≫ 

Španija izdala međunarodnu poternicu za Pudždemonom

Karles Pudždemon je trenutno u Briselu, glavnom gradu Belgije

  • 5

Španija je izdala međunarodni nalog za potragu i hapšenje Karlesa Pudždemona, predsednika Katalonije koji je pobegao iz Španije krajem oktobra, piše sputniknews.com.

Preti im do 30 godina zatvora? Izdat nalog za hapšenje Karlesa Pudždemona i četiri ministra koji se nalaze u Belgiji

Pudždemon je lider pokreta za nezavisnost Katalonije, koji je Madrid "rasturio" raspuštajući vladu Barselone i uhapsivši lidere pokreta.

Pudždemon je zatražio da mu bude suđeno u odsustvu i da svedoči tako što će se uključivati video-pozivom, ali je sudija taj predlog odbio. Pudždemon i njegova 4 ministra su trenutno u Briselu, u Belgiji.

Osam drugih kataonskih ministara su u pritvoru bez mogućnosti izlaska uz kauciju, u Madridu. Španija traći hapšenje Pudždemona koji je pobegao iz zemlje kada je katalonsku vladu raspustio španski premijer Marijano Rahoj.

Pudždemon se suočava sa optužbama za pobunu, agitaciju, proneveru javnih fondova i kršenje poverenja.

Foto: Tanjug/AP

- Neću bežati od pravde. Predaću se pravednim vlastima, ali pravim prevednim vlastima - Pudždemon je rekao za belgijsku stanicu RTBF u današnjem intervjuu. - Advokatu sam rekao da prenese belgijskim vlastima da sam u potpunosti spreman da sarađujem.

Rahoj je raspisao parlamentarne izbore za 21. decembar da zameni raspušteni katalonski parlament.

Belgijsko pravosuđe saopštilo je večeras da će razmotriti evropski nalog za hapšenje smenjenog lidera Katalonije Karlesa Pudždemona koji se nalazi u Briselu, navelo je tužilaštvo i potvrdilo prijem poternice.

- To ćemo razmotriti, potom će to biti predato istražnom sudiji - rekao je Frans presu portparol belgijskog saveznog tužilaštva Erik van der Sijpt.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovance

    3. novembar 2017 | 22:15

    Prava demokratska EU taci olic haradinaj i ostala turska i siptarska mafija su ok a pudzdemon posto je demokratski i volkom naroda proglasio nezavisnost on je zlocinac Srbijo potrci sto pre u Eu u tu postenu i demokratsku zajednicu

  • Hulio

    3. novembar 2017 | 22:21

    Sada ga je ugasio, a i EU će dobiti šta je tražila, takođe, ako ga ne isporuči; pucaće po svim šavovima.

  • vuk

    3. novembar 2017 | 21:05

    on je terorista a taci ne..nema sta demokratija = fsistija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA