≫ 

Tramp poražen: Ujedinjene nacije glasale protiv odluke SAD o Jerusalimu

35 zemalja je bilo uzdržano

  • 25

Genaralna skupština UN danas je, na vanrednoj sednici, sa 128 glasova "za" i devet "protiv" proglasila američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela ništavnim. Kako su prenele agencije, 35 zemalja je bilo uzdržano.

Da li će se ceo svet danas okrenuti protiv SAD zbog Jerusalima? Tramp zapretio svima koji glasaju, a evo koliko je moćan VETO u UN-u

Prethodno je američka ambasadorka u UN Niki Hejli zapretila da će SAD "zapamititi dan kada su napadnute u Generalnoj skupštini UN samo zato što su ostvarile svoje pravo suverene zemlje", istakavši da nikakvo glasanje u UN neće promeniti američku odluku o Jerusalimu.

Foto: Tanjug / AP

Ona je, na vanrednom sastanku Generalne skupštine UN, zapretila 193 državama članicama UN i samim Ujedinjenim nacijama da će im SAD obustaviti finansiranje ukoliko Generalna skupština usvoji rezoluciju kojom se odluka američkog predsednika Donalda Trampa o priznavanju Jerusalima za prestonicu Izraela proglasi "ništavnom i nevažećom", prenosi AP.

Hejli je naglasila da "nikakvo glasanje u Ujedinjenim nacijama neće ni u čemu promeniti" odluku SAD da premesti svoju ambasadu u Izraelu u Jerusalim, dodavši da će ta odluka biti sprovedena "jer je ispravna".

Foto: Wikimedia/Aotearoa

ZAPAMTIĆEMO DAN KAD SMO NAPADNUTI

- Sjedinjene Američke Države će zapamtiti ovaj dan kad su napadnute u Generalnoj skupštini samo zbog toga što su ostvarile svoje pravo koje imaju kao suverena zemlja - poručila je ona.

Kako je istakla, SAD će se toga setiti i kada budu ponovo pozvane da daju najveći svetski doprinos Ujedinjenim nacijama.

- I setićemo se toga kada nas mnoge zemlje budu pozvale, kao što to često čine, da plaćamo još više i da upotrebimo svoj uticaj u njihovu korist - upozorila je Hejli.

Kako je zaključila, današnje glasanje "će uticati na način na koji Amerikanci gledaju na UN i na zemlje koje ne poštuju SAD u UN".

POBEDA ZA PALESTINU

Foto: Wikimedia/Andrew Shiva

Portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa pozdravio je kao "pobedu za Palestinu" ishod današnjeg glasanja u Generalnoj skupštini UN kojim su SAD pozvane da povuku svoju odluku o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela.

- To glasanje je pobeda za Palestinu. Nastavićemo napore u UN i svim međunarodnim forumima u cilju okončanja ove okupacije i uspostavljanja naše palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao svojom prestonicom - rekao je Abasov portparol Nabil Abu Rdainah, prenosi Rojters.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misteriko

    21. decembar 2017 | 20:17

    U pravu su ameri

  • Srki boj

    21. decembar 2017 | 19:13

    Koga amerika hrani i rusija brani taj se nikad dobro ne provede.

  • UNESCO

    21. decembar 2017 | 19:03

    Zadarski bedemi i tvrđava Sv.Nikola u Šibeniku dobili zaštitu UNESCK! Zadar zaštićuje bedeme-fortifikacije a jedinstvena Šibenska tvrđava je izgrađena u 16veku za odbranu od Osmanlija pa kad su oni došli sa silnom mornaricom i vojskom i videli kolika je nisu ispalili ni metak, samo su se okrenuli jer nije bilo smisla da je uopšte napadnu jer je naprosto kao takva neosvojiva...jako dobro očuvana i najveća je i najlepša na Mediteranu i veliki je turistički i namenski potencijal. Inače ako niste znali Hrvatska je druga na svetu, odma posle Kine po broju zaštita u UNESKO nasprem broja stanovnika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA