• 16

Teško američko priznanje: Ako izbije rat, izgubili bismo od Rusije, jer nam fale ove najvažnije stvari!

Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno sredstava da se nose sa glavnim izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji

  • 16

Oružane snage SAD zaostaju za procesom modernizacije snaga svojih glavnih protivnika, ne može adekvatno da se odupre izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji i mogle bi da izgube potencijalni rat sa Kinom ili Rusijom, pokazuje istraživanje američkog centra Rand.

Severna Koreja više ne sumnja da će izbiti rat: Nateraćemo Amerikance da plate posledice našom moćnom nuklearnom silom

Prema tekstu izveštaja, Rusija i Kina trenutno predstavljaju dva glavna izazova za važne nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država. Prema mišljenju autora, mogućnosti ove dve zemlje, koje se nazivaju "jakim rivalima“, značajno su porasle i pod određenim okolnostima SAD bi mogle da izgube rat od njih.

U istraživanju se napominje da Pentagon nastavlja da koristi strategiju "dva regionalna rata“ u planiranju, iako bi u sadašnjoj situaciji SAD trebalo da se pripreme "za jedan veliki rat“.

Foto: Guliver/Justin D. Pyle/USAF/Getty Images

- Ovaj jaz se delom objašnjava činjenicom što su danas američke snage prevelike da bi učestvovale u jednom velikom ratu i nisu sposobne da održe korak sa modernizacijom svojih rivala — velikih sila. Sjedinjene Američke Države nemaju dovoljno sredstava da se nose sa glavnim izazovima u Evropi i Istočnoj Aziji i nisu dovoljno spremne da dobiju maksimalnu operativnu korist od mnogih svojih postojećih jedinica - pokazuje istraživanje.

Prema procenama ovog izveštaja oružanih snaga, SAD bi mogle pod određenim probabilističkim pretpostavkama da izgube budući rat, uprkos činjenici da je odnos snaga Sjedinjenih Američkih Država i Kine 2,7 prema 1, a SAD i Rusije — 6 prema 1“, navodi se u izveštaju.

Daljinac

(Telegraf.rs / Sputnjik)

Komentari

  • Gale

    Ko njima preti? Oni su ti koji čačakaju mečku i šalju kamarilu po svetu da seje smrt.

  • adem

    Neka pocne vise i onako svaki dan nam je psihicki rat sa platama i racunima

  • Ja...

    Danas nema pobjednika ako se zarati,nek niko ne likuje i misli da je jaci,danas su svi gubitnici ako se zarati

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima