Sve o terorističkoj grupi AL ŠABAB: Lopovima seku ruke, žene koje varaju kamenuju do smrti, a krivi su za najveće pokolje ikada (FOTO) (VIDEO)

Kao teroristička grupa je zabranjena od strane SAD i Velike Britanije, a veruje se da ima između 7.000 i 9.000 boraca

  • 0

Islamska militantna grupa Al-Šabab se u Somaliji bori protiv vlade koju podržava UN, a sprovela je i niz napada u susednoj Keniji, piše BBC. Više od 300 ljudi je poginulo, a 300 je ranjeno u Mogadišu u nedelju u eksploziji kamiona-bombe, a vlasti Somalije su za ovaj napad optužile upravo ovu ekstremističku grupu.

Najsmrtonosniji napad u istoriji države: Više od 300 poginulih u stravičnom napadu, šta je pravi razlog nezapamćenog krvoprolića u Somaliji? (FOTO) (VIDEO) (MAPA)

Ova grupa je 2012. godine otvoreno podržala Al Kaidu. Nije toliko aktivna u gradovima, koliko je aktivna u manjim mestima, ali i dalje ostaje velika pretnja po bezbednost u Somaliji.

Šta je Al-Šabab?

Naziv ove grupe na arapskom znači "Mladost" ili "Mladi". Oni predstavljaju radikalno omladinsko krilo nedozvoljene Unije Islamskih sudova u Somaliji, koja je 2006. godine kontrolisala Mogadiš, pre nego što ju je vojska isterala.

Postoje brojni izveštaji o tome da strani džihadisti iz susednih zemalja, ali i iz SAD i Evrope, dolaze u Somaliju da pomognu Al-Šababu.

Kao teroristička grupa je zabranjena od strane SAD i Velike Britanije, a veruje se da ima između 7.000 i 9.000 boraca.

Al-Šabab propoveda Vahabi verziju islama, dok su u Somaliji uglavnom dominantni sufisi.

U oblastima koje kontrolišu uveli su strogu verziju šerijata, uključujući i kamenovanje žena do smrti u slučaju preljube i amputiranje ruku lopovima.

Foto: Tanjug/AP

Šta Al-Šabab radi u Keniji?

Ova grupa organizuje i brojne napade u Keniji. Masakr koji se dogodio 2. aprila 2015. godine na Univerzitetu Garisa u blizini granice sa Samalijom, do sada je nakrvaviji napad ove vrste.

Poginulo je ukupno 148 ljudi, kada su naoružani napadači upali na univerzitet u zoru i ubijali hrišćanske studente.

Prethodni najgori napad se dogodio na tržni centar Vestbajt u Najrobiju 2013. godine, kada je ubijeno najmanje 68 ljudi.

Postoje brojni napadi granatama i drugim oružjem u pograničnim krajevima koji se pripisuju Al-Šababu, piše BBC.

Foto: AP/Tanjug

Ova grupa kaže da napada Keniju jer ova zemlja ima svoje trupe na teritoriji Somalije, gde su se pridružili borcima Afričke Unije u borbi protiv militanata.

Tokom januara 2016. godine izvršili su veliki napad na kenijsku bazu u mestu El-Ade u Somaliji, gde je ubijeno 180 vojnika. Kenijska vojska je osporila taj broj, ali su odbili da saopšte tačan broj žrtava.

Al-Šabab je takođe osnovao mrežu za regrutovanje u Keniji, uključujući i prostor oko luke Mombasa, gde mahom živi muslimansko stanovništvo.

Foto: AP/Tanjug

Koje delove Somalije Al-Šabab drži pod kontrolom?

Izgubili su veće gradove, ali su i dalje dominantni u ruralnim područjima. Povukli su se iz glavnog grada Mogadiša nakon ofanzive 2011. godine, a Kismajo su napustili 2012. godine.

Kada su izgubili Kismajo to je bilo pogubno po njihove finansije.

Ofanziva koju je predvodila Afrička Unija podržana je američkim vazdušnim napadima. Tom prilikom je poginuo lider grupe Aden Hašij Ajra 2008. godine i njegov naslednik Ahmed Abdi Godan.

Preuzeli su kontrolu i nad nekoliko gradova, nakon povlačenja etiopskih trupa.

Foto: AP/Tanjug

Inostrane veze Al-Šababa

Na zajedničkom snimku objavljenom 2012. godine, bivši lider Al-Šababa Ahmed Abdi Godan se zakleo na poslušnost lideru Al Kaide Al-Zavahiriju.

Dve grupe su dugo radile zajedno, a poznato je da se dosta stranaca bori rame uz rame sa militantima iz Somalije.

Postoje i izveštaji o tome da je Al-Šabab možda formirao i neke veze sa drugim militantima u Africi, kao što su Boko Haram u Nigeriji.

Al-Šabab je 2014. godine razmišljao da li da iskaže lojalnost ISIS-u ali su na kraju odustali od toga, što je dovelo do izdvajanja manjih frakcija u ovoj grupi.

Foto: AP/Tanjug

Šta se dešava u Somaliji?

Somalija nije imala efikasnu nacionalnu vlast više od 20 godina, kada je veći deo zemlje bio ratna zona, piše BBC.

Al-Šabab je dobio podršku obećavajući ljudima bezbednost. Međutim, njihov kredibilitet je srušen kada su odbacili zapadnu pomoć za dobijanje hrane, što je dovelo do gladi i suše 2011. godine.

U Mogadišu i u drugim gradovima koje sada kontroliše vlada postoji novi osećaj optimizma, a mnogi građani Somalije su se vratili iz egzila.

Međutim, Somalija je i dalje opasna država. Napravljen je složen sistem da bi se izabrao parlament i predsednik, sa starešinama koje igraju ključnu ulogu u tom procesu.

Foto: AP/Tanjug

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA