≫ 

Superbrzi nemački voz prvog dana kasnio DVA SATA

A trebalo bi da se putovanje između Berlina i Minhena skrati sa šest na četiri sata

  • 1

Brza železnička linija između Berlina i Minhena na kojoj je redovan saobraćaj uspostavljen juče, prvog dana kasnila je s dolaskom u bavarsku prestonicu čak dva sata, pišu mediji.

Zbog ovoga je Kina broj 1: Počeo sa radom voz koji nema šine, efikasniji je od autobusa i košta mnogo manje od tramvaja (VIDEO)

Voz na brzoj liniji doživeo je kvar pa je morao biti premešten na sporiju železničku trasu zbog čega je kasnio dva sata.

Vozovi koji će povezivati dva grada postizaće brzinu od 300 km na sat, a trebalo bi da putovanje između Berlina i Minhena skrate sa šest na četiri sata.

Kancelarka Angela Merkel u petak je učestvovala u inauguraciji te železničke veze, čija je realizacija trajala dve decenije i koštala 10 milijardi eura.

Merkel je ušla u voz na njegovoj pretposlednoj stanici u Berlinu pre nego što je voz stigao na zadnju destinaciju, glavnu gradsku železničku stanicu.

Foto: Tanjug/AP

Potom se obratila publici opisavši projekt uspostavljanja brze železničke linije kao postignuće koje oduzima dah.

Realizacija ovog projekta dugo je trajala. Prvi put ga je u plan stavila nemačka vlada 1991. nakon ujedinjenja tadašnje Istočne i Zapadne Nemačke.

I samo ime projekta, Nemačko jedinstvo, odražava njegovu simboličku važnost. Pruga omogućava promet između dva grada koji su nekada bili odvojeni strogo nadziranom granicom.

Puštanje u saobraćaj brze linije propraćeno je u oba grada svečanim manifestacijama.

Daljinac

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    11. decembar 2017 | 12:42

    Utata... (Sad je i njih stigla mana,mnogo ljudi, sa - Balkana.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA