≫ 

Hiljade Zimbabveanaca na ulicama Hararea: Očekuju pad Mugabea, niz lice se slivaju suze radosnice (FOTO)

Učesnici protestnog marša protiv Mugabea grle vojnike, uzvikujući "Odlazi, odlazi, generale naš"

  • 1

Hiljade Zimbabveanaca preplavilo je danas ulice Hararea, mašući nacionalnim zastavama uz pesmu i ples, ushićeno očekujući pad predsednika Roberta Mugabea.

6 scenarija koja su moguća u Zimbabveu posle Mugabea: Jedan od njih je da Krokodil dođe na vlast, poznat po brutalnosti i nemilosrdnosti (FOTO)

- Ovo su suze radosnice. Celog života sam čekao ovaj dan. Napokon smo slobodni - rekao je Rojtersu 34-godišnji Frenk Mucindikva, držeći zastavu Zimbabvea.

Učesnici protestnog marša protiv Mugabea grle vojnike, uzvikujući "Odlazi, odlazi, generale naš" i noseći transparente s natpisom "Ne Mugabeovoj dinastiji", navodi britanska agencija pozivajući se na očevice.

Članovi opozicije i drugi protivnici Mugabea pozvali su na današnji skup u Harareu kako bi pozvali Mugabea da ode s vlasti, a vojska Zimbabvea saopštila je da podržava taj skup.

Juče je, na dan kada se Mugabe prvi put pojavio u javnosti otkako je njegova zemlja zapala u političku krizu, i njegova vladajuća stranka pozvala predsednika da podnese ostavku, navodi Si-En-En.

Foto: Tanjug/AP

- Provincijske strukture ZANU-PF u svih 10 pokrajina zemlje sastale su se danas i pozvale na ostavku svog prvog sekretara, predsednika Roberta Mugabea. Takođe su pozvali na ostavku sekretara ženske lige i prve dame Grejs Mugabe - preneo je juče državni list "Herald".

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da su građani Zimbavea sinoć gledali vesti koje nisu mogli da zamisle da će videti na državnoj televiziji koja je decenijama javljala o rođendanu predsednika Mugabea i njegovim dostignućima.

Prikazani su članovi vladajuće partije kako opisuju Mugabea kao prestarog da bi vladao i pozivaju ga da odstupi s vlasti, čak iako su neki izrazili poštovanje prema njemu.

Foto: Tanjug/AP

AP kao primer "novootkrivenih lojalnosti" navodi jednog člana partije koji je prošle nedelje kritikovao na televiziji smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagvu, a koji je sada prikazan kako podržava potez vojske da se Mugabe stavi u kućni pritvor.

Mugabe se juče, prvi put, pojavio u javnosti posle smeštanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u sredu.

Foto: Tanjug/AP

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

Mugabeov nećak Patrik Žuvao izjavio je, međutim, da su predsednik Zimbabvea i njegova supruga Grejs "spremni su da umru za ono što je ispravno" i nemaju nameru da se povuku kako bi opravdali ovonedeljni puč.

Žuvao se telefonom obratio Rojtersu sa "tajne lokacije" u Južnoj Africi, rekavši da je Mugabe jedva spavao otkad je vojska preuzela vlast u sredu, ali da je njegovo zdravnje "dobro".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA