Tokom rekonstrukcije pravoslavnog manastira otkriven tajni tunel: On vodi do kapele oslikane freskama raja i pakla (FOTO) (VIDEO)

Iako kapela nije u dobrom stanju, očekuje se da će za javnost biti otvorena na leto sledeće godine

  • 8

Rekonstrukcija Sumele, jednog od najvažnijih i najstarijih pravoslavnih manastira u Turskoj, traje skoro dve godine. Zahvaljujući radovima otkriven je tajni tunel u severnom delu manastira koji vodi do male kapele.

Otišla sam u Ostrog: Sveštenik je zamolio sve da izađu, a onda sam pala na stomak i počeli su bolovi. Vrištala sam!

Kapela je oslikana freskama čija je tema raj i pakao i život i smrt. Iako nije u dobrom stanju, očekuje se da će za javnost biti otvorena na leto sledeće godine. Prema rečima lokalnih zvaničnika, restauracija se izvodi u teškim uslovima. Ipak, posetioci manastira će posle nekoliko godina konačno imati priliku da posete svaki njegov čošak pošto specijalni timovi uklone i osiguraju opasne stene koje vode do novootkrivene kapelice.

Sumela je grčki pravoslavni manastir posvećen Bogorodici i nalazi se u planini Mela u provinciji Trabzon. Predstavlja jedno od najvažnijih pravoslavnih svetilišta u svetu.

Ime manastira potiče od reči "stou mela" što na grčkom jeziku znači "na planini Mela", odnosno "na Crnoj planini" jer "melas" znači crno. Međutim, reč "melas" može da bude pridev koji se odnosi na Bogorodičinu ikonu, koja nosi manastirsko ime i u manastiru se nalazila vekovima. Štaviše, ikona je toliko tamna da bi se mogla opisati i kao crna.

Pogledajte izbliza kako izgleda ova svetinja:

Ono što ovaj manastir čini sličnim čuvenim manastirima Meteori u Grčkoj ili Ostrogu je neobičan položaj. Naime, manastir Sumela je smešten na strmoj litici, u steni, na visini od 1.200 metara. Posvećen je Presvetoj Bogorodici. Ikona Bogorodice Sumela se danas više ne nalazi u ovom manastiru već u manastiru u egejskoj Makedoniji, koji i nosi naziv ikone, gde su je preneli Grci iz Ponta.

Smatra se da je ikona starija od manastira Sumela.

Po predanju, ikonu je stvorio sveti Luka Jevanđelista. Najpre se nalazila u Atini, gde je nosila naziv Bogorodica Atiniotisa, ali je kasnije preneta na Pont, da bi bila sigurnija.

Migracija ikone je prema legendi uzrok nastajanja manastira Sumela. Ikonu su doneli dva monaha, sveti Varnava i sveti Sofronije, koji se ujedno smatraju i za osnivače manastira.

Manastir Sumela je preživeo sve istorijske i ratne potrese koji su se dešavali na Pontu. Za sve to vreme, ikoni Bogorodice ništa se nije dogodilo.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • branko

    21. decembar 2017 | 20:01

    slava Bogu i presvetoj Bogorodici....

  • Ateista

    21. decembar 2017 | 19:22

    Vizantija i Konstantinopolj su bili toliko pravoslavni kad su cepali Crkvu u 11veku da ih je Bog kaznio tako da im se i ime izbrisalo sa lica zemlje a srbe sa 500g ropstva što su prodali veru za večeru?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA