≫ 

Počela hapšenja zbog Rusa i zavere protiv SAD: Pale prve predaje, među njima je i bivši šef Trampove kampanje!

Manafort i Gejts predali su se ranije danas federalnim vlastima u Vašingtonu

  • 1

Bivšeg šefa predizbornog tima američkog predsednika Donalda Trampa, Pola Manaforta i njegovog bivšeg poslovnog saradnika Rika Gejtsa savezna velika porota optužuje po 12 tačaka, uključujući zaveru protiv SAD, javio je Rojters pozivajući se na saveznog specijalnog savetnika.

Tramp svojim parama plaća odbranu u slučaju navodnog ruskog mešanja u američke izbore: Spreman je da potroši najmanje 365.000 evra

Optužnica uključuje, između ostalog, zaveru za pranje novca i kršenje saveznih zakona o lobiranju i bankarstvu, kao i lažne izjave, naveo je on.

Manafort i Gejts predali su se ranije danas federalnim vlastima u Vašingtonu, javio je AP pozivajući se na izvor upoznat sa slučajem.

Njujork tajms prethodno je preneo da su Manafort i Gejts pozvani da se predaju vlastima u okviru prvih optužnica u istrazi o navodnom mešanju Moskve u izbore 2016. godine.

Bela kuća odbila je da prokomentariše te navode.

Očekuje se da će se Manafort i Gejts pojaviti kasnije danas na sudu kako bi se suočili sa optužbama koje je izneo tim specijalnog savetnika Roberta Mjulera.

Vest da je Manafort pod optužbom došla je nakon što je nekoliko američkih medija pisalo da je u istrazi specijalnog istražitelja Roberta Mjulera, federalna porota odobrila podizanja prvih optužbi još u petak, po naređenju federalnog sudije.

Foto: Guliver/Chip Somodevilla/Getty Image

Savetnik Trampove kampanje priznao da je lagao

Džorž Papadopulos, bivši savetnik u predsedničkoj kampanji Donalda Trampa, izjasnio se da je kriv što je davao lažne izjave agentima FBI-ja, tokom njihove istrage o mogućoj koordinaciji između članova kampanje i Rusije, javljaju agencije.

Rojters navodi da je Papadopulos, koji živi u Čikagu gde radi kao advokat, treći savetnik američkog predsednika Donalda Trampa koji se suočava sa krivičnim optužbama.

On je krivicu priznao još 5. oktobra, u slučaju koji dosad nije javno objavljen, navodi se u saopštenju kancelarije specijalnog istražitelja.

Kako navodi AP, Papadopulos se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao agente FBI-ja o prirodi svojih kontakata sa "stranim državljanima" koji su, kako je mislio, imali bliske veze sa višim zvaničnicima rusek vlade.

Trampovi savetnici kažu da je Papadopulos u predsedničkoj kampanji prošle godina imao ograničenu ulogu i da nije imao pristup Trampu.

Foto: Tanjug/AP

Tramp na Tviteru: Nema dosluha

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su navodni propusti njegovog bivšeg šefa kampanje bili "godinama unazad" i insistira na tome da je nije bilo dosluha između njegove kampanje i Rusije.

- Izvinjavam se, ali to je bilo pre više godina, pre nego što je Manafort postao deo Trampove kampanje. Ali zbog čega nepoštena Hilari i demokrate nisu u fokusu. Takođe, ne postoji dosluh - napisao je Tramp na svom Tviteru, prenosi AP.

Bivši šef kampanje Pol Manafort i njegov zamenik Rik Gejts optuženi su u petak zbog pranja novca i optužbi za zaveru, a u optužnici je navedeno da je do pranja novca došlo tokom 2016. godine.

Prve optužnice za rusko mešanje i spreman plan hapšenja

Američka federalna porota u Vašingtonu donela je prve optužnice u istrazi o navodnom ruskom mešanju u izbore u SAD 2016. a kako navodi CNN, pripremljeni su i planovi o privođenju optuženih, što bi moglo već sutra da se dogodi, prenose Agencije.

Optužnice su po nalogu federalnog sudije zapečaćene. Za sada nije poznato kako optužnice glase, a ni njihov broj.

Kancelarija specijalnog istražitelja Roberta Malera odbila je da komentariše ova saznanja CNN-a, prenosi "Glas Amerike".

Foto: Tanjug/ AP

Maler je postao je specijalni istražitelj u maju, ubrzo nakon što je predsednik Tramp otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija.

On vodi i istragu o finansijskim vezama između ruskih biznismena i Trampovih saradnika u kampanji.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    30. oktobar 2017 | 15:13

    Priča se priča da Rusi dolaze....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA