≫ 

Španija je na prekretnici: Upravo je raspisala vanredne izbore u Kataloniji! (VIDEO)

Odluka je doneta u okviru pokretanja ograničenja samouprave autonomije iz 155 člana ustava Španije

  • 3

Španske vlasti i opoziciona Socijalistička partija dogovorile su se o održavanju prevremenih izbora za Parlament Katalonije za januar 2018. godine, saopštila je predstavnica partije socijalista Karmen Kalvo.

Dan D u Španiji: Vlada je upravo aktivirala član 155, Katalonija gubi autonomiju, ostvaruje se "nuklearni scenario" (FOTO)

Odluka je doneta u okviru pokretanja ograničenja samouprave autonomije iz 155 člana ustava Španije.

- Generalni sekretar Pedro Sančes od prvog trenutka je smatrao da treba održati izbore u Kataloniji. Bilo bi divno da je gospodin Pučdemon odlučio da održi obične izbore u Kataloniji dok je bio na čelu republike - rekla je Kalvo u intervjuu televiziji TVE.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da mere za uvođenje direktne uprave u Kataloniji ima direktnu podršku ključnih opozicionih partija Španije, prenosi Sputnjik.

Evropski lideri odbacili su u četvrtak mogućnost da EU posreduje u sporu između Španije i Katalonije.

Lideri EU su to naveli nakon što je španska vlada saopštila da razmatra preduzimanje koraka ka oduzimanju autonomije Kataloniji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao novinarima na marginama samita EU u Briselu da "nema mesta za bilo kakvu vrstu posredovanja, niti međunarodnih inicijativa ili akcije".

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    20. oktobar 2017 | 15:57

    Ja navijam za sve koji zele da se otcepe sta je tu lose nek bude300drzava svoj na svom

  • Bob

    20. oktobar 2017 | 19:44

    Ne lupetaj separatizam nigde nije dobar a tu samo velika sila ima od koristi jer bi od tih malih drzava napravila robovlasnistvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA