Oluja hara Evropom, već 4 smrti: Prve žrtve u Češkoj i Poljskoj, u Berlinu proglašena vanredna opasnost (FOTO)

Oborena stabla uzrok nesreća sa smrtonosnim ishodom

  • 0

U olujnom nevremenu koje od jutros traje u Srednjoj Evropi sa udarima vetra i od 160 kilometara na čas, poginula su dvojica vozača na zapadu Poljske a u Češkoj muškarac i žena na ulici kada se na njih obrušilo drvo.

Srbiji se približavaju olujni oblaci: Naranžasto upozorenje je na snazi, evo kada nevreme kreće po gradovima (FOTO)

Na severozapadu Poljske je poginuo vozač kada je naleteo na oboreno drvo na putu, a na zapadu u regionu Opola, vetar je srušio drvo na automobil u kome je vozač poginuo na mestu a suvozač je povredjen.

U Češkoj, na jugu zemlje, poginuo je muškarac kada je udar vetra oborio na njega na ulici drvo a na isti način je poginula i jedna žena na istoku zemlje.

Vlasti u Poljskoj i Češkoj mole građane da ne izlazi bez preke potrebe jer orkan Gregor još jača sa zapada a očekuje se da će olujno nevreme početi da jenjava tek večeras.

Foto: Tanjug/AP

U luci Gdanjsk na Baltičkom moru zabranjen je ulazak na groblja i u gradske parkove a u češkoj prestonici Pragu je danas zbog bezbednosti posetilaca i životinja ostao zatvoren Zoološki vrt.

Poljska vatrogasna straža poslala je zbog nevremena samo od ovog jutra u 1.200 intervencija vatrogasce i spasioce a oluja je oštetila i cevi u terminalu za tečni gas u Švinoujšću na severozapadu Poljske, saopštio je portparol Poljske vatrogasne straže Pavel Frontčak, javlja televizija Polsat.

Orkanski vetar oborio je deo metalnog krova terminala u Švinoujšću na gasovod i oštetio ga, ali gas nije curio u većim količinama, saopštio je portparol Gaz-Sistema kome pripada terminal, Tomaš Pjetrašenjski.

I u Poljskoj i u Češkoj zbog pokidanih vodovoda i havarija mreže, bez struje je ostalo više od 100.000 ljudi.

Železnički saobraćaj u obe zemlje odvija se otežano zbog oborenog drveća i granja na prugama a nevreme sa pljuskovima prouzrokovalo je i blago povećanje vodostaja na poljskim i češkim rekama.

Foto: Tanjug/AP

Takođe, berlinski vatrogasci proglasili su stanje elementarne nepogode u nedelju ujutro nakon što je oluja opustošila ulice u nemačkome glavnom gradu, javljaju mediji.

Jedna je osoba teško povređena kad su se na nju srušile skele sa zgrade koja se obnavlja, a snažan vetar je iščupao krov stambene zgrade i stabla. Vatrogasci su rekli da su primili stotinu hitnih poziva između 4 i 7 ujutro te da su svi slobodni vatrogasci pozvani u službu.

U međuvremenu, u Hamburgu, reka Laba izlila se iz korita. Spasilačke ekipe blokirale su susedne ulice kako bi osigurali od poplave podzemni parking, rekao je portparol vatrogasaca. On je dodao da su vatrogasci zbog oluje pozvani oko 500 puta radi intervencija.

Portparol nemačkih železnica kazao je da su u sedam od 16 nemačkih pokrajina otkazani svi vozovi. Ranije ovog mjeseca oluja je zahvatila sever Nemačke, pri čemu je poginulo sedmoro ljudi.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA