≫ 

Smenjen predsednik Zimbabvea i sa porodicom stavljen u kućni pritvor: Vlasti ističu da nema državnog udara! (FOTO)

Na njegovo mesto postavljen je Emersona Mnangavea

  • 6

Vladajuća stranka Zimbabvea, ZANDU PF (Afrički nacionalni savez Zimbabvea - Patriotski front), istakla je da se u državi nije dogodio državni udar, ali da je u toku tranzicija i potvrdila je da je predsednik Robert Mugabe smenjen.

Tenkovi krenuli ka glavnom gradu Zimbabvea: Na pomolu državni udar!

Na njegovo mesto postavljen je Emerson Mnangavea.

Robert Mugabe se sa svojom porodicom nalazi u kućnom pritvoru.

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Foto: Tanjug/AP

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

U glavnom gradu Zimbabvea Harareu čule su se najmanje tri eksplozije, a na ulicama se mogu videti naoružani vojnici i vojna vozila. Svetski mediji nagađaju da je počeo državni udar protiv predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea (93) koji tom zemljom vlada od 1980. godine.

Foto: Tanjug/AP

Rojters javlja da su vojnici zauzeli državnu televiziju ZBC, pozivajući se na izvore sa lica mesta. Međutim, navodno su vojnici radnicima televizije rekli "da ne brinu" i da su oni tu samo da bi osigurali lokaciju. U isto vreme "Gardijan" navodi da su vojnici napali radnike televizije i civile.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vide vozila vojske kako blokiraju puteve. Osim toga, vojnici su primećeni i kako utovaruju velike količine municije u kamione.

Foto: Tanjug/AP

Inače, Ambasada SAD u Harareu objavila je na Tviteru da će zbog nesigurnosti u državi tokom srede imati minimum osoblja, kao i da će biti zatvorena za javnost. Takođe, oni apeluju na državljane SAD da se čuvaju.

Mugabe je predsednik sa najdužim stažom

Mugabe je predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, a zbog načina vladavine mnogi su ga optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Rođen je 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Foto: AP/Tanjug

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama.

Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Inače, završio i studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100. godina.  Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjanin

    15. novembar 2017 | 08:15

    Dugo je izdrzao pritiske zapada, medju zadnjima je slomljen

  • lea

    15. novembar 2017 | 09:13

    Doveo zemlju na rub propasti. Pored Konga najsiromasnija zemlja u svetu dok on i njegov adrzavna svita se valja u bogatstvu i luksuzu. Nekad je bio za pohvalu ali posenilio je i ne zna sta radi.

  • Makaveli1995

    15. novembar 2017 | 08:49

    Američka demokratija, sad verovatno sledi građanski rat i Zimbabve će biti još jedna država na listi koju su Amerikanci uništili

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA