Raka pred padom: Pobegli islamisti i 3.000 civila. Borba se nastavlja

Skoro svim civilima obezbeđen je siguran prolaz iz Rake u okviru sporazuma o povlačenju

  • 3

Iz Rake, nekadašnje uporišta Islamske države u Siriji, otišlo je 275 ekstremista i više od 3.000 civila, u skladu sa sporazumom o povlačenju koji su postigli sa alijansom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), prenose danas agencije.

Svi borci ISIS-a se predali i napustili Raku: U toku je "čišćenje" grada

Kako prenosi Rojters, portparol SDF i koalicionih snaga koje predvode SAD Talal Selol izjavio je da su ekstremisti koji su otišli, iza sebe ostavili oko 200-300 uglavnom stranih boraca IS da pruže otpor poslednji put.

Prema njegovim rečima, skoro svim civilima obezbeđen je siguran prolaz iz Rake u okviru sporazuma o povlačenju.

- Više od 3.000 civila otišlo je u subotu uveče u okviru sporazuma i otišlo na područja koja su pod kontrolom SDF-a - rekao je Selo istakavši da je Raka sada "u potpunosti očišćena od civila", sa tim izuzetkom da su porodice ekstremista ID još u gradu, preneo je AFP.

Kako je Rojters ranije preneo, SDF, koje podržavaju koalicione snage koje predvodi SAD, saopstile su da su pokrenule danas konačni napad protiv pripadnika ekstremističke Islamske države kako bi očistili grad od preostalih džihadista.

Foto: Tanjug/AP

Borbe će biti nastavljene dok god ceo grad ne bude očišćen od terorista, ukljucujući i starne borce, navedeno je u saopštenju SDF.

Grupa boraca Islamske države evakuisala se tokom noći iz Rake koristeći civile kao ljudski štit, rekao je portparol sirijskih demokratskih snaga Mustafa Bali.

SDF nastavlja da se bori sa preostalim elementima Islamske države unutar Rake, rekao je Bali, dodavši da strani borci nisu otišli u sklopu sa dogovorom o povlačenju.

- Operacija se završila, a borba se nastavlja. Sinoć su poslednji borci koji su pristali da napuste grad izašli iz njega - rekao je Bali za Rojters.

I sirijski i strani borci IS biće evakuisani iz svog donedavnog uporišta Rake u Siriji, u skladu sa dogovorom, saopšteno je ranije.

Foto: Tanjug/AP

Omar Aluš, istaknuti zvaničnik Civilnog saveta Rake, rekao je da je postignut dogovor kojim se borcima IS omogućuje da napuste taj grad, nad kojim su Sirijske demokratske snage, uz podršku SAD, na pragu da uspostave kontrolu, prenosi AFP.

- I strani borci obuhvaćeni su dogovorom - naveo je on.

SFD su ušle u Raku u junu mesecu, nakon što su nekoliko meseci proveli pokušavajući da opkole grad.

Alijansa je brzo napredovala krajem septembra, kada je kontrolisala oko 80 odsto grada.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    15. oktobar 2017 | 19:57

    Sto bre civili pobegose??? Napokon je leglo na svoje mesto pa i njima jasno da u takvom ratu civili ne postoje!!!

  • Дадо РС Данило

    15. oktobar 2017 | 17:57

    Нису побјегли него пуштени.Сад кад тај отпад нагрне ка европи папа ће бити најгласнији да се приме раширених руку.Послаће и приватни авион по њих.

  • RADZA

    17. oktobar 2017 | 02:43

    A gde su otisli ovi borci isis

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA