≫ 

Nelegalni referendum: Niko neće priznati nezavisnost Katalonije, formiran bataljon za odbranu!

Izbori će omogućiti Kataloncima da "odluče kakvu vladu žele da imaju"

  • 6

Predsednik Evropskog parlamenta Antoni Tajani izjavio je sinoć da niko u Evropi neće priznati nezavisnost Katalonije i da je odluka Španije da raspiše vanredne izbore u tom regionu nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti tog regiona, "prava stvar".

Ako zatraži politički aziil, katalonski predsednik bi mogao da ga dobije: Nije nerealno da Pudždemon ode u Belgiju

Tajani je novinarima posle konferencije o budućnosti Evrope u Vatikanu rekao da je pozicija Evrope veoma jasna.

- Niko neće priznati Kataloniju kao nezavisnu zemlju. Referendum je bio nelegalan... Treba da se obnovi vladavina prava - rekao je on.

Izbori će, kako je dodao, omogućiti Kataloncima da "odluče kakvu vladu žele da imaju".

Sve bi trebalo da se dešava u skladu sa španskim ustavom, naveo je on, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

Tajani je kazao i da se Evropa nada da dijalog može da pomogne u rešavanju ove "teške situacije" dodavši da "to ne znači da EU može da posreduje zato što je to unutrašnje pitanje Španije.

POMOĆ "ŠPANSKOJ BRAĆI"

Bivši učesnici operacije u Donbasu objavili su saopštenje o formiranju bataljona za zaštitu teritorijalne celovitosti Španije.

Njihovo video-obraćanje je na Fejsbuku objavio takozvani „Sveukrajinski savez veterana antiterorističke operacije“.

- Sada kada se pretnja separatizma nadvila nad Španijom smatramo da je naša sveta dužnost da pomognemo španskoj braći - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

U bazi "Saveza“ je već formiran bataljon dobrovoljaca koji su spremni "sa oružjem u rukama“ da krenu u zaštitu jedinstva zemlje, tvrde predstavnici organizacije.

Brojnost jedinice, prema njihovim rečima, iznosiće 300 ljudi, preneo je Sputnjik.

ŽIVELA ŠPANIJA

Stotine ljudi okupilo se u Barseloni na protestu protiv nezavisnosti Katalonije i radi podrške jedinstvu Španije.

Demonstranti su mahali španskim zastavama, vičući "Živela Španija", a kasnije danas bi trebalo da prošetaju kroz centar Barselone.

Demonstracije se održavaju dva dana nakon što je parlament Katalonije doneo odluku da se otcepi od Španije. Centralna vlada Španije u Madridu donela je ustavne odluke bez presedana, kako bi preuzela kontrolu nad regionom.

SVI SMO MI KATALONIJA

Organizatori današnjeg skupa kažu da im je cilj da odbrane jedinstvo Španije. Slogan im je "Svi smo mi Katalonija. Zdrav razum za koegzistenciju", prenosi AP. Očekuje se da će se protestu pridružiti članovi centralne vlade i pripadnici partija koje su za jedinstvo. Kako se navodi, organizatori očekuju da će šetnja smiri ulice Katalonije i to ne samo za one koji su za nezavisnost regiona.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik platforme za ujedinjenje "Sosietat sivil Katalanja" rekao je da su se kasno organizovali, ali da su tu da pokažu da većina Katalonaca nije tiha, prenosi AP.

NIJE REALISTIČNO

Odobravanje političkog azila katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu u Belgiji ne bi bilo nerealistično ukoliko bi on to zatražio, izjavio je danas belgijski ministar za migracije Teo Franken.

- To nije nerealistično ukoliko sagledate situaciju - rekao je Franken za belgijsku televiziju VTM, preneo je Rojters.

- Oni već govore o kazni zatvora - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Franknen, inače član flamanske ultranacionalističke partije N-VA naveo je da je pitanje koliko bi bilo fer suđenje Pudždemonu.

Odnosi između Belgije i Španije zahladneli su zbog slične situacije 90-ih i 2000-ih kada je Belgija odbila da izruči španski par, koga su tražili zbog navodnih veza sa baskijskom militantnom grupom ETA.

JESTE I OSTAĆE PREDSEDNIK VLADE

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon "jeste i ostaće i dalje" predsednik regionalne vlade, izjavio je danas njegov zamenik Oriol Hunkeras.

On je u autoskom članku u katalonskom dnevniku "El punt Avui" odbacio, kako je naveo, "državni udar", koji je izveo Madrid, preneo je Rojters.

Hunkeras je članak potpisao kao potpredsednik Vlade Katalonije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    29. oktobar 2017 | 15:26

    Hoce li Spaniju neko da bombarduje jer ne daje Kataloniji da se otcepi?

  • Jeretik

    29. oktobar 2017 | 15:30

    Kolonijalne sile cuvaju jedna drugu .Sto vazi za eksploatatore( tlacitelje ) ne vazi i za eksploatisane( tlacene ) , nas i slicne .

  • Realista

    30. oktobar 2017 | 01:10

    Građani Katalonije imaju sva ljudska prava kao i svi drugi Španci i Evropljani. Separatizam će se pokazati kao veliko zlo osiljenih lokalnih moćnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA