≫ 

Erdogan je prvi turski predsednik koji je došao u Grčku posle 65 godina i odmah je jednom izjavom probudio stare duhove (FOTO) (VIDEO)

Avion predsednika Turske sleteo je u Aleksandrupolis nakon čega je Erdogan nastavio automobilom ka Komotiniju

  • 7

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan drugog dana posete Grčkoj, koja je započela burno, posetio je severoistočni deo te zemlje, gde će se sastati sa pripadnicima muslimanske manjine. Erdogan je prvi predsednik Turske koji je posetio Grčku u poslednjih 65 godina.

Putin se sastao sa predsednicima Turske i Irana: Na redu je "nova etapa" u rešavanju krize u Siriji (FOTO)

AP navodi da bi Erdogan trebalo da poseti džamiju i sastane se sa lokalnim zvaničnicima u Komotiniju pre povratka u Tursku u popodnevnim časovima.

Avion predsednika Turske sleteo je u Aleksandrupolis nakon čega je Erdogan nastavio automobilom ka Komotiniju gde je stotine ljudi okupljenih kod džamije čekalo njegov dolazak i uzvikivalo njegovo ime kada je stizao.

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da su bezbednosne mere u Komotiniju uoči Erdoganove posete bile drakonske pošto su putevi blokirani, puno je policije u gradu nad kojim kruži policijski helikopter.

Foto: Tanjug/AP

Navodi se da se oko 100 demonstranata protiv Erdogana okupilo na gradskom trgu.

Foto: Tanjug/AP

- Erdogan je nepoželjan (u Komotiniju) i mi izražavamo javno osećanje stanovnika ovog regiona - rekao je predstavnik lokalnih organizacija orijentisanih protiv Erdogana Kostas Karaiskos.

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da će grčki zvaničnici pažljivo motriti šta bi Erdogan mogao da izjavi u vezi sa muslimanskom manjinom, koja je bila jedno od spornih pitanja koja su izazivala podele između dve države koje su NATO saveznice i susedi.

Foto: Tanjug/AP

Agencija podseća da je Erdogan juče uznemirio grčke domaćine kazavši da sporazum iz 1923. kojim su utvrđene granice moderne Turske i treba "osvežiti", kao i status manjina.

Foto: Tanjug/AP

Drugi dan posete

Grčki vojni piloti koji su bili počasna pratnja službenog aviona predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana odbili su da ga pozdrave.

Opozicioni atinski list "Ta nea" danas piše da je juče u 10.15 časova predsednički avion Turske erbas A330-200 ušao u prostor grčke kontrole letenja (FIR Atina) južno od grčkog ostrva Hios u Egeju.

Foto: Tanjug/AP

Dok je avion leteo u granicama turske kontrole letenja (FIR Istanbul) pratila su ga dva lovačka aviona F-16C turske avijacije, i nakratko nedozvoljeno ušla u grčki prostor.

Turski lovci su se udaljili na svoju stranu granice čim su videli da se predsedničkom avionu Turske približavaju tri grčka lovca F-16 iz 337. eskadrile, koji su po zadatku bili počasna pratnja, u skladu s diplomatskim protokolom - da bi se ukazala počast visokom gostu, ali i iz razloga bezbednosti, piše list.

Foto: Tanjug/AP

Zatim je komandant predsedničkog aviona, oficir turske avijacije, zatražio preko radija da se grčki avioni udalje, rekavši da "ne želi pratnju".

"Ta nea" saznaje da je komandir grčke lovačke pratnje odgovorio da turski avion leti u prostoru Grčke i da je njeno Ratno vazduhoplovstvo odgovorno za bezbednost predsedničkog aviona.

Foto: Tanjug/AP

Grčki lovci su nastavili da prate crveno-beli predsednički "erbas", ali su se odmakli na oko dve nautičke milje levo i desno od njega, i tako su ga pratili dok nije sleteo na atinski aerodrom "Elefterios Venizelos".

List saznaje da tri grčka lovca, "u znak pilotskog neukazivanja poštovanja i izražavanja nezadovoljstva", po sletanju predsedničkog aviona s Erdoganom nisu obavila počasni oproštajni pozdrav preletom u zatvorenoj formaciji, što obično čine, kako su uradili i prilikom nedavne službene posete predsednika Francuske Fransoaa Makrona Atini.

Foto: Tanjug/AP

Jedan aktivni vojni pilot je rekao za "Ta neu", pod uslovom da mu se ne objavi ime, da posle stotina presretanja turskih vojnih aviona koji upadaju u grčki prostor, "nije moguće ukazati počast avionu u kojem je neko ko naređuje svojim pilotima da provociraju nad Egejskim morem, pri čemu na dužnosti ginu naše kolege i drugovi, a taj (Erdogan) je samo dan ranije izgovorio laž u intervjuu da grčki piloti krše njihov vazdušni prostor, te su kao oni prisiljeni da nas presreću".

"Pratili smo ga u skladu sa zahtevima diplomatskog protokola i po naredbi koju smo dobili, ali samo toliko. Počast iskazujemo onome koji je zaslužuje", rekao je pilot.

Foto: Tanjug/AP

Prvi dan posete

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče da su neki delovi ugovora iz Lozane, kojim se utvrđuju granice između Grčke i Turske, nejasni i da je potrebno trajno rešenje problema u Egejskom moru i na Kipru, kao i da bi taj sporazum trebalo ažurirati. On je to rekao tokom prve posete Grčkoj kao predsednik države, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, zaštita prava turske manjine unutar granica Grčke je prioritet za Tursku i dodao da muslimani u pograničnom regionu zapadne Trakije ne mogu da sami biraju muftiju, dok hrišćanske zajednice u Turskoj uživaju veću slobodu pri izboru verskog poglavara, navodeći da se sporazum iz Lozane, potpisan 1923. godine ne primenjuje pravedno.

- Kako možemo reći da je sporazum iz Lozane na snazi. Onda da nije na snazi. Moramo da dokažemo da je taj sporazum primenljiv - rekao je Erdogan.

Sporazum iz Lozane potpisan 1923. godine razgraničava granicu moderne Turske.

Grčki predsednik Pavlos Pavlopulos rekao je povodom ovih Erdoganovih izjava, da sporazum iz Lozane nije tema za pregovore i da ne treba da se revidira.

- Za nas, sporazum iz Lozane nije tema za pregovore - rekao je Pavlopulos i istakao potrebu da se poštuje međunarodno pravo i evropske pravne tekovine, navodeći da je to obaveza za obe države.

Foto: Tanjug/AP

On je podvukao da je za dve države važna iskrena saradnja među prijateljskim zemljama, ističući iskrenost važnim elementom prijateljstva.

Istovremeno, on je od Turske zatražio iskreno sprovođenje sporazuma između EU i Turske o izbeglicama, s obzirom da su pravda i čovečanstvo ključne vrednosti.

Foto: Tanjug/AP

Avioni i pučisti

Grčka i Turska dogovorile su se da pokrenu "mere povećanja međusobnog poverenja", saopštio je grčki premijer Aleksis Cipras, nakon sastanka sa predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

- Dogovorili smo se da nastavimo sa razgovorima o međusobnom poverenju i bezbednosnim merama. Pokušali smo da otklonimo nesporazume, da razumemo šta je ko mislio. Što se mene tiče, ja sam naglasio da Turska mora da prestane sa kršenjem grčkog vazdušnog prostora - rekao je Cipras, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Grčki premijer navodi da je bitno da se prošire komunikacioni kanali sa Turskom.

- Prolazimo kroz period tenzija u evropsko-turskim odnosima, period zabrinjavajući razvoja na Bliskom Istoku i u Evropi. Verujemo da je u ovom periodu jako bitno pojačati komunikaciju. To možemo da postignemo samo kroz međusobno poštovanje - rekao je Cipras.

Foto: Tanjug/AP

Erdogan je rekao da Turska želi dugotrajno rešenje kiparskog problema, ali smatra da Grčka izbegava pregovore.

On je poručio da Turska zahteva izručenje osumnjičenih za učešće u neuspelom državnom udaru u Turskoj 2016. godine, misleći na osam vojnika koji su avionom otišli na sever Grčke, nakon neuspeha puča.

Foto: Tanjug/AP

Kurdi protestovali u Atini

Članovi Kurdistanskog kulturnog centra marširali su juče grčkom prestonicom Atinom, protestujući protiv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana koji se nalazi u dvodnevnoj poseti Grčkoj.

Foto: Tanjug/AP

ANA navodi da su učesnici marša nosili transparente "Sloboda za (zatvorenog kurdskog vođu Abdulaha) Odžalana" i "Erdogan diktator" i da su protestovali protiv Erdoganovog nasilja nad Kurdima.

Foto: Tanjug/AP

Marš je počeo na trgu Omonija, a završen je u ulici Panepistimiu gde su demonstranti spalili poster sa likom Erdogana.

Foto: Tanjug/AP

- On je osoba koja godinama izvodi pokolje u Kurdistanu i njegova poseta Grčkoj, kolevci demokratije, neprihvatljiva je - saopštio je Kurdistanski kulturni centar.

Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA