≫ 

Evo koliko je Amerika potrošila novca na ratove od 2001. godine: Za ubijanje pozajmljuju pare, a ta cifra će još više porasti

- Do kraja septembra 2017. Ameriku su ratovi u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Siriji, kao i dodatni troškovi za nacionalnu bezbednost, ministartvo odbrane i veterane, koštali 4,3 biliona dolara - navodi se u izveštaju koji prenosi portal Hil

  • 3

Ameriku su ratovi od 2001. godine do sada koštali 4,3 biliona dolara, a do kraja 2018. ta cifra bi mogla da dostigne cifru od 5,6 biliona, stoji u izveštaju "Troškovi rata" koji je objavljen u utorak.

Amerikanci strahuju od rata koji će se dogoditi do 2020. godine!

- Do kraja septembra 2017. Ameriku su ratovi u Iraku, Avganistanu, Pakistanu i Siriji, kao i dodatni troškovi za nacionalnu bezbednost, ministartvo odbrane i veterane, koštali 4,3 biliona dolara - navodi se u izveštaju koji prenosi portal Hil.

U analizi, koju jednom godišnje objavljuje Institut Votson pri Univezitetu Braun, piše da od te sume 1,9 biliona dolara potiče iz Fonda za hitne ratne intervencije (OCO). Dodatnih 879 milijardi došlo je iz ministarstva odbrane, a 783 milijarde iz odseka za nacionalnu bezbednost i prevenciju od terorizma. Iz fondova veterana obezbeđeno je 277 milijardi, a 534 milijarde došle su iz kredita koji je obezbedio OCO.

Autor analize Neta Krafort primećuje da su kombinovane vojne intervencije od 2001. godine "u značajnom broju plaćane iz pozajmica, što je deo razloga zbog koga su SAD prešle iz budžetskog suficita u deficit posle 2001. godine", prenosi "RTS".

Ti troškovi bi do 2056. godine mogli da narastu do osam biliona dolara "ukoliko SAD ne promene način na koji plaćaju svoje ratove", navodi Krafortova.

Član senatskog tela zaduženog za naoružanje Džek Rid je u utorak novinarima, takođe, rekao da "moramo da priznamo da u poslednjih 16 godina pozajmljujemo za vojne operacije".

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je prvi put u istoriji da smo za tako velike konflikte pozajmljivali umesto da smo tražili od građana da učestvuju u nacionalnoj odbrani, što nas je dovelo do toga da imamo tako veliki fiskalni deficit - rekao je Rid.

Krafordova je u analizi navela da će troškovi prekookeanskih operacija rasti posebno nakon što je predsednik Tramp nedavno odlučio da poveća američke snage u Avganistanu.

Foto: Foter/Flickr/The U.S. Army

SAD trenutno u toj zemlji imaju 11.000 vojnika a još 3.000 već je upućeno u Avganistan.

- Američkom vojnom prisustvu ne nazire se kraj - navodi se u izveštaju koji prenosi američki Hil.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Didier

    10. novembar 2017 | 15:08

    Nemojte tako. Ipak se tamo negde u svazilendu vodi omanji rat koji ugrožava američke interese pa Amerika zato i mora da intervenise. Ne daj boze da se proširi do njihovog tla

  • Sofronije

    10. novembar 2017 | 19:47

    Analiziraju koliko ih koštaju ratovi a gde je analiza dobiti zbog koje se na kraju krajeva i vode ratovi.

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    11. novembar 2017 | 00:15

    Bolje je pitanje koliko su ljudi u svetu pobili sa tim parama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA