim skupovima

  • 1

Nekoliko dana uoči nedeljnih parlamentarnih izbora u Austriji, ta se zemlja nalazi pred političkim zaokretom udesno i okončanjem dugogodišnje vladavine velike koalicije između socijaldemokrata i konzervativaca.

Austriji od novembra treba 30.000 ljudi, dok u Nemačku hrle svi sa Balkana: Ovo su uslovi, poslovi i plate koji se nude!

- Sasvim je izvesno da će najverojatnija nova koalicijska vlada između narodnjaka i slobodnjaka, na čelu s kancelarom Sebastijanom Kurcom, značiti politički zaokret udesno, kako na unutrašnjem, tako i na spoljnopolitičkom planu - kaže za Hinu Srđan Govedarica, dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Beča.

Krajnja desnica u borbi za parlament

Nekoliko dana uoči izbora za Nacionalno veće (Nationalrat) 15. oktobra, Austrijska narodna stranka (ÖVP), na čelu s aktuelnim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom, vodi u svim ispitivanjima javnog mnenja s oko 33 odsto.

Za drugo mesto se bore Socijaldemokratska stranka Austrije (SPÖ) i krajnje desna Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) koje mogu računati podršku između 23 i 27 odsto birača.

Za ulazak u parlament i prelazak izbornog praga bore se i stranke Zeleni, Neos (Liberali) i Lista Petera Pilza, bivšeg čelnika stranke Zeleni.

- Austrijancima je dosta večitog natezanja socijaldemokrata i narodnjaka, koji su već godinama na čelu zemlje - kaže Govedarica.

Optužbe za vođenje "prljave kampanje", skandal sa lažnim Fejsbuk stranicama

Poslednja faza predizborne kampanje ostala je u senci skandala oko lažnih Fejsbuk stranica na kojima su pokušali da ocrne kandidata narodnjaka Sebastijana Kurca. Poslednja suočavanja socijaldemokratskog i narodnjačkog kandidata Kerna i Kurca obeležile su međusobne optužbe za vođenje prljave predizborne kampanje.

Nesuglasice između vladajućih socijaldemokrata i narodnjaka su se intenzivirale nakon dolaska Kristijana Kerna na čelo socijaldemokrata SPÖ-a. Otada između dve koalicijske stranke vlada, kako je početkom godine zaključila socijaldemokratska državna sekretarka Muna Duzdar, "večita predizborna borba" na štetu "konstruktivnog rada vlade". Narodnjaci su socijaldemokratima predbacivali "nekoherentnu politiku", posebno po pitanju izbeglica. Početkom godine kancelar Kern je zapretio raskidanjem koalicije zbog unutrašnjih sukoba.

Foto: AP/Tanjug

Fenomen Kurc - novo/staro lice u austrijskoj politici

Sebastijanu Kurcu (31) uspelo je na proleće izlaskom iz velike koalicije izboriti nove izbore i obnoviti stranku kreirajući predizbornu kampanju koja je bila izrazito personalizovana i time uspela stranci da da novi, pomlađeni imidž. Početkom godine njegov ÖVP se u ispitivanjima javnog mnenja nalazio daleko iza socijaldemokrata i slobodnjaka.

Austrijski politikolozi, kada je u pitanju "fenomen Kurc" govore i o "austrijskom paradoksu".

- Zanimljivo je da se Sebastijan Kurc, iako je već godinama u polici i deo je vladajuće garniture, biračima uspeo prodati kao potpuno novo lice koje će uzdrmati austrijsku političku scenu - kaže Govedarica.

Krajnja desnica već dugo na političkoj sceni

Za razliku od Nemačke, gde je krajem septembra desna, populistička Alternativa za Nemačku (AfD) izazvala veliki šok ulaskom u parlament, austrijski desni populisti iz Slobodarske stranke (FPÖ) već su etablirana stranka koja se ne bira iz protesta. Oni su i na poslednjim izborima osvojili preko 20 posto glasova i već su dugo deo establišmenta.

Osim toga, Sebastijan Kurc je dobar deo svoje predizborne kampanje posvetio pitanju izbeglica i stranaca u celini, posebno govoreći o smanjenju socijalnih povlastica za strance, čime je FPÖ-u oduzeo jednu od važnijih političkih tema.

Kurc se u predizbornoj kampanji posebno okomio na dečji dodatak za građane Evropske unije koji rade u Austriji, a deca im žive u zemljama porekla.

Foto: Tanjug/AP

Kurc: Ja sam taj koji je zatvorio Balkansku rutu

I tokom svog delovanja na dužnosti ministra spoljnih poslova Kurc je ostao poznat kao kritičar otvorene politike prema izbeglicama, što bi moglo uticati i na buduće odnose s Nemačkom.

Iako u Austriju gotovo više ne pristižu izbeglice, kasna jesen 2015., kada je dnevno samo na graničnom prelazu Šentilj registrovano i do 6.000 izbeglica, mnogima je još u sećanju. Tako je i Kurc svoju predizbornu kampanju vodio uglavnom temeljeći je na izbegličkoj tematici.

- Ja sam taj koji je zatvorio Balkansku rutu - često je isticao Kurc na svojim predizbornim skupovima.

Kurc preuzeo desničarske teme kao taktiku borbe protiv desnice

Kako je nemački nedeljnik Die Zeit nedavno primetio, Kurc je preuzeo taktiku borbe protiv desne konkurencije upravo desnim temama. A pritom se ne biraju sredstva. Tako se citira jedna izjava Sebastijana Kurca koji je tvrdio kako se u Beč od 2010. do 2015. doselilo preko 130.000 stranaca, dok je  11.000 Bečlija napustilo svoj grad. Pritom Kurc ne spominje da je većina novih useljenike iz zemalja Europske unije te da su među useljenicima na prvom mestu Nemci.

Posmatrači ocenjuju da bi nova narodnjačko-slobodnjačka stranka moga biti nova protivteža politici jačanja evropskih institucija, za što se zalažu Francuska i Nemačka.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA