Počinje druga faza pregovora EU i Velike Britanije o njenom izlasku

- EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Bregzitu. Čestitke premijerki Terezi Mej - objavio je Donald Tusk na svom Tviter nalogu

  • 2

EU lideri postigli su danas sporazum o pokretanju druge faze u razgovorima o Bregzitu, potvrdio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

PAO DOGOVOR O BREGZITU? "Beli dim" najavio novu fazu u procesu izlaska Velike Britanije iz EU!

- EU lideri su se dogovorili da krenu u drugu fazu razgovora o Bregzitu. Čestitke premijerki Terezi Mej - objavio je Tusk na svom Tviter nalogu.

Pošto su potvrdili da je postignut dovoljna napredak u prvoj fazi razgovora o izlasku Velike Britanije iz EU, evropska dvadesetsedmorica su na samitu u Briselu postigli dogovor o pokretanje druge faze koja će podrazumevati pregovore o uslovima tranzcionog perioda i izradu okvira za buduće odnose. 

Foto: Profimedia/Alamy

U Briselu naglašavaju da će prioriteti sada biti prevođenje postignutog dogovora o pravima građana, granici sa Irskom i novcu koji Velika Britanija treba da isplati Uniji u pravno obavezujući Sporazum o izlasku.

Istovremeno počeće rad na uslovima tranzicionog perioda koji bi usledio po zvaničnom izlasku Velike Britanije iz EU u martu 2019.

Velika Britanija je tražila da tranzicioni period traje dve godine. 

Foto: AP/Tanjug

Tokom tog perioda Velika Britanija bi trebalo da i dalje poštuje EU pravila i doprinosi budžetu, ali bez prava odlučivanja unutar EU institucija. 

Kada je reč o budućim trgovinskim odnosima, temi na kojoj Velika Britanija inistira od samog početka pregovora, u EU kažu da je neophodno prvo tačno znati kakav trgovinski ugovor London želi.

U Briselu dodaju da se o novom trgovinskom ugovoru može razgovarati samo sa ”trećim zemljama” što će Velika Britanija postati tek od marta 2019. godine. Napominje se i da je će za izradu novog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU biti potrebno vreme, a ko referenca navodi se sedam godina pregovora Brisela o trgovinskom sporazumu sa Kanadom.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    15. decembar 2017 | 14:09

    Svako ujedinjenje naroda je dobro ako su svi u njemu ravnopravni. Ako nisu onda uvek ima oštećenih i raspad je neminovan.

  • Mile

    15. decembar 2017 | 19:31

    Ziveo Dr.Seselj dabog da se raspala cela EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA