≫ 

Napravljena mapa sramote! Srbija, Indija i Rusija su obeležene najtamnijom crvenom bojom, evo i zbog čega

33 odsto Srba smatra da su žene inferiornije u odnosu na muškarce

  • 5

Jedna od pet osoba na svetu smatra da su žene inferiornije u odnosu na muškarce, pokazuje statistika koja proizilazi iz istraživanja agencije Ipsos MORI koja je sprovedena u 24 svetske države, a među kojima je bila i Srbija.

One i dalje zarađuju mnogo manje od muškaraca, a svaka treća iskusi neku vrstu nasilja (VIDEO)

Od 17.551 odrasle osobe koja je ispitana, čak 18 odsto se složilo sa sledećom izjavom:

- Verujem da su žene inferiorne u odnosu na muškarce - prenosi Independent, koji je objavio i mapu na kojoj su obeležene države odakle su ispitanici.

Prema tom istraživanju, najviše mizogina živi u Rusiji i Indiji, gde skoro polovina ispitanika reklo da veruje da su žene inferiornije, odnosno da su muškarci bolji u zarađivanju novca i obrazovanju nego žene. 

Foto: Profimedia

Odmah iza njih nalazi se Srbija, gde 33 odsto, odnosno svaki treći ispitanik veruje da su žene inferiornije. Zato su Indija, Rusija i Srbija obeležene najtamnijom crvenom bojom.

Od Srbije po ovom pitanju nešto bolja Kina gde je svaki četvrti ispitanik mizogin, a zatim Nemačka, Turska i Južna Afrika gde je otprilike svaki peti.

Najmanje ispitanika je pokazalo mizoginiju u Velikoj Britaniji, Španiji i Poljskoj.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ipak, gotovo svi ispitanici složili su se da muškarci i žene treba da imaju jednaka prava, ali troje od četvoro ispitanika je navelo da su žene izložene društvenoj, političkoj i finansijskoj nejednakosti.

- Ohrabrujuće je da velika većina muškaraca i žena širom sveta veruje u jednake mogućnosti... ali, u isto vreme, većina i dalje veruje da prava jednakost još ne postoji - rekla je Kali Kaur-Balagan, direktorka agencije Ipsos MORI.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbIN

    19. decembar 2017 | 10:55

    Zene hoce da budu ravnopravne kada se prima plata a kada se tovari kamion sa drvima onda su nezniji pol

  • Cika Velja

    19. decembar 2017 | 09:19

    Pa po kom to kriterijumu je neko za nesto bolji? Zensko je zensko,takvo kakvo je,a i muskarci! Glupo mi je porediti neke stvari i bica koja imaju razlicite uloge?! Kao npr:Bolja je Scania od Golfa jer moze bolje da povuce i vise da se natovari??? Pa sve je stvarano i pravljeno spram namene,a sad to uporedjivati...meni je neproduktivno!!!

  • Nisamneznamkakosamzavršioosnovnuškolu

    19. decembar 2017 | 07:30

    Ako neko postuje zene onda su to Rusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA