Koalicioni pregovori u Nemačkoj neizvesni (FOTO)

Očito je da Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove i njena sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), Slobodna demokratska partija (FDP) i Zeleni nisu uspeli da se saglase u vezi s bolnim kompromisima

  • 1

Koalicioni sporazum konzervativnog bloka nemačke kancelarke Angele Merkel i dve manje stranke, koji je najavljivan za danas u 18 sati, izostao je, što nagoveštava da su pregovori potencijalnih koalicionih partnera zapali u ćorsokak, pre svega zbog spornih pitanja imigracione politike i klimatskih promena.

NAJMOĆNIJE ŽENE SVETA: Među njima je samo jedna čije se prezime završava na "IĆ"

Pirova pobeda Merkelove - njena najveća noćna mora: Trijumf desničara uvod za haos koji je u Nemačkoj tek počeo (FOTO)

Očito je da Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Merkelove i njena sestrinska bavarska Hrišćansko-socijalna unija (CSU), Slobodna demokratska partija (FDP) i Zeleni nisu uspeli da se saglase u vezi s bolnim kompromisima koji su nužni da se bi se zaključili pregovori koji se, po svoj prilici, nastavljaju, navodi Rojters.

Neuspeh u pregovorima mogao bi da izazove najgoru političku krizu u Nemačkoj posle više decenija, imajući u vidu da je Socijaldemokratska partija (SPD) saopštila da namerava da pređe u opoziciju nakon što je na izborima osvojila drugo mesto.

Foto: AP/Tanjug

Među opcijama su, u tom slučaju, novi izbori ili manjinska vlada, što bi bilo bez presedana u posleratnoj istoriji Nemačke, ocenjuje britanska agencija.

FDP, koji se u parlament vratio posle četiri godine, i Zeleni, koji 12 godina nisu bili na vlasti, ne žele da stave na kocku svoj teški izvojevan povratak time što će otuđiti svoje članove.

- FDP sada čeka da vidi koliko daleko su Zeleni i konzervativci spremni da odu i da li onda možemo da jedan drugog pogledamo u oči - rekla je predsednica Zelenih Nikola Ber, nagovestivši da je sada na drugima da prave ustupke.

Foto: AP/Tanjug

Između ostalog, FDP nastavlja da traži smanjenje poreza, dok CSU insistira na ograničenju broja izbeglica na godišnjem nivou na 200.000, a Zeleni traže da se za novopridošle migrante obezbedi mogućnost da im se njihovi najbliži pridruže.

Uz to, Zeleni su se suočili sa protivljenjem kada su zatražili da Nemačka do 2030. okonča upotrebu mašina na ugalj, mada su signalizirali da su otvoreni za kompromis.

Čak i ako bude novih izbora, ankete trenutno nagoveštavaju da bi doveli do saziva parlamenta veoma sličnog sadašnjem, što bi napore u cilju formiranja nove vlade učinilo jednako teškim, ocenjuje AP.

Foto: AP/Tanjug

Novi izbori ne bi išli na ruku nijednoj od stranaka koje trenutno pregovaraju, jer strahuju da bi to moglo da krajnje desničarskoj Alternativi za Nemačku donese nove poene nakon što je u septembru ušla u parlament, zaključuje Rojters.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA