Ovo su prve reči teroriste iz Njujorka nakon masakra: Srećan je zbog onog što je uradio i traži zastavu ISIS-a u bolnici! (VIDEO)

Saipov je odbio pravo na ćutanje, a na razgovor sa predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Menhetnu pristao je bez prisutnosti advokata

  • 3

Sajfulo Habibulaevic Saipov, 29-godišnji Uzbekistanac, priznao je da je počinio napad kamionetom na Menhetnu u kojem je poginulo osam ljudi, kazavši da ga je inspirisala tzv. Islamska država pa da se "oseća dobro" zbog svog čina, dok je američki predsednik Donald Tramp za njega zatražio smrtnu kaznu.

Sve o krvniku iz Njujorka: Voleo je decu i nikad se nije slikao. Imao je napade besa koji su bili predznak za masakr? (FOTO) (VIDEO)

Američke vlasti podnele su u sredu krivičnu prijavu protiv Saipova, inače doseljenika iz Uzbekistana, koji je optužen za gaženje biciklista i pešaka kamionetom u utorak u južnom Menhetnu. Saipov je kazao istražiteljima da ga je inspirisalo gledanje video snimaka Islamske države na internetu i da je napad počeo da planira pre godina dana.

Saipov, koji je hospitalizovan nakon što ga je policija upucala, priznao je da je 22. oktobra unajmljenim vozilom izveo probnu vožnju i izjavio "da se oseća dobro zbog onoga što je učinio".

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi u optužnici, Saipov je odbio pravo na ćutanje, a na razgovor sa predstavnicima vlasti iz postelje u bolničkom centru na Menhetnu pristao je bez prisutnosti advokata.

Prema navodima tužilaca, kazao im je da je za napad izabrao Noć veštica (Halloween) jer je očekivao da će na ulicama biti više ljudi i da je napad prvobitno planirao da izvede na mostu u Bruklinu, pa na biciklističkoj stazi na zapadnoj obali Menhetna.

- Terorista iz Njujorka je kazao da je srećan i tražio je da u bolničkoj sobi postavi zastavu ISIS-a. Ubio je osam ljudi, a teško povredio njih 12. TREBA DA DOBIJE SMRTNU KAZNU! - poručio je Tramp putem Tvitera.

Dan ranije, Tramp je izjavio da je otvoren za prebacivanje Saipova u vojni zatvor Gvantanamo na Kubi, gde se nalaze i drugi zatvorenici, uključujući i one koji su navodno planirali teroristički napada od 11. septembra 2001. godine.

Policija je na mobilnom telefonu koji pripada Saipovu pronašla na hiljade propagandnih fotografija i videa povezanih sa ISIS-om, uključujući video koji prikazuje ISIS-ove zarobljenike odrubljenih glava, pregažene tenkom i upucane u lica.

Foto: Tanjug/AP

Saipov se tereti po osnovi pružanja materijalne podrške i resursa stranoj terorističkoj organizaciji, konkrentno Islamskoj državi, kao i za osam smrtnih ishoda koje je prouzrokovao kada je kamionetom ušao na biciklističku stazu.

Državni tužilac Jon Kim kazao je da bi po prvoj tački Saipov mogao dobiti doživotan zatvor, dok bi po drugoj, ako to vlada zatraži, mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

FBI je u sredu objavio da je pronađen 32-godišnji Mukhammadzoir Kadirov, takođe poreklom iz Uzbekistana, za kojim je ranije izdata poternica zbog sumnje u umešanost u napad.

Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici američkog ministarstva pravosuđa, pod uslovom anonimnosti zbog trajanja istrage, izjavili su za Roiters da je Saipov bio u kontaktu sa Kadirovim i još jednom osobom, ne dajući više detalja o tome.

Ovo sada izgleda biciklistička staza gde se dogodio napad i kako treba se zaštitite od ovakog napada:

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    2. novembar 2017 | 12:55

    Prvi se put slazem sa Trampom , u Gvantanamo .

  • Zlatka

    2. novembar 2017 | 18:08

    Saipovu zelim brz oporavak!😃

  • demokratska opozicija

    2. novembar 2017 | 22:48

    tek sada mogu da svhatim kako su amerikanci i zapadne drzave veseli dok takvi svoja djela provode negdje drugdje i da osjecam isto sto i oni tada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA