Svetu preti ekološki Armagedon: Broj letećih insekata smanjen za 75 odsto

Kao verovatni faktori su navedeni uništavanje divljih područja zbog poljoprivrede, korišćenje pesticida i klimatske promene

  • 12

Broj letećih insekata je u poslednjih 25 godina opao za 75 odsto, navodi se u studiji koja upozorava da se bliži "ekološki Armagedon".

Ona je bizarna kraljica insekata: Ljubi zmije, mazi džinovske bube, a žabe obožava (VIDEO)

Ovaj čovek svake noći ubija 4.000 komaraca, a kao mamac koristi svog psa: Ovako brutalnu tehniku nikad niste videli (FOTO) (VIDEO)

Uticaj na čovečanstvo može biti ogroman, jer insekti imaju nezaobilaznu ulogu u životu na Zemlji kao oprašivači biljaka i hrana za veće životinje, preneo je list Independent.

Iako je bilo poznato da su vrste poput pčela i leptira u opadanju, naučnici su bili šokirani padom broja jedinki u nacionalnim parkovima u Nemačkoj.

Kao verovatni faktori su navedeni uništavanje divljih područja zbog poljoprivrede, korišćenje pesticida kao i klimatske promene.

Leptir monarh. Foto: Wikipedia Commons/Derek Ramsey

Profesor Dejv Gulson, koautor studije, naveo je da insekti čine dve trećine svog života na Zemlji ali da je došlo do "užasavajućeg pada".

- Ogromna područja tla činimo negostoljubivim za najveći deo živog sveta i trenutno smo na putu ka ekološkom Armagedonu. Ako izgubimo insekte sve će propasti - rekao je on.

Studija o opadanju broja insekata je objavljena u magazinu Plos uan (Plos One).

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb Bolero

    19. oktobar 2017 | 23:46

    Sve se to planski radi unistavaju se korisne vrste a razmnozavaju beskorisne kao razne vrste bubamara,smrdibuba,strsljenova i mnogo drugih insekata koje po prvi put vidimo kod nas!

  • ...

    20. oktobar 2017 | 01:33

    Ljudi su stoka najveca sve unistavamo

  • Nikolas

    19. oktobar 2017 | 23:25

    KAD NESTANU PCELE I OSTALI OPRASIVACI NESTACEMO I MI !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA