Pad Mugabea posle 37 godina? Sve o kontroverznom predsedniku koji je zemlju doveo do provalije i trošio milione, a imao je plan sa Srbijom (FOTO) (VIDEO)

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik. Vladao je do današnjeg dana

  • 11

U jeku spekulacija da li je na pomolu puč u Zimbabveu, na vlasti u toj zemlji je već 37 godina Robert Mugabe - svetski rekorder po dužini vladavine. Uprkos narušenom zdravlju, Mugabe je nedavno izjavio da će razmišljati o povlačenju sa mesta predsednika tek kada napuni 100 godina. Međutim, mnoge kontroverze tokom njegove dugogodišnje vladavine, mogle bi ga koštati funkcije koju tako čvrsto ne ispušta iz ruku.

Smenjen predsednik Zimbabvea i sa porodicom stavljen u kućni pritvor: Vlasti ističu da nema državnog udara! (FOTO)

Mugabe je pred 93. rođendan rekao da nema nameru da se povuče s vlasti jer smatra da trenutno nema nijednog "prihvatljivog" naslednika, a nekoliko meseci pre rođendana rekao da će se kandidovati na narednim izborima planiranim 2018. godine.

Južnoafrički mediji tvrde da se predsednik Zimbabvea Mugabe, kojeg zajedno sa suprugom Grejs od noćas vojska drži u pritvoru, sprema da podnese ostavku samo nekoliko sati nakon što je vojska objavila da je preuzela vlast u Zimbabveu.

- Mugabe se "sprema da se povuče" - rekao je visoki zvaničnik kao izvor, objavio je južnoafrički sajt "Njuz24" bez navođenja detalja.

Foto: Tanjug / AP

BBC prenosi i da je zimbabveanski državni list "Herald" putem Tvitera najavio da će se "uskoro na ulicama naći vanredno izdanje" tog lista.

VOJNI PUČ U ZIMBABVEU

Vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF objavila je na Tviteru tvrdnju da je Emerson Mnangagva postavljen za privremenog predsednika država, umesto 93-godišnjeg Roberta Mugabea.

BBC navodi da je 75-godišnji Mnangagva bio potpredsednik Zimbabvea dok ga vlada nije smenila zbog "iskazivanja nelojalnosti", a ta smena je bila viđena kao pripremanje Mugabeove žene da preuzme vlast od muža, pošto je ona sama prethodno od Mugabea tražila smenu Mnangagve.

Navodi se da je stranka Zanu-PF objavila seriju tvitova u kojima negira da se u Zimbabveu desio vojni udar, već da su noćašnja dešavanja u prestonici Harareu bila "prenos vlasti bez prolivanja krvi".

Foto: Tanjug / AP

- Nije bilo vojnog udara, već samo prenosa vlasti bez prolivanja krvi tokom kojeg su uhapšene korumpirane i pokvarene osobe, a starac kojeg je iskorišćavala supruga je pritvoren. Tih par pucnjeva koji su se čuli došli su od pokvarenjaka koji su se opirali hapšenju, ali oni su sada pritvoreni - piše u jednoj od poruka te stranke na Tviteru.

Vojska Zimbabvea saopštila je jutros da drži u pritvoru predsednika te zemlje Roberta Mugabea i njegovu suprugu Grejs, kao i da obezbeđuje vladine zgrade i patrolira ulicama prestonice Hararea, prenosi AP. Agencija navodi da nije jasno gde se nalaze Mugabe i njegova supruga, ali da je portparol vojnih snaga u obraćanju putem državne televizije kazao da je "njihova bezbednost garantovana".

Rojters, pozivajući se na izvore iz vlade Zimbabvea, navodi da vojska tvrdi da je preuzela vlast u toj zemlji kako bi iskorenila kriminalce koji se nalaze oko predsednika Roberta Mugabea i izazivaju društvene i ekonomske patnje državi.

Tokom noći se čulo nekoliko snažnih ekslpozija u cektralnim delovioma Harerea, a njihov uzrok se ne zna. Uhapšen je i zimbabveanski ministar finansija Ignacijus Čombo.

Foto: Tanjug / AP

Navodi se da je Čombo vodeća figura u takozvanoj "G40" frakciji vladajuće stranke ZANU-PF, koju vodi Grejs Mugabe, supruga 93-godišnjeg predsednika koja želi da ga nasledi.

BLOKADA PRESTONICE

Očevidac je kazao Rojtersu da su vojnici i oklopna vozila blokirala puteve koji vode ka vladinim zgradama, parlamentu i sudovima u centru prestonice Hararea, kao i da je video da stanovništvo nedaleko odatle stoji u redovima ispred banaka.

Vojnici su tokom noći zauzeli sedište državne televizije ZBC i prema rečima izvora Rojtersa savladali neke od zaposlenih, poručivši ostalima da "ne brinu" pošto su tu došli da bi samo zaštitili televiziju.

Foto: Tanjug / AP

Navodi se da je uticajni lider ratnih veterana koji su vodili rat za nezavisnost Zimbabvea Kris Mucvanga pozvao danas Južnu Afriku, druge države juga Afrike, kao i Zapad, da ponovo stupe u kontakt sa Zimbabveom.

Agencija navodi da je Mucvanga pohvalio akciju koju je vojska izvela tokom noći kao "ispravljanje stanja koje je vodilo u provaliju" i dodao da će vojna uprava obezbediti "bolje poslovno okruženje" nakon godina manjka investicija i ekonomskog propadanja.

Kina je saopštila da je prošlonedeljna poseta komandanta vojske Zimbabvea generala Konstantina Čivenge bila normalna vojna poseta i da pažljivo prati situaciju u toj zemlji.

NAJDUGOVEČNIJI PREDSEDNIK NA SVETU

Mugabe je prvo od 1980. godine bio premijer, potom predsednik države sa najdužim stažom u Africi, a verovatno i u svetu, ali su ga zbog načina vladavine mnogi optuživali za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje.

Foto: Wikipedia / Marcel Antonisse / Anefo

Mugabe je rođen 21. februara 1924. godine, a na vlasti u Zimbabveu je od 1980. godine - bio je predsednik vlade od 1980. do 1987, a od 1987. godine postao je predsednik države.

Pre dve godine, izabran je za predsednika Afričke unije, što je izazvalo negodovanje u afričkim zemljama. Bio je vođa organizacije Afrički nacionalni savez Zimbabvea, koji se borio za slobodu crnog domorodačkog stanovništva u tadašnjoj Rodeziji.

Osim po čvrstoj ruci u Zimbabveu, poznat je i po negativnim stavovima na račun zapadnih zemalja.

Svoj politički uspon Mugabe je započeo 1960. godine, kada se pridružio Nacionalnoj demokratskoj partiji koja je ubrzo zabranjena jer se suprotstavljala administraciji premijera Jana Smita. Tri godine kasnije, napušta tu stranku i pridružuje se Afričkoj nacionalnoj uniji Zimbambvea (ZAPU), pokretu koji je nastao na temelju marksističkog učenja.

Foto: Wikipedia / Пресс-служба Президента России

U periodu od 1964. do 1974. godine bio je u zatvoru. Završio je studije prava i ekonomije na Londonskom univerzitetu.

Kada je Zimbabve stekao nezavisnost 1980. godine Mugabe je postao premijer te zemlje, a nakon sedam godina i predsednik.

KRITIKE NA RAČUN MUGABEA

Mugabe je dominirao politikom u Zimbabveu skoro četiri decenije, a bio je kontroverzna i polazirajuća ličnost. Hvaljen je kao revolucionarni heroj afričke oslobodilačke bobre, koja je pomogla da se Zimababve oslobodi od britanskog kolonijalizma, imperijalizma i bele manjinske vladavine. Nasuprot tome, smatran je diktatorom odgovornim za pogrešno upravljanje ekonomijom, široko rasprostranjenu korupciju, rasnu diskriminaciju, kršenje ljudskih prava, suzbijanje političkih kritičara i zločine protiv čovečnosti.

Prema kritičarima, njegova loša ekonomska politika dovela je do haosa u zemlji. Zimbabve je danas zemlja sa najvećom inflacijom u svetu.

Foto: Profimedia/AFP

Zimbabve je počeo da koristi devize poput američkog dolara i južnoafričkog randa 2009. godine nakon što je domaći dolar uništen od strane hiperinflacije. Na vrhuncu ekonomske krize u Zimbabveu 2008. godine, stanovnici su morali da nose novac u plastičnim kesama da bi mogli da kupe osnovne namirnice kao što su hleb i mleko. Cene su skakale najmanje dva puta dnevno.

Najviša, i poslednja novčanica koja je štampana iznosila je 100 trilijardi dolara, a za to, te 2008. godine moglo je da se kupi karta za javni prevoz za nedelju dana.

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početkom minule decenije, kada je Mugabe naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili poreklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja. Takva politika izazvala je pad poverenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno nakon uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji.

Mugabe je zbog svog načina vladanja i odgovornosti za stanje u Zimbabveu kojim vlada čvrstom rukom, od 2002. na meti evropskih i američkih sankcija.

Foto: Tanjug/AP

STVARI KOJE NISTE ZNALI O NJEMU

Proglašen je vitezom od strane kraljice Elizabete II. Britanska kraljica dodelila je Mugabeu Veliki viteški krst po redu Bata za ulogu u razvoju odnosa između Zimbabvea i Velike Britanije. Međutim, viteštvo mu je kasnije oduzeto.

Rođen je u siromašnoj porodici u današnjem Zimbabveu, a tadašnjoj Rodeziji. Njegov otac, Gabrijel Matibili je napustio svoju porodicu.

2000. godine osvojio je 100.000 dolara na lutiriji u Zimbabveu, koju je organizovala banka u većinskom vlasništvu države.

Mugabeovo bogatstvo 2013. godine procenjeno je na 10 miliona dolara neto.

Robert Mugabe i Nikolaj Čaušesku 1976. Foto: Wikipedia / fototeca.iiccr.ro

Bio je nominovan za Nobelovu nagradu za mir, ali je ipak dobio njegov kineski ekvivalent 2015.

Poslednje dete napravio je kada je imao 73 godine.

MEGALOMANSKA PROSLAVA ROĐENDANA

Za svoj 91. rođendan, iako mu je zemlja bila u rasulu i spoljni dug je otišao u nebesa, a stanovništvo gladovalo, to ga nije sprečilo da napravi raskalašnu rođendansku zabavu.

On je proslavu svog 91. rođenadana potrošio čak milion dolara. Taj novac, naravno, nije dao iz svog džepa, već iz džepa osiromašenog naroda. Mesecima su se prikupljale "donacije" za finansiranje njegovog rođendanskog partija, s tim da su donacije zapravo prislino oduzimanje novca od naroda, pisao je tad britanski "Gardijan".

Foto-ilustracija: flickr/Chewy Chua/Sweet Pea 0613/Jim Frost, AP/Tanjug

Tada je opozicija tvrdila da su, na primer, svi učitelji iz škola morali da daju po 10 dolara za predsednikovu zabavu. Mesto radnje bio je golf klub kraj luksuznog hotela, podeljeno je bilo 20.000 pozivnica, a na meniju torta od 89 kilograma, bizoni, sabljarke i - dva slona!

"SAMO ODMARA OČI"

Tokom Svetskog ekonomskog foruma u Južnoj Africi ove godine, Mugabea su uhvatili kako spava.

Iako se na fotografijama vidi da je predsednik Zimbabvea utonuo u dubok san, što je razumljivo s obzirom na njegove godine i slabije zdravlje, njegov portparol rekao je da Mugabe ne spava već - "samo odmara oči".

Foto: Profimedia/AFP

Državne novine "Herald" prenele su izjavu portparola Džoržda Čaramba koji kaže da 93-godišnji predsednik ima medicinsko stanje zbog kojeg njegove oči ne mogu da podnesu mnogo svetlosti. Osim toga, naveo je da je Mugabe baš zato pre foruma bio u Singapuru, kako bi se bavio tim problemom.

Ali, ovo mu se nije desilo prvi put. Već mu se i pre toga desilo da ga uhvate u dremci.

SKANDAL GREJS MUGABE

U avgustu se prva dama Zimbabvea, Grejs Mugabe (52), predala se južnoafričkoj policiji nakon navoda da je napala jednu ženu u luksuznoj četvrti Johanesburga.

Grejs je spominjana kao naslednica svog supruga.

Prema pisanju tamošnjih medija, ona je napala model Gabrijelu Engles produžnim kablom kada ju je uhvatila na zabavi u hotelu sa njenim sinovima. Manekenka je objavila sliku svoje povređene glave i istakla na društvenim mrežama detalje o napadu u prisustvu 10 članova obezbeđenja.

Foto: Twitter, Wikimedia DandjkRoberts/Press Service of the President of Russia

Ona je zatražila diplomatski imunitet zbog optužbe da je napala mladu manekenku.

Prema poslednjim informacijama koje je preneo Skaj njuz, Grejs Mugabe je napustila Zimbabve usled krize u zemlji, a navodno se uputila ka Namibiji.

Foto: Tanjug/AP

SRBIJA I ZIMBABVE

Predsednik Zimbabvea Mugabe istakao je 2014. njegova zemlja želi saradnju sa Srbijom.

On je, u intervjuu RTS-u, rekao da je uputio poziv šefu srpske diplomatije dodavši da dve zemlje treba da obnove vezu.

Prema njegovim rečima Zimbabve sa Srbijom želi saradnju u mnogim oblastima.

- Neka dođu delegacije stručnjaka da pričamo o zajedničkim projektima. Želimo da radimo sa Jugoslavijom i daćemo joj prednost. Nekada Jugoslavija, a danas Srbija je jedina zemlja za koju možemo da kažemo da je naš prijatelj - poručio je Mugabe.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    15. novembar 2017 | 14:01

    Sve ovo već viđeno sa istim potpisom.Pesnicom u vis.Otpiraško-američki potpis širom sveta.A počelo je odavde.Ostavite ovaj svet na miru!!!! Stop američkoj tiraniji!!!

  • Miro

    15. novembar 2017 | 16:52

    Sve krize I sve nesrece su napravili amerikanci.

  • Cika Velja

    15. novembar 2017 | 14:21

    Ode nam i ovaj "prijatelj"???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA