Počinje novi rat na Bliskom istoku: Prve vojne operacije krenule su oko grada koji pliva na nafti!

Ovo je najopasniji trenutak za sve zemlje Bliskog istoka

  • 7

Iračka vojska pokrenula je operaciju s ciljem zauzimanja kurdskih položaja u okolini grada Kirkuka. Prema škrtim informacijama koje objavljuju mediji, snage pešmerga odlučile su napustiti neke pozicije u blizini Kirkuka, ali zasad nije bilo sukoba.

Amerikanci i Rusi razmenjuju informacije o borbenim položajima: Održan sastanak na tajnoj lokaciji u Siriji

Drugi izvori iz regije potvrđuju da su snage iračke vojske, zajedno sa šiitiskim policajcima, prodrle na područje pokrajine Kirkuk i potvrdile preuzimanje kasarne u kojoj je bila smeštena 102. brigada pešmerga.

Tako je počela operacija kojom je Bagdad pretio još od leta. Naime, Kurdska regionalna vlada je još proletos najavila da će 25. septembra održati referendum o nezavisnosti za koji je iračka vlada u Bagdadu odmah rekla da neće imati nikakvog uticaja jer ga neće priznati.

Foto: AP/Tanjug

Protivljenje su izrazile i sve susedne zemlje, pa i Sjedinjene Države, iako su im pešmerge glavni saveznici na terenu u borbi protiv terorista Islamske države koja je u raspadu.

Vodjstvo KRG-a zaključilo je da je upravo zbog kraha IS-a sada pravi trenutak da sprovedu referendum nakon kog nisu proglasili nezavisnost, iako je za nju glasalo 92 posto izašlih.

Razmeštanje vojnih snaga iračke vlade s juga i kurdskih pešmerga sa severa, predstavlja izuzetno ozbiljnu pretnju celokupnoj regiji. U trenutku kad je došlo do smirivanja rata u Siriji, kad je postignut dogovor palestinskih frakcija Hamasa i Fataha, a teroristička Islamska država već je skoro poražena, otvara se novo krizno žarište koje preti uvlačenjem svih zemalja u novi sukob.

Daljinac

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    14. oktobar 2017 | 00:41

    Malo li je ratova, malo li je prolivene krvi...

  • Cika Velja

    14. oktobar 2017 | 09:02

    Opet referendum,opet rat,opet krv i suze...pa ljudi bre...kad cemo se dozvati pameti...pa zivotinje u sumi lepse,mirnije i dostojanstvenije zive od nas!!!

  • Dinamit ubio pastrmke

    13. oktobar 2017 | 22:44

    Oni sami neznaju zasto se ratuju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA