≫ 

Da li je Merkelovoj došao kraj? Politička kriza trese Nemačku, kažu da počinje "kraj jedne ere"

Merkel je danas izjavila da će se sastati sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu

  • 9

Stranka slobodnih demokrata (FPD) u Nemačkoj odustala je od koalicije sa Hrišćansko demokratskom unijom nemačke kancelarke Angele Merkel, prenose Agencije.

Koalicioni pregovori u Nemačkoj neizvesni (FOTO)

Agencija ukazuje da je ova poruka usledila nakon neuspelog pokušaja Merkel da oformi trostruku koaliciju što je državu dovelo u najgoru političku krizu decenijama unazad i stvorilo mogućnost raspisivanja novih izbora, šireći sumnju u budući mandat kancelarke.

Nemačka kancelarka bila je prinuđena da oformi trostruku koalicionu vladu između njenih konzervativaca, Stranke slobodnih demokrata (FDP) i stranke Zelenih, kako bi osigurala četvrti mandat zaredom, ali su pregovori u nedelju propali zbog toga što stranke nisu uspele da prevaziđu međusobne razlike.

Kako su agencije ranije izvestile, FPD je iznenada u nedelju odlučila da se povuče iz koalicionih pregovora ističući kao razlog nepomirljive razlike.

Merkel je danas izjavila da će se sastati sa predsednikom države Frank-Valterom Štajnmajerom kako bi ga obavestila da nije uspela da formira koalicionu vladu, prenose Agencije.

Rojters je naveo da njena odluka da se sastane sa predsednikom koji ima ovlašćenje da sazove nove izbore, ukazuje na to da Merkel neće tražiti da oformi manjinsku vladu sa zelenima nakon povlačenja FDP.

Agencija je takođe ukazala da odluka FDP znači da će nemačka kancelarka morati ili da formira manjinsku vladi ili da raspiše nove izbore.

Foto: AP/Tanjug

Početak kraja Angele Merkel?

Predsednica nemačke partije Levi Katja Kiping smatra da je nakon neuspešnih pregovora o formiranju nove vlade Nemačke započeo „kraj ere“ kancelarke Angele Merkel.

Kipingova smatra da je ovakav ishod isprovocirao bavarski partner partije, CSU, i liberali iz Slobodne demokratske partije, koji su zauzeli „toliko desničarske stavove da Zeleni nisu mogli da nastave pregovore“, prenosi „Noje cirher cajtung“.

"Otvorena situacija“ koja je kao rezultat nastala u političkom polju Nemačke, predstavlja veliki izazov za sve političke snage, ali takođe otvara i nove mogućnosti koje namerava da iskoristi partija Levih, istakla je ona.

Političar FDP Volker Vising svalio je krivicu za neuspeh pregovora o formiranju koalicije „Jamajka“ na Merkelovu. Prema njegovim rečima, pregovori od početka nisu bili struktuirani, a kancelarka nije znala kako da reši sukob.

Ona je odlagala odluku i gurala pitanja migracije i evropske politike u drugi plan „u nadi da će se stvari rešiti same od sebe“, prenosi Sputnjik.

Lideri desničarske partije Alternativa za Nemačku Aleksandar Gauland i Alisa Vajdel pozvali su Merkelovu da napusti funkciju u ovoj situaciji. Gauland smatra da koalicija nije uspela da se formira, jer nije izražavala „javni konsenzus“.

Foto: AP/Tanjug

Koje su sledeće opcije?

Možda je još rano za političku umrlicu nemačke kancelarke Angele Merkel, ali nismo mnogo daleko od toga, piše “Fajnenšel tajms”. Kako navode, Merkelova je tokom 12 godina vladavine “uspela da uništi sve manjinske partnere”.

Osim toga, oni ističu da nemačke partije sada više preferiraju da budu u opoziciji nego u vladi sa Merkelovom.

FT ističe da ukoliko se razmotre sve opcije teško je naći neku po kojoj će Merkelova ostati kancelarka više od nekoliko meseci.

- Predsednik Frank-Valter Štajnmajer mogao bi da pozove liberale da povuče svoju odluku, ali to ništa neće promeniti. Mogao bi da pozove i SPD da oni promene svoju odluku, ali ta partija je već rekla da ne želi u veliku koaliciju, uprkos pritiscima da napuste taj stav zbog političke stabilnosti - piše FT.

Oni pišu da bi će zato i Štajnmajer i Merkelova ozbiljno uzeti u obzir mogućnost manjinske vlade, ističući da "manjinske vlade mogu da budu neobično stabilne” - na primer Španija i Velika Britanija.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić

- Međutim, potrebna im je stabilna podrška, a sumnjamo da će opozicija dozvoliti da dugo igra tu igru. Ovako ili onako, Nemačku najvarovatnije očekuju novi izbori 2018. godine - piše FT.

Takođe, FT piše da bi bila moguća “koalicija jednakih” ukoliko bi u međuvremenu SPD vratila nešto birača, a CDU/CSU izgubila.

Na septembarskim izborima SDP je osvojila samo 20,5 odsto glasova što je bio njen najgori posleratni rezultat pošto su bili mlađi partner u prethodnoj koalicionoj vladi.

- Za izbore je previše potencijalnih scenarija da bi se napravila neka čvrsta pretpostavka, ali ona u kojem je Merkelova naredne četiri godine kancelarka je malo verovatna. Prema tome, ukoliko je gledate kao liderku zapadnog sveta, možda vreme je da pogledate negde drugde - ističe FT.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • crni

    20. novembar 2017 | 16:51

    Sve zbog migranta...

  • Ruja

    20. novembar 2017 | 17:35

    Neka se zahvali divnim i dobrim migrantima. ..

  • hrle

    20. novembar 2017 | 23:04

    Baba zaba bi bolje bilo da sama ode sa vlasti,Toliko je zasrala svojom vlascu nemacku i evropu,da je najveca glupost da jos vlada dalje. jedino ako je izbeglice biraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA