≫ 

Putin krije tajne plaćenike koji se bore za krvave pare?! Aplauz čeka vojnike koji se vrate, a one koji poginu...ni ruža na grobu (FOTO) (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da je 41 vojnik poginuo u Siriji. Međutim, taj broj je veći od navedenog

  • 25

Pre nego što ga je ubio snajper u 23. godini u Siriji, Ivan Sliškin napisao je svojoj verenici dirljivu poruku na društvenoj mreži: "Videćemo se uskoro - i držaću te što je moguće čvršće". Ali, Sliškinovo ime neće se naći među zvaničnim žrtvama ruskog ministarstva odbrane u borbi protiv ekstremista Islamske države. To je zbog toga što ovaj mladi čovek, koji je napustio svoj rodni grad Ozjorsk na Uralu, bio među hiljadama Rusa koji su bili tajno raspoređeni od strane vojnog privatnika pod imenom "Vagner", o čemu ruska vlada uopšte ne govori.

Poražavajući momenat za Bašara al Asada usred Sirije: Hteo je da krene za Putinom, ali su ga ruski vojnici naglo zaustavili (FOTO) (VIDEO)

Na Sliškinovom nadgrobnom spomeniku on drži mitraljez, naveo je lokalni portal "Znak" koji je poslao svog reportera na sahranu. Saznao je da se Sliškin priključio "Vagneru" kako bi skupio novac za svoje venčanje.

- Bio je u Vagnerovoj grupi. Ima dobrih momaka tamo. Dobrovoljno se prijavio - rekao je njegov prijatelj Andrej Zotov za Asošijeted pres, dodajući da je Sliškin ubijen dok su snage napredovale ka naftnom polju severno od Palmire.

Foto: Tanjug / AP

Vebsajt "Fontanka" iz Sankt Peterburga objavio je da oko 3.000 Rusa radi pod ugovorom za "Vagnera" i da se bore u Siriji od 2015. godine, nekoliko meseci pre nego što je Rusija zvanično najavila da ulazi u građanski rat u Siriji na strani režima, na stranu Bašara al Asada.

Kada je Putin u ponedeljak iznenada došao u rusku bazu u Siriji i saopštio ruskim trupama da se vraćaju kući pobednički, nije spomenuo privatne ugovorce, ili kako ih nazivaju plaćenicima. Iako je najavio povlačenje, očekuje se da ruske trupe ostati u Siriji i u narednom periodu, a da će vojni privatnici kao što je "Vagner" ostati da čuvaju unosna naftna polja. Ugovor je potpisala sirijska vlada sa jednom ruskom kompanijom, koja je navodno povezana za biznismenom poznatim kao "Putinov kuvar (šef)", zbog njegovih bliskih veza sa Kremljom.

Proksi borci, kao što je Sliškin, imaju ključnu ulogu u Siriji. Pored povećanja trupa zvanično poslatih od strane Moskve, njihovo trajno raspoređivanje pomoglo je da bude manje zvanično poginulih vojnika što će na kraju pomoći i Putinu na predsedničkim izborima sledeće godine.

Foto: Profimedia/Zuma Press

PUTIN IMA TAJNI PLAN?! Zašto je baš sad doneo odluku o Siriji i da li je teroristima zaista došao kraj? (FOTO) (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane izjavilo je da je 41 vojnik poginuo u Siriji. Međutim, prema "Fontanki", tamo je ubijeno je 73 privatnih ugovoraca. Ovakve vrste boraca ima i SAD u Iraku i Avganistanu. Prema podacima ruskog vebsajta, oko 3.000 zaposlenih u "Vagneru" raspoređeno je za borbe u Siriji.

"Fontanka" i "CIT" objavili su fotografije onog što su nazvali "Vagner" kamp bazu u Krasnodaru, na jugu Rusije. Neki od objekata izgledaju identično sa onima u ruskoj vojnoj bazi u Molkinu, na istom području.

Rusija je ključni saveznik sirijskog režima, a njena vojna intervencija u toj zemlji bila je presudan faktor u preokretu građanskog rata koji traje od 2011. i u kojem je ubijeno više od 400.000 ljudi.

Foto: Tanjug / AP

Moskva, koja je u Siriji pokrenula vojnu akciju u septembru 2015. godine, službeno je poslala između četiri i pet hiljada vojnika. Međutim, nezavisni analitičari procenjuju da je taj broj u stvarnosti mnogo veći i tvrde da znatan deo ruskih snaga u Siriji čine plaćenici.

Ipak, Rusija je po svemu sudeći ostvarila svoju misiju - spasila je svog saveznika u Damasku i zacementirala svoj dominantni uticaj, u isto vreme sa sve slabijim američkim uticajem u Siriji i širom regionu. Asad je nominalno i dalje na vlasti, ali njegov režim u potpunosti je zavistan od Moskve, kao i od Teherana.

Jedan deo, zvanični, ruske vojske vratio se u Rusiju i sada su trajno raspoređeni u gradu Nahabino, u moskovskom regionu. Njih su dočekale porodice i najmiliji, kao i mlađi kadeti koji su došli da vide svoje starije kolege.

Pogledajte video:

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    13. decembar 2017 | 22:05

    ALI PAŻBJA NEKO RATUJE I GINE ZA DŻABE

  • Јован

    13. decembar 2017 | 17:53

    Живела прабославна братска нам велика Русија!

  • Ja...

    13. decembar 2017 | 16:34

    Haha samo pljujte Ruse a hvalite "milosrdne"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA