≫ 

Voz išao čak 80 km/h preko dozvoljene brzine: Troje ljudi mrtvo, vagoni vise sa nadvožnjaka, stravični prizori nesreće kod Sijetla (FOTO) (VIDEO)

Kompozicija sa 12 vagona i dve lokomotive raspala se, nekoliko vagona je palo sa jedne i sa druge strane mosta, a drugi su završili isprečivši se na pruzi

  • 0

Tri osobe izgubile su život, a stotinjak je povređeno u ponedeljak u nesvakidašnjoj nesreći putničkog voza koji je završio svoju vožnju na deonici auto-puta na severozapadu Sjedinjenih Država, objavile su vlasti u ponedeljak uveče. Federalni istražitelji su saopštili da se voz američke železničke kompanije "Amtrak" kretao brzinom od oko 130 kilometara na sat, a da je na toj deonici ograničenje bilo 50 kilometara na sat.

Nezapamćena nesreća u Sijetlu: Sleteo voz s nadvožnjaka, broje se mrtvi (FOTO) (VIDEO)

Voz koji je saobraćao između Sijetla i Portlanda iskočio je iz šina oko 7.40 sati (16.40 sati po srednjoevropskom vremenu) malo pre železničkog nadvožnjaka nad auto-putem, severno od Olimpije, prestolnice savezne države Vašington.

Strašan prizor skršenih vagona koji su ležali nasred auto-puta i ostatka kompozicije koji je nekim čudom ostao na pruzi iznad nje, zaprepastio je Ameriku dozivajući joj u pamet nedavne nesreće.

Foto: Tanjug / AP

- Primili smo informaciju o troje mrtvih dosad - rekla je Bruke Bova, portparolka policije savezne države Vašington na pres konferenciji.

"Stotinjak osoba prevezeno je u bolnicu", dodala je. Ranije su lokalni mediji izveštavali o šestero poginulih. U vozu je bilo 77 putnika i članova osoblja, navodi se u novom izveštaju lokalnih vlasti.

Broj žrtava mogao bi biti veći

Kompozicija sa 12 vagona i dve lokomotive se raspala, nekoliko vagona je palo sa jedne i sa druge strane mosta, a drugi su završili isprečivši se na pruzi.

Foto: Tanjug / AP

Oštećeno je i pet automobila i dva kamiona na auto-putu. Spasioci su pregledali sva vozila i neke su osobe bile teško povređene, dodaje Bova, dajući do znanja da bi broj žrtava mogao da poraste.

Američki predsednik Donald Tramp se na Tviteru oglasio u vezi sa nesrećom rekavši da ona pokazuje kako Kongres mora da odobri nacionalni program modernizacije infrastrukture.

- Naše ceste, mostovi, tuneli, železnica (i ostalo) propadaju! Ali ne zadugo! - napisao je.

Foto: Tanjug / AP

"Pregled i provera pruge trajali su nedeljama"

Taj deo pruge je bio delomično obnovljen kako bi se mogao povećati broj vozova koji njome saobraća, a polazak voza iz Sijetla u 6.00 sati trebalo je da označi njeno svečano puštanje u saobraćaj. Saobraćajna kancelarija (WSDOT) saopštila je da su "pregled i provera pruge trajali nedeljama".

Amtrak navodi da je železnica opremljena i Positive Train Controlom (PTC), sastavom ograničenja brzine i automatskog zaustavljanja u opasnosti. Ali, sastav još ne radi na čitavoj deonici.

Foto: Tanjug / AP

Savezna istražna kancelarija NTSB poslala je ekipu na mesto nesreće, rekla je portparolka.

Zadnja veća železnička nesreća u SAD-u dogodila se 12. maja 2015. kada je voz koji je iz Vašingtona išao u Njujork u velikoj brzini iskočio iz šina, pri čemu je poginulo osam, a povređeno više od dvesta ljudi.

Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP
Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegrarf.rs / Hina)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA